Οι τελευταίες εξελίξεις στον Ε.Σ
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013
O φονικός συνδυασμός L55/DM63A1 στην υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού |
Στο πρώτο εξ αυτών, το φλέγον ζήτημα της επάρκειας πυρομαχικών 120mm για την αιχμή του δόρατος των Ελληνικών τεθωρακισμένων, η προχθεσινή υπογραφή σύμβασης προμήθειας 12.000 διατρητικών βλημάτων (APFSDS-T/Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενο με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους με Τροχιοδείκτη) τύπου DM63/DM63A1, έθεσε τέλος και σε αυτή την εκκρεμότητα. Το συγκεκριμένο διατρητικό βλήμα (ενιαία διατρητική ράβδος βολφραμίου), θεωρείται εκ των κορυφαίων παγκοσμίως και αξιοποιεί στο έπακρον το πυροβόλο L55 των Leopard2HEL, προσφέροντας υψηλότερες επιδόσεις διατρητικότητας στο μέγιστο βεληνεκές σε σχέση με τα ήδη διαθέσιμα βλήματα APFSDS-T (DM53A1/DM33A2). Η διατρητική ικανότητα του ανωτέρω συνδυασμού είναι κορυφαία και προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λεωνίδα Μπλαβέρη η σχετική σύμβαση ύψους €49 εκατ υπεγράφη λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που επιτρέπει την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής εντός του έτους. Τα 12.000 DM63/DM63A1 έρχονται να προστεθούν στα 4.200 APFSDS-T DM53A1, 3.000 βλήματα HEAT-MP-T Μ830 και στα εναπομείναντα από τα 5.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM33A2 APSFDS-T. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, καλύπτεται η βασική απαίτηση για ένα πλήρη φόρτο 42 βλημάτων ανά άρμα (Παρελήφθησαν τα πυρομαχικά DM53A1 των Leopard2)
Οι υπόλοιπες δύο ειδήσεις μας έρχονται από την ακριτική Θράκη και πιο συγκεκριμένα από την πρόσφατη άσκηση "Νυχτερινή Αστραπή 2013" που διεξήχθη στο πεδίο βολής Αετός. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το defencepoint.gr η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα απετέλεσε και την «πρώτη» της νέας οργανωτικής δομής που αποκτά το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού. Με βάση λοιπόν όσα παρατηρήθηκαν και ανακοινώθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού υιοθετεί πλέον ως βασική οργανωτική δομή τον Ουλαμό των τεσσάρων σωλήνων (αυτοκινούμενων – ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων).
Στιγμιότυπο από την ΤΑΜΣ «ΑΚΟΥΣΙΛΑΟΣ» στην περιοχή ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ |
Κατόπιν τούτου, μια τυπική πυροβολαρχία του Ε.Σ θα διαθέτει πλέον δύο ουλαμούς των οκτώ σωλήνων συνολικά (2×4) και η Μοίρα τρεις πυροβολαρχίες με συνολικά έξι ουλαμούς και 24 σωλήνες (3x2x4), έναντι 18 συνολικά σωλήνων με το παλαιότερο καθεστώς. Εκτός από την αύξηση των διαθέσιμων σωλήνων, η συγκεκριμένη αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα και την αριθμητική αύξηση των Κέντρων Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) αφού η κάθε Πυροβολαρχία πλέον θα διαθέτει δύο ΚΔΠ. Οι ανωτέρω αλλαγές σε συνδυασμό με την ευρύτατη χρήση του Συστήματος Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) «ΔΙΑΣ» και τακτικών shoot and scoot, αυξάνει δραματικά την πυκνότητα και ακρίβεια των εκπεμπόμενων πυρών υποστήριξης, καθώς και την επιβιωσιμότητα των στοιχείων Πυροβολικού.
Έτερη σημαντική αλλαγή, η μεταβολή της οργανωτικής σύνθεσης δύο σημαντικότατων σχηματισμών του Ε.Σ, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και της XVI Μ/Κ ΜΠ «Διδυμότειχο». Σύμφωνα πάλι με το defencepoint.gr η εδρεύουσα στην Αλεξανδρούπολη ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ) «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» αποτελεί πλέον οργανικό σχηματισμό της εδρεύουσας επίσης στην Αλεξανδρούπολη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους σχηματισμούς:
• 31 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (31 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) «Κάμια», με έδρα τις Φέρρες
• 7 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου
• ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο»
• Τακτική Διοίκηση 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ) «Σαράντα Εκκλησιές»
Αντίστοιχα η εδρεύουσα στην Κομοτηνή ΧΧΙ ΤΘΤ «Πίνδος» υπάγεται στην εδρεύουσα στο Διδυμότειχο XVI Μ/Κ ΜΠ «Διδυμότειχο», η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους σχηματισμούς:
• 3 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) «Ρίμινι» με έδρα την Καβύλη Έβρου
• 30 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας
• ΧΧΙ ΤΘΤ «Πίνδος»
• ΤΔ/21ου ΣΠ «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου
Υπενθυμίζεται, ότι πριν τη μεταβολή οι ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ και ΧΧΙ ΤΘΤ μαζί με την εδρεύουσα στην Ξάνθη XXV ΤΘΤ «2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσος» υπαγόταν οργανικά στην εδρεύουσα στην Καβάλα XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΧΧ ΤΘΜ) «Μακεδονία».
Για την κατάργηση της ΧΧ ΤΘΜ έχουμε αναφερθεί εκτενώς και εδώ στο Εν Κρυπτώ, για περισσότερες λεπτομέρειες σας παραπέμπουμε στα ακόλουθα άρθρα:
Περι κατάργησης 1ης Στρατιάς/ΧΧ ΤΘΜ
Μια άλλη άποψη για τη Δομή Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς
Περί διάταξης της Τουρκικής 1ης Στρατιάς