Απεβίωσε ο Νικόλαος Μάρτης

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ένας από τους μαχητικότερους υπερασπιστές της ελληνικότητας της Μακεδονίας έφυγε χθες σε ηλικία 98 ετών, πλήρης ημερών. Ο Νικόλαος Μάρτης πολέμησε για τη Μακεδονία τόσο στο πεδίο της μάχης (ως έφεδρος αξιωματικός κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) όσο και στο πεδίο των ιδεών, με το βιβλίο του "Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας" και με πολλά άρθρα και δημόσιες παρεμβάσεις. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Βιογραφικό
Ο εκλιπών γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1915 στο χωριό Mουσθένη του όρους Παγγαίου του ν. Kαβάλας, και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας συνολικά επί 7 χρόνια (83 μήνες) και φθάνοντας στο βαθμό του εφέδρου ταγματάρχη. Κατά τη γερμανική εισβολή του 1941 έλαβε μέρος στη μάχη των Oχυρών Mακεδονίας, και στη συνέχεια διέφυγε μέσω Αγ. Όρους και νήσων στην Tουρκία (Tσεσμέ-Πέργαμο). Mε την πρώτη στρατιωτική αποστολή έφθασε (Iούνιο 1941) στην Aίγυπτο όταν έγινε και η συγκρότηση της πρώτης Στρατιωτικής Eλληνικής Mονάδας. Συμμετείχε στη μάχη του Ελ Αλαμέιν με την 1η ελληνική ταξιαρχία, στη μάχη του Ρίμινι (Ιταλίας) με την 3η ορεινή ταξιαρχία και στη μάχη της Αθήνας (1944) με την Ταξιαρχία Ρίμινι.

Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με παράσημα ξένων Χωρών.

Άσκησε τη δικηγορία από το 1946 στην Καβάλα και από το 1961 στην Αθήνα. Αναμείχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός. Επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια με την τότε Ε.Ρ.Ε. το 1956, το 1958, το 1961 και το 1963 και, αργότερα, το 1974 και 1977 με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στις παραπάνω περιόδους διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Β. Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).

Η επικήδειος ακολουθία τελείται σήμερα το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

Σαμαράς: Χάσαμε έναν μεγάλο Ελληνα

Δήλωση για την απώλεια του Νικόλαου Μάρτη, έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά. Σε αυτήν αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Ο Νικόλαος Μάρτης υπήρξε από τους παλαιότερους και σημαντικότερους μαχητές της Παράταξής μας.
Ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του.
Πολέμησε με αυταπάρνηση στις μάχες των Οχυρών της Μακεδονίας, του Ρίμινι και των Αθηνών, και τιμήθηκε με μετάλλια εξαιρέτων πράξεων.
Πολέμησε, όσο ελάχιστοι, και με την πένα του, για να αναδείξει την “πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας” και τιμήθηκε γι' αυτό από την Ακαδημία Αθηνών.
Άλλωστε, η τεκμηρίωσή του, η επιχειρηματολογία του και η βαθιά του γνώση για την Ιστορία της Μακεδονίας, υπήρξαν πολύτιμα όπλα για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι Έλληνες θα τιμούμε αιώνια τη μνήμη του.
Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου»

14 σχόλια:

Pro από Συμβασιλεύουσα 13 Νοεμβρίου 2013 στις 8:12:00 μ.μ. EET  


Μεγάλος Έλλην . Με μέταλο σφυρηλατημένο στο σιδηρουργείο των μεγάλων αγώνων της Πίστης και της Πατρίδας .

ΥΓ1. Από το είδος των ανδρών- πολιτικών που περιγράφει και θαυμάζει ο Μηδενιστής . Λιοντάρι και όχι λαγος .

ΥΓ2. Πρωτοδιάβασα για αυτόν σε ένα βιβλίο του Πατέρα Παισίου , με τον οποίο είχε σχέσεις .

ΥΓ3. Η Μάχη της Αθήνας .......... Δόξα τον Θεό .

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2013 στις 12:04:00 π.μ. EET  

Ουδέποτε πλούτισε.

STAM 14 Νοεμβρίου 2013 στις 2:21:00 π.μ. EET  

Είχα την χαρά να τον γνωρίσω από κοντά. Ένας απλός και ταυτόχρονα "βαθύς" άνθρωπος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2013 στις 11:09:00 π.μ. EET  

να προσθεσω ότι ενώ έγραφε και φώναζε για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μακεδονία ήταν Υπουργός "Βορείου Ελλάδος"
με αποτέλεσμα ακόμη και στις ειδήσεις στα διάφορα εγκαίνια και στις ομιλίες του, τον προσφωνούσαν "Ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος κος Νικόλαος Μάρτης" έπρεπε να γινουν τα μύρια με τους σκοπιανούς για να λέμε Υπουργείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2013 στις 1:18:00 μ.μ. EET  

@14 Νοεμβρίου 2013 - 11:09:00 π.μ. EET

μέχρι και το 81 δεν υπήρχε "μακεδονικό" έθνος βόρια των συνόρων

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2013 στις 3:39:00 μ.μ. EET  

Μονο και μονο εκει με αυτους που πολεμησε τα λεει ολα.Καλο παραδεισο.

Ανώνυμος 14 Νοεμβρίου 2013 στις 5:00:00 μ.μ. EET  

@Pro

δυστυχώς για τους έλληνες ήρωες γνωρίζουμε ελάχιστα αφού η πολιτεία αδιαφορεί όσο και οι ΕΕΔ.

Πάρε παράδειγμα το πολεμικό μουσείο. Σοβαρά τώρα για χώρα με 4,000 πολεμική ιστορία αυτός είναι χώρος;;; Πιο μικρός απο σουπερμάρκετ.

Πχ δείτε εδώ τα μουσεία μιας χώρας με το 1/4 της ιστορίας μας:http://www.iwm.org.uk/ Και ΔΩΡΕΑΝ φυσικά. Και με ιστορικούς μέσα και όχι βύσματα.

Αντί να πάρει χώρους που φτιάχτηκαν με τα λεφτά μας MALL, GOLDEN HALL, γήπεδα badmingtom, taekwondo κτλ να τα κάνει υπερμουσεία να έρχεται κόσμος απο όλο τον πλανήτη τα χάρισαν σε επιχειρηματίες, τα διέθεσαν για όπερες (κάθε κυριακή πάω όπερα δεν το ξεχνώ ποτέ), ή σε εκθέσεις τάπερ, ζαντας, καμπινέδων...Αν είναι δυνατόν...

Θέλετε κύριοι ιδέα για το Ελληνικό; Ένα τεράστιο μουσείο για τα πάντα (και με αεροπλάνα/καράβια έξω). Δεν θέλετε εκεί; Πεντάγωνο. Διώξτε τις γλάστρες στην λάρισα σε νέο υπόγειο χώρο και δώστε το χώρο σε τουλάχιστον σαν καθαρό πολεμικό μουσείο με ετήσια παρέλαση αρμάτων απο όλο το κόσμο κτλ.

Κάντε την ΑΘΗΝΑ χώρο πολιτισμού και όχι χώρο πορείας-κατάληψης-απεργείας.

Πάμε σε άλλο παράδειγμα: την αδιαφορία των ΕΕΔ για την wikipedia που αποτελεί παγκόσμια πύλη γνώσεων. Μικρή σελίδα και μάλιστα ΜΕΤΑ το 1821. Αλήθεια; τότε εμφανίστηκαν οι έλληνες με όπλο;;;; που είναι η ιστορία ξεκινώντας απο τις επιδρομές στη αίγυπτο και στην φοινίκη, που είναι οι μάχες σε 3D χάρτες, πού είναι τα ονόματα και τα νεκροταφεία των πεσόντων, που είναι οι λίστες με τα παράσημα;;;; Σκίζονται στην δουλειά στο τμήμα ιστορίας στο ΓΕΕΘΑ και τους είναι τρομερά δύσκολο να σκανάρουν και να περάσουν ΕΤΟΙΜΑ κείμενα - φυσικά εμείς τους πληρώνουμε για κάτι που κατά 99,999999% δεν θα δει ποτέ έλλην πολίτης φορολογούμενος.

Αυτά τα ολίγα απο μένα, που μπορώ να βρω που έκλασε ο μέσος waffen ss 16χρονος βόσνιος εθελοντής, αλλά για την Μ Ασιατική πρέπει να περιμένω νέο άρθρο απο την γνωστή παρέα.

μηδενιστής - ζώντας στην χώρα του αιώνιου εξοστρακισμού.

Pro από Συμβασιλεύουσα 14 Νοεμβρίου 2013 στις 7:46:00 μ.μ. EET  


@ Μηδενιστή
+1

Φίλε προσθέτω αυτά που ξέχασες
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2013 στις 9:23:00 π.μ. EET  

μηδενιστή τα είπες όλα,πάντα φοβάμαι να σε διαβάσω!

κύριοι εκεί στο τμήμα ιστορία του ΓΕΕΘΑ,απότι ξέρω φοράτε στολές,ε μάθετε λοιπόν ότι το ''τσάμικο'' και το ''μακεδονικό'' δεν κερδίζονται με όπλα αλλα με ιστορικές αλήθειες!
αυτές είναι η ΜΑΧΕΣ ΣΑΣ!

βορειοηπειρωτης

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2013 στις 11:49:00 π.μ. EET  

καλό ταξίδι μεγάλε αγωνιστή!

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2013 στις 11:55:00 π.μ. EET  

Τα συγχαρητηρια στον Μηδενιστη!!!!!!!

Ανώνυμος 17 Νοεμβρίου 2013 στις 10:41:00 π.μ. EET  

προτείνω στον εν κρυπτώ να εξοστρακιστεί ο μηδενιστής γιατί ως συνήθως αναφέρει την αλήθεια με παραδείγματα και γλώσσα που σπάει κόκαλα και μας χαλάει την νιρβάνα!

πέστα φίλε μηδενιστή!

Πέτρος Κ.

Γκουντέριαν 17 Νοεμβρίου 2013 στις 2:48:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή ο τύπος του πολεμικού μουσείου που αναφέρεις δεν "συνάδει" με την παγκοσμιοποιημένη ψωροκώσταινα που είναι σήμερα η Ελλάδα.

Ο τύπος του πολεμικού μουσείου που αναφέρεις θέλει κράτος με εθνική κυβέρνηση, την οποία από ό,τι γίνεται αντιληπτό αρκετοί εδώ μέσα θα την ήθελαν αλλά είναι πολύ ...politically correct για να το παραδεχτούν και να ταχτούν με το μέρος της.

Κατά τα άλλα όσο επικρατεί ο στρατιωτικός "ρεαλισμός" του κλασσικού καρπαζοεισπράκτορα Έλληνα αξιωματικού της ήττας της Κύπρου και των Ιμίων μην περιμένεις άλλα μουσεία διαφορετικά από αυτά που έχουμε σήμερα.

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2013 στις 9:50:00 π.μ. EET  

Σήμερα διάβασα και για τις ανασκαφές των πτωμάτων στην κύπρο.... Τι να πεις κανείς;;; κουμπαριές ζειμπέκικα αγκαλιές και φιλάκια... προχτές φύτευε γλάστρες ο εφιάλτης για 5 φώτο στο φατσοβιβλίο.

έκανα την μλκ και διάβασα τα απομνημονεύματα του σοβιετικού συγγραφέα Vasily Grossman. Έκλαιγα σαν μωρό. Κάνουμε γιορτή 17Ν (έλεος πια!!!!) και δεν δίνουμε το κεφάλαιο της περιγραφής της εισόδου των εβραίων στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στα παιδιά να βάλουν μυαλό - να δουν που φτάνει ο άνθρωπος όταν θέλει να σκοτώσει και να κλέψει.

Τις ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ, τις ίδιες τακτικές, τις ίδιες @@@@ τακτικές έχουν και οι τούρκοι για την ταφή και την απόκρυψη των εγκλημάτων τους τόσο στους έλληνες όσο και στους άλλους άτυχους ανα τους καιρούς. χασάπιδες και σκουλίκια. αυτό ήταν και πάντα θα είναι.

ζήτω η τουρκία και το γενιτσαριό της λοιπόν, η μεγαλύτερη εφεύρεση παραγωγής ρουφιάνων απο την εποχή που έδιναν οι ρωμαίοι υπηκοότητα....

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP