Ενθυμήματα και τεκμήρια πληροφοριών της ΚΥΠ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Φιλοξενούμε το δελτίο τύπου των εκδόσεων Δούρειος Ίππος, του καλού φίλου του ιστολογίου Σάββα Βλάσση, που παρουσιάζει άλλο ένα βιβλίο με θέμα την εισβολή στην Κύπρο, αναλύοντας σε καθένα από αυτά και από μία διαφορετική πτυχή: τις επιχειρήσεις αυτές καθαυτές, τον εξοπλισμό με τεθωρακισμένα της ΕΦ από την ίδρυσή της, την έκθεση του ΓΕΕΦ για την εισβολή, τους Άγνωστους Στρατιώτες(1&2) στο οποίο περιγράφονται χαρακτηριστικές επιχειρήσεις στην Κύπρο των ΕΕΔ και της ΕΦ καθώς και η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι ΕΕΔ με συγκεκριμένα παραδείγματα και μαρτυρίες.



Προσωπική μαρτυρία του Αντγου ε.α. Ε.Σταμάτη ήταν και το βιβλίο "Κύριοι πάτε για ύπνο" ενώ το υπό παρουσίαση νέο βιβλίο είναι επίσης μια προσωπική μαρτυρία, αυτή τη φορά του Αντγου ε.α. Γ.Τσουμή ο οποίος υπηρετούσε σε μια από τις πιο νευραλγικές θέσεις κατά την διάρκεια της εισβολής. Να ευχηθούμε να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό για να συνεχισθεί η προσπάθεια παρουσίασης όλων των πτυχών της Μάχης της Κύπρου και των αιτίων και συνθηκών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τσουμής, από τις διάφορες θέσεις ευθύνης στις οποίες υπηρέτησε στην διάρκεια της καριέρας του, συγκέντρωσε εμπειρίες τις οποίες καταθέτει ως συνολική μαρτυρία σε αυτό το βιβλίο. Από νέος λοχαγός στην Κύπρο το 1964-1966, στην υπηρεσία της ΚΥΠ το διάστημα 1973-1976 πάλι στην Κύπρο, εν συνεχεία ως Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα την περίοδο 1981-1983, απέκτησε σημαντική εμπειρία από το Κυπριακό και τα γενικότερα θέματα Τουρκίας.

Το καλοκαίρι του 1974 βρέθηκε επικεφαλής στο κλιμάκιο της ΚΥΠ Ελλάδας στην Λευκωσία και η μαρτυρία του για την προσπάθεια συλλογής πληροφοριών, τον υπόγειο πόλεμο Αθηνών – Λευκωσίας, τις ενημερώσεις της Αθήνας και την αστοχία στην αξιολόγηση κρισίμων πληροφοριών, είναι καθοριστικές για να ερμηνεύσει κανείς τον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις προ και μετά την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής
.Ο συγγραφέας δίνει το γενικό περίγραμμα των επιχειρήσεων, μέσα και από τις δικές του περιπέτειες, οι οποίες αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την αξία των Πληροφοριών Μάχης και τις συνέπειες από την σωστή αξιοποίηση ή μη αυτών.

Ο συγγραφέας φωτίζει πτυχές του Κυπριακού που μέχρι σήμερα παρέμεναν θολές, όπως το διαβόητο Σεμινάριο της Ρώμης το 1973 ή τα σφάλματα της ελληνικής πλευράς που οδήγησαν στην αμαχητί απώλεια της Αμμοχώστου, αποδίδοντάς τα στις πραγματικές τους διαστάσεις και διαλύοντας τον πέπλο συνωμοσιολογίας που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προσφέρει μία εικόνα για το έργο της τότε ΚΥΠ, η οποία συκοφαντήθηκε συστηματικά και ο ρόλος των αξιωματικών πληροφοριών διαστρεβλώθηκε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων

Ο συγγραφέας φέρνει για πρώτη φορά στο φως απόρρητα στοιχεία για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στην Κύπρο αλλά και για τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, μετά την εισβολή του 1974. Κατά την υπηρεσία του στην Κύπρο, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να «σπουδάσει» ακόμη καλύτερα τον εχθρό και να σχηματίσει σαφή εικόνα για τις δυνατότητες και τα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα με τα στοιχεία περί εχθρού, μέσα από τις εμπειρίες του στις διάφορες μονάδες του Ελληνικού Στρατού που υπηρέτησε, ο συγγραφέας δίνει μία εικόνα της προσπάθειας αναδιοργανώσεως και των εγγενών προβλημάτων νοοτροπίας που έθεταν φραγμούς στην ταχεία και καλύτερη προετοιμασία για μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από εκτενές Παράρτημα με απόρρητα έγγραφα και λεπτομερείς έγχρωμους χάρτες.


Συγγραφέας: Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τσουμής
Εκδόσεις: Δούρειος Ίππος @ 2011, τηλ.: 6937937539, website: http://www.doureios.com,
e-mail: doureios@doureios.com
Σελίδες: 350


1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:36:00 μ.μ. EET  

Κυκλοφορεί στα περίπτερα ή σε βιβλιοπωλεία; Και σε ποια;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP