Μυστική συνάντηση με πρωτοβουλία του Ισραήλ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε χθές, ενώπιον του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, ότι η μυστική συνάντηση που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου, Μπεντζαμίν Μπεν Ελιέζερ, έγινε με πρωτοβουλία του Ισραήλ.

"Ο Μπεν Ελιέζερ ήρθε ως ειδικός απεσταλμένος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και ζήτησε αυτή τη συνάντηση, εξηγώντας ότι μεταφέρει μήνυμα του Νετανιάχου", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι το αίτημα για τη συνάντηση προήλθε από το Ισραήλ.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων μετά το "πάγωμα" των σχέσεών τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του στολίσκου που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι. "Από τότε το Ισραήλ επιζητούσε μια επαφή, με άμεσους και έμμεσους τρόπους", δήλωσε ο Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Τούρκος υπουργός εξήγησε στον Μπεν Ελιέζερ ότι η Άγκυρα αναμένει από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη, να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να συστήσει μια ανεξάρτητη και διεθνή επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση.

Η υπόθεση της συνάντησης των δύο υπουργών, έχει δημιουργήσει μείζων θέμα στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν, θεώρησε απαράδεκτη, την ίδια τη συνάντηση, αλλά και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, άσκησε δριμεία κριτική τόσο, στον Μπεν Ελιέζερ, όσο και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Ελεύθερος Τύπος

Βλέπε σχετικά:

Η πρόκληση συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ

"Το Ισραήλ θα πρέπει, πρωτίστως, να πείσει την Ελληνική πλευρά για τις προθέσεις του, ότι δηλαδή πρόκειται για μία ουσιαστική και όχι κατ’ όνομα διμερή συνεργασία και ούτε εγγράφεται στη λογική εκβιασμού της Τουρκίας, όπου χρησιμοποιείται Ελλάδα και Κύπρος προκειμένου να εξαναγκαστεί η Άγκυρα να επανέλθει στην προηγούμενη τροχιά των σχέσεών της με το Ισραήλ...."

2 σχόλια:

Νίκος 3 Ιουλίου 2010 στις 12:01:00 μ.μ. EEST  

Το 1294 ξεσπά άλλος ένας βενετο-γενουατικός πόλεμος συνεπεία των ανταγωνισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων για τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής. Το Βυζάντιο ακρωτηριασμένο, με τεράστια οικονομικά προβλήματα, ανύπαρκτο ναυτικό και πλήρως εξαρτημένο από τους δυτικούς θεωρεί ότι θα ήταν καλή ιδέα να εμπλακεί ενεργά στην βενετο-γενουατικη διαμάχη με στόχο να αποκομίσει οφέλη από την σύγκρουση. Οι Βυζαντινοί υπέθεταν ότι οι βενετοί και γενουάτες θα ασχολούνταν ο ένας με τον άλλο και στο τέλος η ήττα της μιας πλευράς θα απάλλασσε το Βυζάντιο από έναν επικίνδυνο εχθρό για πολλά χρόνια και θα του έδινε μια ανάσα ζωής. Έτσι, συμμαχεί με την Γένοα και εμπλέκεται ενεργά στην βενετογενοατική διαμάχη χωρίς να προσπαθήσει εγγυήσεις και να χαράξει ένα αξιόπιστο σχέδιο αποδέσμευσης αν τα πράγματα πάνε στραβά. Οι Βενετοί και οι Γενουάτες σύντομα αντιλαμβάνονται ότι ο μεταξύ τους πόλεμος μπορεί να καταλήξει σε αμοιβαία καταστροφή, ότι και οι δύο θα χάσουν περισσότερα από αυτά που έχουν να κερδίσουν και ότι στη τελική καλύτερα θα είναι να στραφούν ενάντια στον πιο αδύναμο (το Βυζάντιο) ο οποίος βρίσκεται σε πολιτικο-οικονομική παρακμή. Οι Γενουάτες τερματίζουν τον πόλεμο, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους Βυζαντινούς και μάλιστα υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με τους Βενετούς το 1299. Το Βυζαντιο τώρα βρίσκεται εντελώς απομονωμένο και υποκυπτει το 1302 στους Βενετούς και Γενουάτες.

Μια χρήσιμη ιστορική υπενθύμιση στους μαθητευόμενους μάγους του ΥΠ.ΕΞ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 4 Ιουλίου 2010 στις 10:22:00 π.μ. EEST  

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΛΛΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP