Στην Άσσηρο η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τη μεταστάθμευση της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τα Γιαννιτσά στην Άσσηρο αποφάσισε το ΓΕΣ. Η απόφαση κρίθηκε σκόπιμη λόγω της ανάγκης περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του αλλά και στο πλαίσιο κάλυψης των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη νέα δομή του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Σημειώνεται ότι σήμερα η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία είναι διασπαρμένη σε τέσσερις περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος της (2 Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού, ο Λόχος Στρατηγείου, ο Λόχος Αντιαρματικών και ο Λόχος Διαβιβάσεων) εδρεύει στα Γιαννιτσά, ο Λόχος Μηχανικού και ο Λόχος Τεχνικού στη Σκύδρα ενώ η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων και η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στο Πολύκαστρο. Με την απόφαση του ΓΕΣ - το οποίο εφαρμόζει την εκπεφρασμένη πολιτική του ΥΠΕΘΑ για περιστολή των δαπανών -, η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία θα μετασταθμεύσει και θα συγκεντρωθεί στο πολυδύναμο στρατόπεδο της Ασσήρου, όπου ως γνωστόν έδρευε παλαιότερα η ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία η οποία έχει πλέον καταργηθεί.

Το στρατόπεδο της Ασσήρου εκτός των βελτιωμένων εγκαταστάσεων στρατωνισμού, διαθέτει εκτεταμένα πεδία ασκήσεων και βολής καθώς επίσης και βιολογικό καθαρισμό. Με την συγκεκριμένη ενέργεια του ΓΕΣ, δεν επιτυγχάνεται μόνο εξοικονόμηση πόρων και μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά και η καλύτερη λειτουργία των μονάδων και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους.

Η είδηση της μεταφοράς της ταξιαρχίας όπως είναι φυσικό δημιούργησε αντίδραση στην κοινωνία των Γιαννιτσών, η οποία εκτιμά ότι η τοπική οικονομία θα υποστεί σε ετήσια βάση απώλεια περί τα 7 εκατ. ευρώ. Από την άλλη όμως, οι σημερινές πιεστικές ανάγκες για την μείωση των λειτουργικών δαπανών αλλά και την πληρέστερη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνάμεων και των μέσων, επιβάλλουν την πολιτική στήριξη της απόφασης του ΓΕΣ, το οποίο προχωρά σε καινοτόμες κινήσεις για την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.

Η μετακίνηση του σχηματισμού, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ώστε κάθε ταξιαρχία του Ε.Σ. να είναι πλέον συγκεντρωμένη σε ένα πολυδύναμο στρατόπεδο. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία 60 χρόνια, που θα αλλάξει την εικόνα του διασπαρμένου ανά την επικράτεια Ελληνικού Στρατού (κατάλοιπο του Εμφυλίου Πολέμου) σε μια ισχυρή και αξιόμαχη δύναμη, με συγκεντρωμένες δυνάμεις σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις στρατωνισμού και εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις υπόλοιπες δυνατότητες που διαθέτει για να αναπληρώσει τις τυχόν απώλειες στις τοπικές οικονομίες και να μην χρησιμοποιεί τον Ελληνικό Στρατό ως «μηχανισμό τοπικής ανάπτυξης»

www.defencepoint.gr



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP