Περίεργη στάση έναντι των προκλήσεων

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Του Μιχάλη Ιγνατίου

«Πώς επιτρέπει η Ελλάδα να ελέγχουν την θάλασσα του Αιγαίου τα τουρκικά καράβια και να μη διαμαρτύρεται καν για την πρόκληση»; Το ερώτημα προέρχεται από επαγγελματικό στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, καθώς εργάζεται στο γραφείο γνωστού Αμερικανού πολιτικού. Πρόκειται για μία «νόμιμη απορία» από έναν άνθρωπο που καλείται συχνά-πυκνά να ετοιμάσει τις παρεμβάσεις του αφεντικού του για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο -είναι ο ίδιος άνθρωπος που ζήτησε μία πολύ μικρή χάρη από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έλαβε αρνητική απάντηση. Και είναι «νόμιμη απορία» επειδή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ζητούν μέσω των ομογενών από τους Αμερικανούς πολιτικούς να πράττουν αυτά που οι ίδιες δεν κάνουν, όταν οι προκλήσεις προέρχονται από την Τουρκία.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας στις προβοκάτσιες του κ. Ερντογάν είναι από ανύπαρκτες έως αναιμικές. Σε σημείο που συλλαμβάνει κανείς τον εαυτό του να φωνάζει από αγανάκτηση για την παθητική στάση που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός και η ομάδα που εγκατέστησε στο υπουργείο των Εξωτερικών. Μα, δεν νευριάζουν αυτοί οι άνθρωποι όταν βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές; Και πώς μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι άνθρωπος καλών προθέσεων; Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε -όπως είπε και το επαγγελματικό στέλεχος του Κογκρέσου- ότι η πολυδιαφημισμένη ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι μονόδρομος και τα συμφωνηθέντα τηρούνται μόνο από την Αθήνα;

Ο,τι και να υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ένα «ελεγχόμενο κράτος» από το ΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί να κοροϊδευόμαστε; Μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενημερώσει τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όπου είναι οι έδρες των δανειστών της; Ούτε συζήτηση να γίνεται. Δεν μπορεί, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Στο σημείο που έχουν φέρει οι πολιτικοί τη χώρα, γονατισμένη μπροστά στην παγκόσμια οικονομική ελίτ και εξαρτημένη από την (ανύπαρκτη) «βοήθεια» των δυτικών συμμάχων, δεν δύναται να πράξει το παραμικρό. Ούτε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού που επιχειρείται, επιβλήθηκαν από το εξωτερικό. Από την εποχή των Ιμίων και τη γκριζοποίηση της περιοχής με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει τη λεγόμενη «πολιτική Αιγαίου» (Aegean Policy) και δεν έχουν αλλάξει ούτε μία γραμμή: Προβλέπει συνεταιρισμό στο Αιγαίο, προβλέπει συνεκμετάλλευση του πλούτου (αν υπάρχει). Η υποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη το μοιραίο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996 άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας, η οποία δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση εάν επηρεάζεται η δήθεν «ισορροπία του 50-50».

Είναι μία θέση εντελώς απαράδεκτη, η οποία επαναφέρεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα δεν την απορρίπτει με ισχυρό τρόπο, που να μην επιτρέπει την επαναφορά της δείχνοντας μία αδυναμία να προασπίσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, σε σημείο που να προκαλούνται δικαιολογημένες απορίες: Εάν δεν μπορεί να το πράξει είναι ένα θέμα, εάν δεν την αφήνουν οι υποχρεώσεις που έχει από την υπογραφή του μνημονίου, είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως, είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, πρέπει να έχει το θάρρος να το ανακοινώσει στο λαό. Διότι η στάση της έναντι των προκλήσεων είναι τουλάχιστον περίεργη...

Ημερησία

7 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 12:35:00 μ.μ. EEST  

O κύριος Ιγνατίου έγραψε ένα άρθρο, μόνο λίγο, “τολμηρό”, το οποίο εφάπτεται της αλήθειας, την οποία βέβαια γνωρίζει, όπως και πολλοί άλλοι, αλλά δεν τολμάει όσο θα ήθελε και ο ίδιος, φοβούμενος, να περιγράψει. Όμως επιτέλους σε αυτήν την Χώρα, δεν θα φωνάξει κανείς ; Ή περιμένουμε όλοι να φωνάξουμε την Αλήθεια, όταν τα γεγονότα μας προλάβουν και μας ξεπεράσουν, απλά για να ζητήσουμε, πλέον εκ του ασφαλούς, Ευθύνες και Δικαιοσύνη..;

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 1:01:00 μ.μ. EEST  

Πάρτε το χαμπάρι επιτέλους κύριοι...δεν ενδιαφέρεται κανείς...όλοι κοιτάζουν την τσέπη τους...το σπιτάκι τους...τη δουλίτσα τους κτλ

Ποιος ασχολείται τώρα με τους Τούρκους και την εξωτερική πολιτική...μόνο οι εθνικιστές, οι ακροδεξιοί και οι γραφικοί καταστροφολόγοι...αφού έχουμε ειρήνη...όλα καλά...καληνύχτα Ελλάδα

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 1:31:00 μ.μ. EEST  

Όταν δεν λαμβάνεις τα μέτρα σου σε περίοδο σχετικής νηφαλιότητας, αλλά υποχωρείς διαρκώς για να μην αναγκαστείς να λάβεις αποφάσεις με πολιτικό κόστος, ως προς τη σοβαρότητα προπαρασκευής της άμυνας της Χώρας, θα έρθει μία μέρα που θα υποχρεωθείς από τον εχθρό σου σε απελπισμένο και μάταιο αγώνα, υπό τις δυσμενέστερες δυνατές συνθήκες.
Μαλθακή, διεφθαρμένη και χωρίς συνοχή η ελληνική κοινωνία, δεν αντιδρά πλέον σε φαινόμενα που κάποτε θα έριχναν κυβερνήσεις, γιατί την απασχολούν άλλα, "σοβαρότερα" ζητήματα.
Αμοραλιστές, κυνικοί και απλώς μέτριοι οι πολιτικοί της ταγοί, ακριβώς αντάξιοι της κοινωνίας (απόδειξη ότι "η Δημοκρατία λειτουργεί"), αρκούνται στη διαχείριση της παρακμής, προοθώντας την οριστική αποδιάλυση της κοινωνίας και του Κράτους.
Και, όπως ταιριάζει στην παρακμή, μετά από κάθε "κύκλο διαχείρισής" της, διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε ένα σκαλί πιο κάτω.
Κουράγιο. Ο πάτος είναι κοντά. Για άλλη μία φορά, θα κληθούμε να δώσουμε τη μάχη ευρισκόμενοι ήδη στο καναβάτσο και μετά θα αναλωνόμαστε σε αναλύσεις περί του "τι πήγε στραβά" και σε συναυλίες συμπαράστασης προς τους άτυχους που πήρε η μπάλα - και μάλιστα, χωρίς τον Νταλάρα.
Γιατί σε αυτόν τον τόπο, η κάθαρση έρχεται μόνο με τον ακρωτηριασμό ή και το θάνατο του υποκειμένου.
Ο πιο ισχυρός δεσμός μας με τους προγόνους, η τραγωδία...

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

Ανήμερα της επετείου της αποφράδας μέρας της εισβολής τνω Τούρκων στην Κύπρο. Τέτοια μέρα ο κος Ιγνατίου δημοσιεύει την κατάντια των εν Ελλάδι κυβερνώντων και την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ανίκανη να προασπίσει τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα. Κατάντησε να είναι μια ξενοκινούμενη ομίγυρης "πολιτικών" που ξηλώνουν το οικοδόμημα της Ελλάδας καθημερινά. Αφήνουν τον Τούρκο να αλωνίζει ανενόχλητος στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο. Σύντομα, θα αναγκαστούμε να αποδεχθούμε τις πραγματίκότητες, δηλαδή, ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή και αδύνατη χώρα και θα κάνει ότι της υπαγορεύσουν οι ισχυροί γείτονες αλλά και οιδανειστές της. Ως εκ τούτου, μέτρο προς μέτρο θα χάνεται το Αιγαίο, ακολουθούν τα νησιά και έπεται η Θράκη.

Τις πραγματικότητες αυτές προσπαθεί εδώ και χρόνια η Τουρκία για να τις αναγνωρίσει και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αντοχές. Αλλά και αυτές μέχρι πότε θα υπάρχουν;

K1RK

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 3:10:00 μ.μ. EEST  

20 iouliou simera,i idia osmi prodosias opos to 74.tote itan makria ikypros,simera einai makria i ellada...kai akoma pio makria o ellinikos laos,o opoios protima na skotonetai stin mahi tis asfaltou alla,pros theou,ohi sto pedio tis timis(kala,avtin tin hasame noris...) ACHERON

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 4:40:00 μ.μ. EEST  

Μήπως ήρθε η ώρα που θα «ακουμπήσουν» και τα εθνικά μας θέματα, από αυτούς τους απάτριδες που κρύβονται πίσω από την ηλίθια μαριονέτα τους που έχουμε για νομίζων ως πρωθυπουργό; Έχει αρχίσει εδώ και καιρό η πληρωμή των συμβολαίων των μεγάλων ντόπιων αλλά και ξένων κέντρων που έκαναν την μετατροπή του γιωργάκη σε γιώργο. Ο επώδυνος για μας τρόπος , είναι εντελώς αδιάφορος για τους πράσινους οραματιστές του σοσιαλιστικού ΔΝΤ!

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2010 στις 4:11:00 π.μ. EEST  

Oταν κατι ειναι εξωφρενικα περιεργο,αντιβαινει καταφορα καθε λογικη και αυτοπροστασια,τοτε κατι αλλο συμβαινει.Πουλημα? Προδοσια? Εντολες?Ολα μαζι?Δεν γινεται τετοια σταση της κυβερνησης,αν λειτουργουσε εστω και με κοινη λογικη.Η αν λειτουργουσε εστω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP