"Σούπερ" στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ για το 2012

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

του Λουκά Δημάκα


Eξαιρετικά αναβαθμισμένο με αρκετές δεκάδες κοινές στρατιωτικές δράσεις περιλαμβάνει το προγράμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για το έτος 2012 που υπογράφτηκε σήμερα.

Η τελική επεξεργασία των τομέων συνεργασίας έγινε από 19 έως 22 Δεκεμβρίου 2011 στο Ισραήλ όπου είχε μεταβεί τετραμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ με επικεφαλή το Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ. Ειχαν προηγηθεί συναντήσεις και στην Αθήνα, ενω το πολιτικό πλαισιο είχε συμφωνηθεί σε επίσκεψη του πρώην υπουργιού Αμυνας κ. Π.Μπεγλίτη. Ενδεικτικό της δυναμικής ειναι οτι ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ θα επισκεφθεί την Αθηνα στις αρχές τουνέου έτους και θα έχει συνάντηση με τον κ. Δ.Αβραμόπουλο.

Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας του 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρκετές κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών, τόσο ειδικές πολυήμερες όσο και μονοήμερες συνεκπαιδεύσεις, στο πλαίσιο άλλων δράσεων και κνήσεων. Οι ασκήσεις - εκπαιδεύσεις αυτές θα γίνονται είτε στον ελληνικό εναέριο χώρο είτε ευρύτερα στο FIR Aθήνας. Για την εκτέλεση αυτών των κοινών δρασεων προβλέπονται μετασταθμεύσεις ισραηλινων αεροσκαφών σε βάσεις στην Ελλαδα.

Αντίστοιχο πρόγραμμα προβλέπεται και για τα Πολεμικά Ναυτικά των δυο χωρών με παράλληλες συνεκπαιδεύσεις - αρκετές στην Αν Μεσόγειο. Στο Στρατό Ξηράς προβλέπονται ενημέρωση και ανταλλαγή επισκέψεων επιτελών για φοίτηση σε σχολές της άλλης πλευράς - σε διάφορα επίπεδα. Ανάλογη ανταλλαγή σπουδαστών θα γίνει και στις σχολές Ευελπίδων κλπ. Όπως ανέφεραν στρατιωτικέ πηγές το περιεχόμενο των επιμέρους κοινών δράσεων δεν είναι πάντα ρητώς καταγεγραμμένο και προβλέπονται πρόσθετες εξειδικεύσεις και αναπτύξεις.

Οι τούρκο-ισραηλινές σχέσεις

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να υπάρχουν νύξεις ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ξεκινά και πάλι στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ. Αυτό το ενδεχόμενο το συζητούν στην Άγκυρα καθώς, όπως μετέδωσε το CNN Türk, αναμένεται επίσημη πρόσκληση του Ισραήλ προς την Τουρκία για να συμμετάσχει σε διεθνή στρατιωτική άσκηση το 2013.Ανάλογη αναφορά έκανε και ισραηλινή εφημερίδα. Στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να εντάσσεται και το ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στο Ισραήλ συμμετείχε στη κοινή σύσκεψη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη της Ιταλίας.

Η επίσημη θέση της Άγκυρας, πάντως είναι ότι αν το Τελ -Αβίβ δεν ζητήσει συγγνώμη για την επέμβαση στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μάρμαρα από ισραηλινούς κομάντος, δεν θα υπάρξει συνεργασία αυτού του είδους.

Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:31:00 μ.μ. EET  

Αν και φιλοισραηλινός πιστεύω ότι το Ισραήλ με την Τουρκία θα τα ξαναβρούν.Παράλληλα, μια στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ θα μας καταστήσει άμεσα εχθρούς απέναντι στους Άραβες της Μεσογείου.Μπορεί να συμμαχούμε με μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλλά ταυτόχρονα κληρονομούμε και τους εχθρούς της και μια πιθανή μας εμπλοκή σε ένα νέο Μεσανατολικό Πόλεμο,κάτι που εδώ και 65 χρόνια επιμελώς αποφύγαμε.

Ανώνυμος 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:39:00 μ.μ. EET  

Στα στρατιωτικα ειμαστε αριστοι εγω θα ηθελα μια συνεργασια μεταξυ του αβραμοπουλου του μπεγλιτη και καποιων ισραηλινων μπας και τους ανοιξουν τα ματια στην αντιμετωπιση προκλησεων .

Mithridates 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:12:00 μ.μ. EET  

...και διαχείριση κρίσεων!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP