Κλείνει το γραφείο Eurofighter Αθηνών

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

H European Aeronautic Defence & Space Company (EADS Deutschland GmbH) ανακοίνωσε ότι σταματά από την 1η Ιανουαρίου 2012 την λειτουργία του Γραφείου της στην Αθήνα μετά από 13 συνεχή χρόνια.



Η απόφαση αυτή ελήφθη από την εταιρία CASSIDIAN, η οποία έχει και την ευθύνη για το πρόγραμμα στην Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο των περικοπών της εταιρείας που επιβλήθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση και ειδικότερα από τις μεγάλες μειώσεις που έχουν σημειωθεί στα κονδύλια εξοπλισμών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Μετά από την περίφημη ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού, στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου του 1999, στην οποία υπήρχε προφορική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Eurofighter, οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των Γερμανικών κυβερνήσεων να προμηθευτεί η χώρα μας το εν λόγω μαχητικό, ήταν άκαρπες, κυρίως λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους.

Εκτός του οικονομικού κόστους, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της έκδοσης Tranche III, καθιστούσαν την προμήθεια από την ΠΑ ενός πανάκριβου μαχητικού, χωρίς ολοκληρωμένες ικανότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, καθώς και χωρίς πιστοποίηση όπλων που θα το καθιστούσαν την πλατφόρμα που θα έγερνε την ποιοτική αντιπαράθεση στο Αιγαίο υπέρ της, λάθος τόσο από επιχειρησιακή όσο και από οικονομική άποψη.

Η στιγμή που η χώρα μας θα προμηθευτεί καινούρια μαχητικά αεροσκάφη φαντάζει μακρινή υπό τις παρούσες πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η περίπτωση με την δωρεάν παραχώρηση 400 αρμάτων μάχης Μ1 Abrams είναι ενδεικτική των υπόγειων κυρίως μεθόδων προπαγάνδας που θα χρησιμοποιηθούν από όσους θα δυσαρεστούσε μια τέτοια προμήθεια, είτε αφορά σε μεταχειρισμένα είτε σε καινούρια συστήματα. Ειδικά μετά την περίπτωση των υποβρυχίων Τype 214 και την συμπεριφορά τόσο των Γερμανικών εταιριών όσο και των εκάστοτε Γερμανικών κυβερνήσεων, οποιαδήποτε μελλοντική μεγάλη προμήθεια από την Γερμανία καθίσταται προβληματική, τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Tην ευθύνη του γραφείου του Eurofighter στην Αθήνα είχε ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Γεώργιος Σκαρλάτος, ένας από τους πρώτους χειριστές της ΠΑ που εκπαιδεύτηκαν στις αρχές του 1974 στα F-4E και που άφησε το σημάδι του στους ουρανούς του Αιγαίου στον πόλεμο φθοράς εν καιρώ ειρήνης που ακολούθησε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 10:56:00 μ.μ. EET  

τι να πω, κατάντια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP