Καταπέλτης ο ναύαρχος Ν. Παππάς κατά των διαδόσεων περί πραξικοπήματος

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Από τα πλέον δημοκρατικά χείλη πήραν την απάντησή τους όσοι εξακολουθούν να σπιλώνουν τους αποπεμφθέντες αρχηγούς διαδίδοντας αθλιότητες περί προσπάθειας πραξικοπήματος, καθώς και όσοι προσπαθούν να συνδέσουν το περιστατικό της Σχολής Ευελπίδων με δήθεν ακροδεξιό δίκτυο στις ΕΔ:

Ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Παππάς, στέλεχος του κινήματος του Ναυτικού και κυβερνήτης του αντιτορπιλικού "Βέλος" που το 1973 κατέφυγε στην Ιταλία και κατήγγειλε τη δικτατορία, σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καθημερινή" απαξιώνει πλήρως τα σενάρια πραξικοπήματος, βεβαιώνοντας την προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων στη δημοκρατία. Μάλιστα αποδίδει την αιφνίδια αποπομπή του συνόλου της προηγούμενης, άξιας, ηγεσίας των ΕΔ στη σθεναρή διαφωνία της με ψηφοθηρικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας.

Τα ακούτε κύριε Μπεγλίτη; Τα ακούτε επαγγελματίες "δημοκράτες" του "Βήματος" και της "Ζούγκλας"; Ένας άνθρωπος με αντιδικτατορικά "γαλόνια" που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν τα έχετε δει, βεβαιώνει ότι τα σενάριά σας δεν έχουν καμία βάση. Όχι άλλο κάρβουνο λοιπόν...

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του ναυάρχου Παππά:

Διαδόσεις περί πραξικοπήματος

Kύριε διευθυντά

Πιστεύοντας ότι ακόμα και ο μεγαλύτερος φαντασιόπληκτος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Eλλάδα του σήμερα, αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους η πολιτική ηγεσία επέτρεψε, αν δεν διοχέτευσε, τη διασπορά φημών τόσο για πραξικόπημα όσο και για εμπλοκή της ηγεσίας των E.Δ. σε κυκλώματα εκμετάλλευσης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Oταν δε οι φήμες συνοδεύονται από την εσπευσμένη αποστρατεία του συνόλου της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος τόσο στις E.Δ. όσο και στην κοινωνία είναι καταλυτικός της αξιοπρέπειας και του ηθικού τους.

Στην Eλλάδα του σήμερα δεν υπάρχουν μηχανισμοί κατάλυσης της Δημοκρατίας ανάλογοι με αυτούς του ’50 και του ’60. Mηχανισμοί που δεν περιλάμβαναν μόνο στρατιωτικούς αλλά και δικαστικούς, άλλους δημόσιους λειτουργούς και εξωτερικούς «συμβούλους». Tα στελέχη των E.Δ. κατατάσσονται σήμερα με διαφανείς διαδικασίες, γαλουχούνται και σταδιοδρομούν με αρχές και ιδανικά, απόλυτα πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευμα. Kατά την τεσσαρακονταετή ενεργό μου υπηρεσία στο Π.N. αλλά και κατά την εικοσιπενταετή και πλέον αποστρατεία μου διατηρώ στενές σχέσεις με τους εν ενεργεία συναδέλφους με αμοιβαίο σεβασμό και αγάπη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ρητά και κατηγορηματικά ότι μόνο κάποιος ο οποίος έχει ανάγκη ειδικού ιατρού θα μπορούσε να τους αποδώσει τέτοια κατηγορία.

Aκόμα και στην απίθανη περίπτωση μιας τέτοιας σκέψης, η εκδήλωση πραξικοπήματος είναι και πρακτικά ανέφικτη αφού η διάταξη των E.Δ. δεν αφήνει περιθώρια επέμβασής τους στα αστικά κέντρα. Kαι όλοι γνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε όχι μόνο την αυτόματη αποβολή μας από την E.E. αλλά και τη διεθνή απομόνωσή μας. Oι σημερινοί ένστολοι πολίτες διατηρούν νωπές ακόμη τις συνέπειες της επτάχρονης δικτατορίας στα εθνικά μας θέματα και στη διχοτόμηση της Kύπρου, που αποκλείουν οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη. Γιατί όμως κυκλοφόρησαν οι φήμες αυτές; Eιλικρινά, δεν ξέρω τι και πώς να απαντήσω.

Eύλογα όμως δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες ότι η αιφνίδια αποπομπή του συνόλου της προηγούμενης άξιας ηγεσίας των E.Δ. οφείλεται σε σθεναρές διαφωνίες της απέναντι σε ψηφοθηρικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που είχαν να κάνουν με τη δομή και την εκμετάλλευση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της ακίνητης περιουσίας των E.Δ. και με τη ρήση «διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον».

H χώρα μας εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης και ένεκα αυτής αντιμετωπίζει σοβαρότατους εξωτερικούς κινδύνους, με την εθνική της κυριαρχία να υποσκάπτεται συστηματικά. Tα σημαντικά αυτά προβλήματα επιβάλλουν τη σύμπραξη ηγετών και πολιτών για να βγούμε αλώβητοι από το τέλμα με ενισχυμένη Δημοκρατία και ανέπαφη την εθνική μας κυριαρχία. Oι πολίτες της χώρας, ένστολοι και μη, αυτό απαιτούν. Kαι είναι καιρός να καταλάβουν ορισμένοι ότι ο μικροπολιτικός κομματισμός δεν περνάει πλέον.

Nαύαρχος Nικος Παππας / Π.N.
Eπίτιμος αρχηγός Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού"


news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/12/2011_464809

7 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:36:00 π.μ. EET  

Έχουμε τρελαθεί τελικά όλοι σ'αυτό τον τόπο. Έστω και να είναι έτσι, ότι υπάρχουν δηλαδή "ακροδεξιά σταγονίδια" στο στράτευμα!!!! Και λοιπόν;;;; Τί "φοβούνται" οι .... δημοκράτες τρομάρα τους;;;;;; Μην τυχόν και χάσουν το πλιάτσικο;;;; Γιατί τίποτε άλλο προσέφεραν στην Πατρίδα όλα αυτά τα χρόνια πλην πλιάτσικο. Και όποιος έχει αντίρρηση ας κοιτάξει το σημερινό χάλι και την κατοχή που ζούμε. Αλλά μια παλιά παροιμία λέει " η καμήλα δεν κοιτάζει την καμπούρα της αλλά αυτή του παιδιού της" Ας αφήσουν λοιπόν τον σττρατό ήσυχο και να κοιτάξουν την μούρη τους στον καθρέπτη. Εκεί θα αναγνωρίσουν τον ένοχο!!!!!!

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:54:00 μ.μ. EET  

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΠΑΠΠΑ.ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΓΙΑ.Έχω όμως κάποια ερωτήματα για την τότε στάση του 1973. 1.Γιατί δεν ενήργησε πιό νωρίς, αλλά όταν η δικτατορία ήταν πιά εντελώς πτώμα; 2.Όλοι οι άλλοι κυβερνήτες που δεν βούτηξαν το καράβι τους, λες και ήταν του πατέρα τους, να πάνε ΙΤΑΛΙΑ η όπου αλλού και υπερασπίστηκαν,όσο τους επετράπη,τις θάλασσές μας και τις πόλεις μας, τι ήταν οπαδοί της δικτακτορίας και δεν έγιναν Ναύαρχοι-Στρατηγοί; 3.Ο ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ με το αρματαγωγό του που έσωσε απο βέβαιο χαμό την ΠΑΦΟ μας, έπρεπε να του έχουμε κάνει το άγαλμα και να τον έχουμε δίπλα στον Κολοκοτρώνη, αλλά η πολιτεία τον έχει στην αφάνεια με τον φόβο μήπως και τον μιμηθούν και άλλοι. Τον κάνανε ακόλουθο στην πρεσβεία της Άγκυρας σε μιά χώρα πού τον μισούσε θανάσιμα,για να νείνει ανάπηρος κατόπιν ενός υπόπτου τροχαίου ατυχήματος.Βέβαια όσοι έπραξαν σαν αυτόν τότε, έσωσαν την ΚΥΠΡΟ μας από τα χειρότερα όπως ο Στρατηγός ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ οι ιπτάμενοι ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ, και άλλοι γνωστοί αλλά και πολλοί ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ που εθυσιάστηκαν αυτοβούλως ως άλλοι 300 ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΛΕΙΜΕΝΟΙ απο την Δικτακτορία και τους Στρατηγούς της. HELLASMARINE.

Οδυσσέας 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:21:00 μ.μ. EET  

1. Γιατί ο Παππάς και η σειρά του έγιναν κυβερνήτες το 1973, επομένως τότε (και όχι νωρίτερα) βρέθηκαν σε θέση να κάνουν Κίνημα. Και πράγματι το έκαναν λίγους μήνες αφ' ότου έγιναν κυβερνήτες.
2. Η απαξιωτική φράση "βούτηξε το καράβι του λες και ήταν του πατέρα του να πάει Ιταλία" είναι ανάρμοστη, αλλά και ανακριβής.
(α) Κατ' αρχήν το αρχικό σχέδιο του Κινήματος του Ναυτικού δεν ήταν να πάνε Ιταλία, αλλά να κινηθούν τα πλοία του Στόλου προς τη Σύρο, να την καταλάβουν (για επικεφαλής της φρουράς Σύρου προοριζόταν ο ηρωικός ταγματάρχης Σ. Μουστακλής που βασανίστηκε άγρια από την ΕΣΑ) και από εκεί να θέσουν όρους στη χούντα. Η κατάληξη στην Ιταλία ήταν λύση ανάγκης, όταν το Κίνημα προδόθηκε.
(β) Το καράβι δεν ήταν του πατέρα του όπως λες, αλλά δεν ήταν και του δικτατορικού καθεστώτος. Ήταν της πατρίδας. Και η πατρίδα βρισκόταν υπό καθεστώς παράνομης δικτατορίας. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και η αντίσταση σε παράνομη εξουσία είναι υποχρέωση του στρατιωτικού. Άρα ορθώς ο Παππάς χρησιμοποίησε το καράβι κατά της παράνομης δικτατορίας που είχε κάτσει στο σβέρκο της πατρίδας, αρχικά με το Κίνημα του Ναυτικού και στη συνέχεια με τη διαφυγή του στην Ιταλία, όπου κατήγγειλε τη δικτατορία και έδειξε ότι υπήρχε αντίδραση κατά της δικτατορίας ακόμα και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
(γ) Οι υπόλοιποι κυβερνήτες που δεν συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού (είτε επειδή δεν ήθελαν είτε επειδή δεν μπόρεσαν) δεν στερήθηκαν κι αυτοί τις αρχηγίες και τα αξιώματα. Και ναύαρχοι έγιναν και αρχηγοί έγιναν. Απλώς ο Παππάς τιμάται περισσότερο για την εξαίρετη πράξη του.
3. Συμφωνώ απολύτως ότι ο Χανδρινός, ο Αλευρομάγειρος και ο Δινόπουλος (και πολλοί άλλοι λιγότεροι γνωστοί), που πολέμησαν το '74 "κόντρα στο ρεύμα" της προδοσίας, θα έπρεπε να τιμώνται ως παραδείγματα, και να έχουν γίνει όλοι τους αρχηγοί, όπως και ο Παππάς.
Αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:26:00 π.μ. EET  

ΟΔΥΣΣΕΑ πράγματι δεν γνώριζα πολλές λεπτομέριες γιά αυτή την υπόθεση και σε ευχαριστώ που με ενημέρωσες.Προθεσή μου δεν ήταν να μειώσω την ενέργεια του Ναύαρχου Παππά τότε,άλλωστε με βάση το σήμερα δύσκολα έρχεσαι στην θέση αυτών τότε.Απλά θα συμπληρώσω ότι ο ίδιος ο Στρατός που δημιούργησε το πρόβλημα ο ίδιος με τα υγειή στελέχη του έπρεπε και να επαναφέρει την δημοκρατία ,πριν γίνει ανεπανόρθωτη καταστροφή,έστω και αν χειριζόταν βία.Το να παίρνει ο ένας αξιωματικός το καράβι η άλλος το αεροπλάνο π.χ και να πηγαίνει σε όμορα κράτη να διαμαρτηρηθεί νομίζω πως δεν λύνει κανένα πρόβλημα.Βέβαια ο ΝΑΥ/ΡΧΟΣ Παππάς και σε ευχαριστώ που το επισήμανες για ενεργή αντίσταση πήγαινε αλλά,όπως γίνεται πάντα στην ΕΛΛΑΔΑ,υπήρξε ΔΙΑΡΡΟΗ.

Ανώνυμος 6 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:53:00 μ.μ. EET  

Έχω βαρεθεί να ακούω τόσα χρονια αυτές τις
ασυναρτησίες περί αντιδικτατορικού αγώνα,αντίσταση κατά της χούντας ,και πολλά αλλα.
Για να γίνεις κυβερνήτης πολεμικού πλοίου,διοικητής Αεροπορικής Βάσης η Στρατοπέδου,έπρεπε να ήσουν την εποχή εκείνη,πολύ δικός τους.Αυτό ισχύει λίγο πολύ έως και τις μέρες μας.Τώρα θα καταλάμβαναν την Σύρο
και θα έθεταν ορους στην χούντα!!!!
Παιδάκια μάλλον είστε ρομαντικοί.Τέτοια καθεστώτα
είναι αδίστακτα.Αν λοιπόν αντί για ορους άρχιζε το μακελειό,και χυνόταν άδικο αίμα αθώων ποιος θα έφερε την ευθύνη,η χούντα η αυτοί οι ανεγκέφαλοι.Διότι περί ανεγκέφαλων πρόκειται.
Τα γράφω αυτά διότι τότε ήμουν νεαρός ανθυποσμηναγός.
Αν έπαιρνα διαταγή να χτυπήσω τα πλοία αυτά,δεν θα το έκανα?Σας πληροφορώ ότι είχαν τέτοιους μηχανισμους παραπληροφόρησης
που ούτε θα καταλβενες ποιον θα χτυπούσες.Όσο για τον
Γιάννη Δινόπουλο,ένα έχω να πω, υπέροχος άνθρωπος και καλός αξιωματικός.Μήπως και αυτός ήταν χουντικός
και αποστρατεύτηκε το 82! αντισμήναρχος?
Η μήπως ισχύει για εσάς οποιοι εκφράζουν διαφορετική γνώμη αποβάλλονται.
Όσο πατριώτες είστε εσείς,τόσο είμαι και εγώ και κάποιοι άλλοι.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:53:00 μ.μ. EET  

Υπάρχει ένα καταπληκτικό βιβλίο του 'συγχωρεμένου'Ανστρ/γου ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΜΙΧ.το οποίο με τίτλο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ είναι η αυτοβιογραφία του και αναφέρεται στην όλη πορεία του μέσα στο στράτευμα απο το 1940 έως και το 1976 οπότε και τον αποστράτευσαν. Ήταν ένας καταπληκτικός αξιωματικός με πολεμικές διακρίσεις ξένες γλώσσες και σχολεία ακόμα και του εξωτερικού πραγματικός πατριώτης και όχι της παπάτζας. Συχνά του ζητούσαν, από πρίν την επταετία στην διάρκεια αυτής όπως και με την μεταπολιτευτική ΝΔ,άλλοι αξιωματικοί οι οποίοι έδεναν με όλες τις πολιτικές καταστάσεις να 'βάλει πλάτη'δηλαδή να ενταχθεί ενεργά σε κοματικό μηχανισμό. Η δικτακτορία τον συνέλαβε, απο φθόνο αλλων αξιωματικών,παρότι αυτός κοίταζε την δουλειά του [την άμυνα της χώρας].Με την μεταπολίτευση ο Καραμανλής ενώ του έδινε συγχαρητήρια,γιά την καταρτησή του και τις ικανότητές του,τον αποστράτευσε γιατί όπως του είπαν [αξιωματικοί]πάλι δεν έβαζε πλάτη.Ολοι αυτοί οι ανεκδιήγητοι φελοί επιβίωναν στις πλάτες άλλων πρίν την επταετία στην διάρκεια αυτής όπως και μετά.Ενα κλασσικό παράδειγμα από πολλά άλλα είναι ο Πτέρ/χος Κουρής Νικ.ΠΟΛΛΑ ΓΕΛΙΑ.Ανθρωποι δειλοί που εντάχθηκαν σε κοματικές κλαδικές και αφού σούρθηκαν με τα μούτρα στα χαλιά των αστράτευτων πολιτικών μετά καρατομούσαν όποιον αξιωματικό γνώριζε πολλά για αυτούς δεν γούσταραν ή δεν σύμπλεε μαζί τους π.χ ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΛΛΟΙ.Όσο για τον ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ μπερδεμένη ιστορία.Πράγματι βασανίστηκε από την δικτακτορία και πέθανε απο την αναπηρία που του προκλήθη αλλά αν πάμε πιό πίσω θα δούμε ότι ήταν μέγας πολέμιος και φανατικός διώκτης των κομμουνιστών από τον καιρό του εμφυλίου.ΜΕΤΑΝΟΙΑ η ΜΕΤΕΠΕΙΣΘΗ σαν τον Απόστολο Παύλο;Αυτά τα γράφω για όλους τούς ανένταχτους Αξιωματικούς που έμειναν πιστοί στις επάλξεις του καθήκοντος και παρότι δεν έκαναν ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ άλλων ποτιτικοστρατιωτικών αυτό δεν σήμαινε ότι συμφωνούσαν με εκτροπές.Ο τότε ΑΝΘ/ΣΓΟΣ με εκφράζει απόλυτα.ΣΩΣΤΟΣ. HELLASMARINE.

Ανώνυμος 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 9:41:00 μ.μ. EET  

Επίσης άλλη μία 'επίκαιρη' περίπτωση είναι η αποστρατία του παππού Φαραντάτου το 1983,αν θυμάμε καλά, από τον συναδελφό του και Υφυπ/ργό του ΠΑΣΟΚ Δροσογιάννη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP