Διεθνής αντιπαράθεση μετά την απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Χάγης. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ) έκρινε σήμερα πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σε συμβουλευτική του γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της ανακήρυξης. Η απόφαση έφερε ικανοποίηση στην Πρίστινα και προβληματισμό στο Βελιγράδι.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θεωρώντας τα εδάφη αυτά ως νότια επαρχία της. Θέλει διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου, κάτι το οποίο δεν θέλει να ακούσει η Πρίστινα. Εξήντα εννέα χώρες, ανάμεσα τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους, των οποίων το 90% είναι Αλβανοί.

Ικανοποίηση Κοσοβάρου προέδρου
Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Kοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου.
«Η απόφαση αίρει τελικά όλες τις αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν ακόμα τη Δημοκρατία του Κοσόβου», τόνισε ο Σεϊντίου χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα «ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλων των πολιτών της». Ο πρόεδρος Σεϊντίου κάλεσε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτους» να το κάνουν «το συντομότερο δυνατόν».
«Καλούμε τη Δημοκρατία της Σερβίας και στην περίπτωση αυτή τον πρόεδρο Τάντιτς και την κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που είχαν μέχρι τώρα. Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε ακόμη ο κοσοβάρος πρόεδρος και σημείωσε: «Το Κόσοβο όμως δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αυτονομιστικής επιδίωξης.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Χαϊρεντίν Κούτσι χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μεγάλη νίκη του Κοσόβου και των πολιτών του». Στην κυβέρνηση του Κοσόβου την ανακοίνωση της απόφασης γιόρτασαν με σαμπάνιες.

Μπερίσα: Ιστορική η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι βοηθάει στην δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

Σφοδρή αντίδραση Σερβίας
Στο Βελιγράδι επικρατεί απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την απόφαση του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε τηλεοπτικό διάγγελμα χαρακτήρισε «πολύ βαριά για τη Σερβία» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Τάντιτς επανέλαβε ότι «η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου».
Νωρίτερα την απογοήτευση του για τη στάση του δικαστηρίου εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος επισήμανε ότι «το δικαστήριο ουσιαστικά αποφάνθηκε μόνο για ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι η διακήρυξη ανεξαρτησίας, και δεν έλαβε θέση για την απόσχιση και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όπως ζητούσε η Σερβία».
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου Κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς χαρακτήρισε «βαριά ήττα της Σερβίας» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα στο Κόσοβο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σέρβων όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να μην γίνει αποδεκτή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τυχόν «προκλήσεις»
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα κατά της οποιασδήποτε «πρόκλησης», μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ). «Ο γγ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν την οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του διαλόγου», δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του κ. Μπαν σε συνέντευξη Τύπου.
Το Βελιγράδι είχε λάβει στις 8 Οκτωβρίου του 2008 την υπόσχεση ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ζητήσει από το CΙJ, κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

Δεν αλλάζει τη θέση της η Ρωσία
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας, που είναι εχθρική προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
«Η θέση μας σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη», τονίζει το ρωσικό υπουργείο. «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της εξακολούθησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη (της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), τονίζοντας κυρίως ότι δεν εξέτασε στο σύνολο του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία», αναφέρει ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Γερμανία: Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν προς «το ευρωπαϊκό τους μέλλον».
«Ζητώ από τους πολιτικούς ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να κοιτάξουν προς το ευρωπαϊκό τους μέλλον και να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά και ρεαλιστικά τις υποθέσεις της καθημερινής τους συγκατοίκησης προς το συμφέρον του πληθυσμού των χωρών τους. Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος», είπε ο Βεστερβέλε και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Σερβίας και του Κοσόβου βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Θετική αντίδραση των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ), το οποίο εκτιμά ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να «ενωθούν» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. «Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, να αναγνωρίσουν το Κόσοβο: «Απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα κράτη να υπερβούν το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, και να δεσμευτούν με εποικοδομητικό τρόπο για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, και καλούμε όλα τα κράτη που δεν το έχουν ακόμη πράξει, να αναγνωρίσουν το Κόσοβο», αναφέρει η Χ. Κλίντον σε ανακοίνωσή της. Η γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σύμφωνη «με τη γνώμη που έχουν εδώ και πολύ χρόνο οι ΗΠΑ, ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει τέλος η Κλίντον.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και είχε επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.
Κατά τη συνομιλία που είχαν, πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο. Το διεθνές δικαστήριο απεφάνθη, λίγη ώρα μετά, πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Η απόφαση δεν επηρεάζει το έργο της KFOR
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της αποστολής στο Κόσοβο.
Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η KFOR θα συνεχίσει κανονικά το έργο της με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στο Κόσοβο, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην περιοχή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2010 στις 8:16:00 μ.μ. EEST  

Γιατί δεν προσφεύγουμε κι εμείς για Ίμβρο και Τένεδο κ. Δρούτσα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP