Πρόκληση στη Θράκη με αφορμή το μνημόσυνο Σαδίκ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Με το «Πίρι Ρέις» να επανέρχεται χθες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία σταθερά επενδύει στην ένταση, καθώς, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, βρήκε ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το «ενδιαφέρον» της για τη Θράκη.

Την Τουρκία εκπροσώπησε στο μνημόσυνο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Επικρατείας Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος όμως χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να περιοδεύσει επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας εκτός της Κομοτηνής και στον Νομό Ξάνθης, προβάλλοντας και πάλι τις γνωστές θέσεις περί «τουρκικής μειονότητας» και «τουρκισμού».

Το μνημόσυνο οργανώθηκε στην Κομοτηνή από τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» και το DEB, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και το οποίο γίνεται προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα εξέλεξε νέο πρόεδρο και νέα ηγεσία.

Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε φέτος να εκπροσωπηθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο, καθώς ο κ. Αρίντς υπήρξε και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Τ. Ερντογάν, συνιστά μια ακόμη ένδειξη για την προτεραιότητα που έχει το «ζήτημα της Θράκης» στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη Θράκη, ο κ. Αρίντς συνοδευόταν από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές κ. Α. Χατζηοσμάν και Τ. Ματαντζή, οι οποίοι παραβρέθηκαν μάλιστα και στο μνημόσυνο του Σαδίκ.

Ο κ. Αρίντς, σε ομιλία του το Σάββατο στην Κομοτηνή, τίμησε τον Αχμέτ Σαδίκ, τον «πρωτοπόρο της υπόθεσης του τουρκισμού στη Δυτική Θράκη», όπως είπε, και εξέφρασε την ελπίδα η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βελτιώσει και τις συνθήκες ζωής της «τουρκικής μειονότητας»... Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η χώρα του δεν δέχεται ότι «το καθεστώς των συλλόγων, ο μουφτής και πλήθος άλλων προβλημάτων δεν υφίστανται...».

Αν και θεωρείται μετριοπαθής, ο κ. Αρίντς δεν απέφυγε τις ακρότητες, καθώς σε χαιρετισμό του στον Εχίνο, που κατόπιν κινητοποίησης είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν χίλιοι μειονοτικοί για να τον υποδεχτούν, χθες το μεσημέρι, τους ζήτησε «να μη φοβούνται γιατί η Τουρκία είναι δίπλα τους» και υπενθύμισε ότι στην περιοχή αυτή η «Οθωμανική Αυτοκρατορία έμεινε για 600 χρόνια...». Ο κ. Αρίντς επισκέφθηκε και το κτίριο της λεγόμενης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή Ι. Σερήφ.

Προσδίδοντας σαφώς πολιτικό περιεχόμενο στην επίσκεψή του, ο κ. Αρίντς δεν αρκέστηκε μόνο στην παρουσία του στο μνημόσυνο του Σαδίκ στην Κομοτηνή, αλλά χθες περιόδευσε και στην Ξάνθη όπου επισκέφθηκε τα γραφεία της λεγόμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» και συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή Α. Μετέ που είναι και ο πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης», πριν αναχωρήσει οδικώς για να επιστρέψει στην Τουρκία.

Nίκος Μελέτης-Έθνος

3 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2010 στις 8:56:00 μ.μ. EEST  

Απο qrfcaptain.

Αν δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε δηλαδή να μην τους προβάλουμε στην Τηλεόραση με κατι τέτοιες κινήσεις τους, ας κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο με επισκέψεις Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη .
Γιατί να μήν γίνεται απο εμάς κάτι επιβλητικό σε επετείους βανδαλισμών και θανάτων Ελλήνων στην Πόλη?
Γιατί να μήν τιμούμε εμείς και αυτούς τους ομοεθνείς μας που επεσαν αδικά απο τα χατζάρια των βαρβάρων?
qrfcaptain

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2010 στις 12:52:00 π.μ. EEST  

to trakter kinithike mono tou kai dimiourgise to atixima?

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2010 στις 1:48:00 π.μ. EEST  

qrfcaptain
Γιατί είμαστε κότες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP