Τουρκική προβοκάτσια στους Καλόγερους

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ίσως οι αναγνώστες του Εν Κρυπτώ να θυμούνται το αφιέρωμα που είχαμε κάνει -όχι τυχαία- στους μικρούς βράχους πριν απο 5 μήνες ( Βραχονησίδες Καλόγεροι : To "κλειδί" του Κεντρικού Αιγαίου)

Δυστυχώς οι Καλόγεροι επανήλθαν σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς απο το πρωί λαμβάνει χώρα στο σημείο μια τουρκική προβοκάτσια που θυμίζει έντονα την στημένη προσάραξη του τουρκικού πλοίου "Figen Akat" στα Ίμια, τα Χριστούγεννα του 1995..

Πιο συγκεκριμένα, τουρκικά πλοία και εναέρια μέσα επικαλούμενα εκπομπή σήματος κινδύνου απο ανύπαρκτο -όπως αποδείχθηκε- σκάφος που "βυθιζόταν" βόρεια της βραχονησίδας, προσέγγισαν την περιοχή και ξεκίνησαν "επιχείρηση διάσωσης", αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική αρμοδιότητα έρευνας&διάσωσης στο FIR Αθηνών. Να θυμήσουμε ότι οι Καλόγεροι βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο του Αρχιπελάγους , απέχοντας 27 μίλια από την Χίο (ανατολικά) και 23 μίλια από την Άνδρο (δυτικά)

Χάρτης του Κεντρικού Αιγαίου : στο κέντρο ακριβώς διακρίνουμε το όνομα "Καλόγεροι". Με γαλάζιο χρώμα τα χωρικά ύδατα των 6nm

Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά εναέρια μέσα καθώς και η φρεγάτα "Σαλαμίς" του Πολεμικού Ναυτικού. Τους επίδοξους τούρκους "διασώστες" απετέλεσαν η κορβέτα TCG Beykoz (κλάσης A-69 ), 2 ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης ενώ αναφέθηκε και η παρουσία αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας CN-235. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας , ένα απο τα τουρκικά ελικόπτερα στις 13.30 προχώρησε σε υπερπτήση των νησίδων Καλόγεροι σε ύψος 900 ποδών.

Nωρίτερα, η Άγκυρα είχε προχώρησε στην έκδοση της παρακατω οδηγίας NAVTEX μέσω της οποίας προσπαθούσε να "καπελώσει" την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο :

ZCZC ID04 051028 UTC JUL/10 IZMIR TURK RADIO NAVTEX N/W NR.01/10 AT THE DATE OF 05.07.2010 ON 09.30 UTC
THERE IS A VESSEL PROBABLY SİNKİNG AT THE POSITION OF 37 17 N 025 18 E SAR OPERATIONS WILL BE CARRIED OUT WITH IN AREA RADIUS 5 NM CENTRED ON ABOVE MENTIONED POSITION. VESSEL REQUESTED TO KEEP SHARP LOOK OUT IN THE VICINITY AND REPORT ANY FINDING TO MAIN SEARCH AND RESCUE COORDINATION CENTER ANKARA OR ISTANBUL COAST RADIO STATION
, την οποία ακολούθησε αμέσως η ελληνική αντίστοιχη οδηγία :
A1288/10 - DUE TO BOAT IN DISTRESS SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL TAKE PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 381700N0251800E AMSL/5000FT WITHIN ATHINAI FIR.

DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR WHICH FALLS WITHIN ITS COMPETENCE. 00000FT AMSL - 05000FT AMSL, 05 JUL 10:16 2010 UNTIL 08 JUL 10:00 2010. CREATED: 05 JUL 10:16 201


H νέα τουρκική πρόκληση έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά απο τις έρευνες που διεξήγαγε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με μόνη ελληνική αντίδραση ένα χλιαρό διάβημα απο το ΥΠΕΞ. Την τεράστια σημασία των μικρών αυτών βράχων είχαμε τονίσει στο άρθρο του περασμένου Φλεβάρη, υπενθυμίζοντας πως :

"Στις αρχές του 2000 μετά από πρωτοβουλία του τωρινού πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ξεκινάνε άτυπες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ των ΓΓ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών πρέσβεων Αναστάσιου Σκοπελίτη και Ουγούρ Ζιγιάλ. Τα αποτελέσματα των 34 γύρων μυστικών συνομιλιών για το Αιγαίο δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα με εξαίρεση ορισμένα στοιχεία που ήρθαν στο φώς το 2006 και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Καθημερινή» (Στ. Λυγερός 4-6-2006).

Σύμφωνα με αυτά η γείτονα χώρα κατα την διάρκεια των συνομιλιών ζητούσε η υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο (περιοχή στην οποία πιθανολογείται η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου) να μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών ή να αποτελέσει αντικείμενο συνεκμετάλευσης με καθορισμένα ποσοστά. Η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι τα διεθνή ύδατα μεταξύ Αγίου Όρους και Σιθωνίας στα βόρεια,την νήσο Σκύρο στα δυτικά, τον Άγιο Ευστράτιο και την Λέσβο στα ανατολικά και την βραχονησίδα Καλόγεροι στα νότια...

Όμως τα κίνητρα της Άγκυρας σαφώς και δεν είναι μόνο οικονομικά καθώς η απόκτηση υφαλοκρηπίδας,αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή ακόμα και εναέριου χώρου αποτελεί πάγιο στόχο για γεωπολιτικούς λόγους. Η απόκτηση τέτοιων ερισμάτων δυτικά των Ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θα επέτρεπε τον εγκλωβισμό τους και σε δεύτερο χρόνο την αμφιβήτηση της κυριαρχίας ακόμα και επι των μεγαλύτερων απο αυτών.
"

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή, θα επανέλθουμε νεώτερες πληροφορίες..

1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Αυγούστου 2010 στις 9:52:00 μ.μ. EEST  

I would like to exchange links with your site www.enkripto.com
Is this possible?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP