Αμφισβήτηση της ύπαρξης (!) της Κυπριακής Δημοκρατίας από Ερντογάν - Αντιδράσεις ακόμη και εντός Τουρκίας

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτασε να αμφισβητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου στην Πολωνία ότι "δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος", προσθέτοντας ότι υπάρχει «η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου», η οποία «έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας δήλωσε: «Η αμφισβήτηση από πλευράς του τούρκου πρωθυπουργού της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό». Βέβαια μια και ο λόγος περί αφυπνίσεων, καλό θα ήταν να αφυπνιστεί πρώτα απ' όλους το ίδιο το ΥΠΕΞ σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Γιατί από τη συνάντηση με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, που επιβεβαιώθηκε τελικά, προκύπτει ακριβώς το αντίθετο: ύπνος βαθύς.

Η συνάντηση αυτή είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι "στου κακού τη σκάλα" του Κυπριακού. Έστω και στο επίπεδο του ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών, έστω και με όλες τις διευκρινίσεις που δίνονται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συνιστά σε κάποιο βαθμό αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κρατικής οντότητας, και γι' αυτό ακριβώς έσπευσε να την εκμεταλλευτεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου. Το γεγονός ότι αυτή η "διευκόλυνση" από ελλαδικής πλευράς ζητήθηκε από τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί δικαιολογία. Με έναν διακηρυγμένο "Ανανικό" σαν τον κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κύπρου, η εφαρμογή του δόγματος "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται", μάλλον πρέπει να ανασταλεί προσωρινά...

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μάλιστα η δημοσιογράφος Τουμάϊ Τουγιάν έγραψε στην εφημερίδα Yeni Duzen: «Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι 'εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη'».

(Με στοιχεία από www.in.gr)

5 σχόλια:

TED 12 Νοεμβρίου 2013 στις 1:35:00 μ.μ. EET  

Δεν μπορεί, παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του ...


Σοβαρά τώρα, κάποια κολλήματα του Ταγίπ ευτυχώς μας βγαίνουν σε καλό.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 12 Νοεμβρίου 2013 στις 3:16:00 μ.μ. EET  

Χώρα που να ονομάζεται Κύπρος ασφαλώς και δεν υπάρχει. Δίκαιο έχει ο Ταγίπ. Κύπρος είναι το όνομα του νησιού. Η χώρα ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Φυσικά, πιθανότατα θα είχε γίνει κατανοητό αυτό από τον Τούρκο Προθυπουργό αν πρώτα το κατανοούσαν οι δικοί μας Έλληνες "πολιτικοί", Ελλαδίτες και Κύπριοι.

Ανώνυμος 12 Νοεμβρίου 2013 στις 3:26:00 μ.μ. EET  

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ Ο ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΑΠ ΦΥΤΕΥΕΙ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Γεράκι 12 Νοεμβρίου 2013 στις 3:48:00 μ.μ. EET  

@Ευστάθιος Παλαιολόγος

Στη χώρα του παραλόγου και της εντυπωσιοθηρίας μην τρέφεις την ψευδαίσθηση ότι τα αυτονόητα γίνονται κατανοητά.

Alexandros 12 Νοεμβρίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EET  

Απορώ πραγματικά γιατί όλοι εξανίστανται με τις δηλώσεις, μιλώντας για πρωτόγνωρες δηλώσεις. Αυτές τις δηλώσεις έχουν κάνει επανειλημμένως όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί, δεν είναι ο Ερντογάν ο πρώτος και είναι υποκρισία να λέμε κάτι τέτοιο. Η Τουρκια δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκια δεν αναγνωρίζει την κυριαρχια της Ελλάδος στο Ανατολικό Αιγαίο και στα νησιά του, η Τουρκια είναι έτοιμη να κάνει πόλεμο ξανά για την Κύπρο. Είναι ολοφάνερο κάτι τέτοιο και μας το λένε κιόλας, αλλα εμείς δεν το ακούμε! Εάν κάποιος νομίζει σαν το Σημίτη πως οι Αμερικανοι θα μας σώσουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο κοιμόνται ύπνον βαθύτατων!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP