Το «Τσεσμέ», το «Malene Ostervold», οι αβλαβείς διελεύσεις και άλλα τινά

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Άμεση ανάγκη υιοθέτησης κοινής εθνικής «κόκκινης γραμμής»

Τα γεγονότα αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις: Την εβδομάδα αυτή και συγκεκριμένα την 29η Ιουνίου τα ελληνικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών κινητοποιήθηκαν άμεσα όταν το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός μεν των χωρικών μας υδάτων, εντός όμως της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τα σήματα του Ναυτικού Κώδικα που ανάρτησε το τουρκικό σκάφος πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες. Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι το «Τσεσμέ» δεν πραγματοποίησε σεισμογραφικές ούτε σταθερές ποντίσεις αλλά υδατογραφικές έρευνες. Όπως όμως έγινε γνωστό, σε καμία σχετική ειδοποίηση ή ενημέρωση δεν προέβη προς την ελληνική πλευρά! Και αυτό για ευνόητους λόγους έχει τη δική του μεγάλη σημασία.

Λίγες μέρες ακόμη πριν, το τουρκικό Ναυτικό έκανε την εμφάνισή του και στο Ιόνιο. Δυτικά της Κεφαλονιάς, τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο, μαζί με το υποβρύχιο «Ινονού» είχαν προγραμματίσει ναυτικά γυμνάσια, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρας - Τιράνων.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ακόμη εγκρίθηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο η είσοδος και παραμονή εντός της αλβανικής επικράτειας μονάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Λίγους μήνες πριν, το ξημέρωμα της 22ας του περασμένου Μαρτίου, η τουρκική φρεγάτα «Bafra» απέπλευσε από τη Σμύρνη για να πλεύσει, επικαλούμενη το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης, ανάμεσα από Ίμβρο και Λήμνο και να ακολουθήσει μετά νότια πορεία, να περάσει έξω από Χίο, Ικαρία, Σάμο, Χάλκη, Ρόδο, Τήλο, Μήλο...



Ακόμη περισσότερο από δέκα φορές από τις αρχές του 2010 τουρκικά πολεμικά διέσχισαν το Αιγαίο, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις πλησίασαν και την Αττική, επικαλούμενα και αυτά τις αρχές της αβλαβούς διέλευσης. Και φυσικά επιδεικνύοντας τη σημαία τους.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε –επιμένουμε στο γεγονός– την παρουσία τον Νοέμβριο του 2008 του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους «Μalene Ostervold» για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων «TPAO» στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου. Είχαμε μάλιστα αναρωτηθεί τότε, έγινε ή όχι έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Σε ποιο ακριβώς σημείο και πόσο διήρκεσε;

Ειδικότερα όμως η πρόσφατη εμφάνιση του «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο μάς προβληματίζει. Φοβόμαστε ότι αυτή αποτελεί συνέχιση της τακτικής της Τουρκίας να προβάλλει και να ενισχύει τη ναυτική παρουσία της σε ευαίσθητες για τη χώρα μας περιοχές. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Συνεπώς, επανερχόμενοι στο «Τσεσμέ», νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί άμεσα κατά πόσο έγιναν έρευνες, σε ποιο ακριβώς σημείο, πόσο ακριβώς διήρκεσαν και κυρίως τι χαρακτήρα είχαν. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες του τουρκικού Ναυτικού μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες εφησυχασμού στους αρμόδιους χειριστές των εθνικών μας θεμάτων.

Ούτε πάλι ότι όλες οι ενέργειές μας πρέπει να εξαντλούνται στη διενέργεια απλώς διπλωματικών διαβημάτων, την έκβαση των οποίων ουδέποτε μαθαίνουμε.

Αν πιστέψουμε μάλιστα το φημολογούμενο, ότι η εμφάνιση του «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο αποτελεί αντίδραση της Άγκυρας στην προσφάτως εκδηλωθείσα πρόθεση της χώρας μας να προβεί στην ίδρυση δημόσιου φορέα για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, τότε τα πράγματα αποκτούν άλλη, σοβαρότερη διάσταση. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Μήπως λοιπόν έφτασε η στιγμή να υπάρξει υπερκομματική συνεννόηση επί εθνικής βάσεως προκειμένου να χαραχθεί μια ευρέως αποδεκτή κοινή γραμμή; Μήπως χωρίς παραπέρα χρονοτριβή τα πολιτικά κόμματα της χώρας πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν σοβαρά τη χάραξη μιας τέτοιας γραμμής; Ας το σκεφτούν σοβαρά. Ασφαλώς όλοι θα επικροτήσουμε τη στάση τους. Ο χρόνος τρέχει.

To Παρόν


4 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2010 στις 2:18:00 μ.μ. EEST  

Μόνη λύση είναι η "άρση του καμποτάζ": Θα επιτραπεί στα τουρκικά πολεμικά να επι- και αποβιβάζουν στρατεύματα στα ελληνικά λιμάνια και μετά θα στείλουμε το ΠΑΜΕ να τα καταλάβει!

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2010 στις 2:59:00 μ.μ. EEST  

Η λογική λέει ότι αν δεν διεκδικείς εσύ,(αυτό που σου ανήκει) θα το διεκδικίσει άλλος. Η ψοφοδεής "πολιτική" τόσων ετών του τύπου "δεν διεκδικούμε τίποτα", έχει αυτά τα αποτελέσματα. Όλα τα προβλήματα θα είχαν λυθεί αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν εφαρμόσει το ισχύον διεθνές δίκαιο και είχαν δηλώσει 12 ν.μ. θαλασσίου και εναερίου εθνικού χώρου. Όσο γαι το ... casus beli της Τουρκίας, έχει καταντήσει casus xeftila της Ελλάδος. Να βράσω και την ευρωπαϊκή ένωση και την ΟΝΕ και δεν ξέρω ποιον άλλο οργανισμό, όταν δεν μπορείς να εφαρμόσεις το διεθνές δίκαιο. Τότε δεν ανήκεις σε οργανισμούς ή συμμαχίες, αλλά σε καφενεία, και μάλιστα του αισχίστου είδους. Η ιστορία έχει δείξει άπειρες φορές πως άμα δεν μπορείς να φυλάξεις τ'αμπέλια σου, θα τα χάσεις.

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2010 στις 5:09:00 μ.μ. EEST  

Το λογικό για κάθε παιδί (αγόρι) είναι να προσπαθεί να μιμηθεί τον πατέρα του. Ο Γιωργάκης σε ποιόν έμοισε άραγε; Τουλάχιστον ο πατέρας του, έστω και όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε πει το περίφημο "Βυθίσατε το Χόρα", αλλά και όταν κυβερνούσε κινητοποίηση στόλο και στρατό σε πολεμική προετοιμασία όταν είχε βγει το "Σισμίκ". Δε χρειάζεται να πάρει από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή παράδειγμα, ας πάρει τουλάχιστον από τον πατέρα του.

ΠΚΠ

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2010 στις 3:25:00 μ.μ. EEST  

Στον εκλεκτό φίλο ΠΚΠ 05 Ιουλίου 2010 5:09:00 μ.μ. GMT+0300
Ο ΓΑΠ έμοιασε της μαμάς του και του παππού Μινέϊκο που κατασκεύασε τα οχυρωματικά έργα των Τούρκων στο Μπιζάνι.
Βεβαίως και δεν πήρε κάτι από τον "θεατρινισμό" του πατέρα του. (βυθίσατε το Χόρα αλλά ναι στο Νταβός). Εχει παραμείνει "μαμάκιας".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP