Kύπριοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Αγγλίας

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Όταν στις 27 Αυγούστου 1956 έφτασαν οι έξι πρώτοι Κύπριοι της ΕΟΚΑ στις αγγλικές φυλακές Γουόρμγουντ Σκραμπς του Λονδίνου, συνάντησαν τέσσερις Ιρλανδούς πολιτικούς κρατούμενους και έγιναν αμέσως μία ομάδα. Έτσι, όταν οι κατάδικοι κοινού ποινικού δικαίου στις ίδιες φυλακές, οργανωμένοι από δεσμοφύλακες –χίλιοι περίπου– προσπάθησαν να επιτεθούν....

Πρώτη σκέψη όλων των αγωνιστών ήταν η απόδραση και επιστροφή στην Κύπρο για συνέχιση του αγώνα. Η οργάνωση των Ιρλανδών μάς εξασφάλισε τον Πατ Ο’ Ντόνοβαν, έναν Ιρλανδό αγωνιστή που διέπραξε επίτηδες μια ληστεία τράπεζας παρουσία αστυνομικών. Παραδέχτηκε το αδίκημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά χρόνων και στάλθηκε στις κοντινότερες φυλακές, στο Γουέικφιλντ. Από την είσοδό του στις φυλακές η διαδικασία οργάνωσης της απόδρασης κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς. Τελικά, ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου 1959.
Στις 11 Φεβρουαρίου είχε υπογραφεί η Συμφωνία της Ζυρίχης. Διαβάζοντάς τη, διαφωνήσαμε με το περιεχόμενο και αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί η απόδραση. Σημαντική υπήρξε η βοήθεια του Τόνι Μάρτιν, ενός Άγγλου που υπηρετούσε στην Κύπρο και αναγνώρισε το δίκαιο του αγώνα μας, παρέδωσε τον οπλισμό του στην ΕΟΚΑ και προσπάθησε να φύγει, αλλά συνελήφθη από τους στρατιώτες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά χρόνων. Έγινε μέλος της ομάδας μας από την άφιξή του στις φυλακές. Σ’ αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η απόδραση, αφού ο ίδιος έκοψε τα σίδερα του παραθύρου της τραπεζαρίας απ’ όπου φύγαμε.
Έτσι, την καθορισμένη ώρα, στις 7.15 μ.μ., άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου. Πρώτοι έφυγαν ο Τόνι και ένας Ιρλανδός, πήγαν στον τοίχο όπου κρεμόταν το σχοινί, και άρχισε η αναρρίχηση....

http://www.ardin.gr/node/604

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP