Για παραβιάσεις κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Της Δωρας Aντωνιου

Με έγγραφη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην Αθήνα, η Αγκυρα συνεχίζει την τακτική συντήρησης της έντασης στο Αιγαίο σε υψηλούς τόνους. Η ρηματική διακοίνωση αφορά την, κατά την τουρκική πλευρά, παρενόχληση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο και την είσοδο σκαφών του Λιμενικού Σώματος «εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων». Το έγγραφο διάβημα που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αφορά περιστατικά του Ιουνίου, για τα οποία είχαν προηγηθεί προφορικά διαβήματα. Συνολικά, πρόκειται για 29 «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών που αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας όταν εισήλθαν στο FIR Αθηνών, ενώ, κατά την Αγκυρα, πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αφορά, επίσης, την προσέγγιση, στις 13 και 30 Ιουνίου, τριών σκαφών του Λιμενικού στα Ιμια, τα οποία έφυγαν ύστερα από προσέγγιση τουρκικών ακταιωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα έχει εντάξει εδώ και καιρό στην τακτική της την επίδοση διαβημάτων για ανάλογα περιστατικά στο Αιγαίο. Ωστόσο, η συγκέντρωση συνολικά 31 συμβάντων σε μία ρηματική διακοίνωση, με την οποία η τουρκική πλευρά επικαλείται την αύξηση των περιστατικών, ερμηνεύεται ως μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειας να συντηρηθεί κλίμα έντασης την περίοδο αυτή.

Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος, με αφορμή τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού επισήμανε ότι η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο τη σύμβαση.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει στην προσπάθεια να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τους επόμενους μήνες. Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Θα μπορούσε να είναι μια διάσκεψη τρεις συν τρεις ή τρεις συν δύο», είπε ο κ. Νταβούντογλου, αναφερόμενος στους συμμετέχοντες. Δηλαδή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία), οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και, πιθανόν, να εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Εθνη. Ως μοναδική προϋπόθεση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε την «ισότιμη εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας». Επανέλαβε δε την επιθυμία της Αγκυρας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, «δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για πάντα», όπως κατέληξε.

Καθημερινή

3 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 12:22:00 μ.μ. EEST  

Στο δημοσίευμα υπάρχει έμμεση αναφορά στην απώλεια εθνικών δικαιωμάτων επί των Ιμίων (δήλωση πως τα σκάφη του Λιμενικού έφυγαν όταν πλησίασαν τουρκικές ακταιωροί) ή μου φαίνεται;;; Και από την άλλη έχουμε τον σαπιοκοιλιά ακόμα εντός της Ελληνικής Βο(υ)λής και μάλιστα ως αντιπρόεδρο...

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 1:06:00 μ.μ. EEST  

Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις κατα της χώρας μας είναι φανερό στο που αποσκοπούν.
Οι Τούρκοι ακολουθούν τα βήματα της φασιστικής Ιταλίας του Μουσουλίνη.
Σήμερα οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ασύγκριτα καλύτερα εξοπλισμένες από τότε.
Χρειάζεται όμως περισσότερη προετοιμασία και ενημέρωση.

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 7:17:00 μ.μ. EEST  

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται.
Ανώνυμε της 1:06:00, μακάρι το πρόβλημα να ήταν στην έλλειψη εξοπλισμού και ενημέρωσης.
Άλλα λείπουν, ήδη από το 1974 και σήμερα η έλλειψή τους είναι τρισχειρότερη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP