Ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης στην Ελληνοαλβανική μεθόριο

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης συνεχάρη τους άνδρες
της Ελληνικής Αστυνομίας που συνελάβαν προ
ημερών τους αλβανούς δραπέτες από τις φυλακές
 υψίστης  ασφαλείας της γείτονος.
Την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης της Ελληνοαλβανικής μεθορίου με κάμερες στα πρότυπα του Έβρου, προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καστοριά. Όπως δήλωσε, η σχετική μελέτη έχει ήδη ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου και το έργο εντάσσεται στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού επιθεώρησε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο νομό Καστοριάς, ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και συνοριοφύλακες για τα προβλήματα αστυνόμευσης που υπάρχουν και για το ζήτημα της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων λόγω της παράνομης υλοτομίας, ανακοινώνοντας την παροχή αστυνομικών οχημάτων και θερμικών καμερών εντός των επόμενων ημερών. Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η δήλωσή του για το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για «μια σύγχρονη Αστυνομία και για μία τόσο όμορφη πόλη». Ακολούθως συναντήθηκε με τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τους τρεις επικινδύνους κακοποιούς, δραπέτες των Φυλακών Ντρένοβα της Αλβανίας και εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης:

«Θα ήθελα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και εκ μέρους της Κυβέρνησης να συγχαρώ τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που έφεραν σε πέρας την ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση σύλληψης των Αλβανών δραπετών. Νομίζω ότι τα παιδιά αυτά έδειξαν με τη στάση τους ξεκάθαρα το τι προσφέρει ο Έλληνας Αστυνομικός στην ελληνική κοινωνία στην πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Οι άνδρες αυτοί θα τιμηθούν από την Ελληνική Αστυνομία και από εμένα, αλλά προς το παρόν θα μου επιτρέψετε να τους απευθύνω τα θερμότερα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου.

Και έρχομαι τώρα στα προβλήματα της Καστοριάς. Τα εγνώριζα. Είχα επανειλημμένως συνομιλήσει με την συνάδερφο μου κα Αντωνίου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία στην Καστοριά, στην εκπλήρωση του καθήκοντος. Είχα την ευκαιρία να πετάξω στον Γράμμο επάνω στις περιοχές της παράνομης υλοτομίας και είδα τις τεράστιες δυσκολίες του ανάγλυφου του εδάφους, να δω το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και – να μου επιτρέψει ο Αστυνομικός Διευθυντής – να πω ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση για μία σύγχρονη αστυνομία και για μία τόσο όμορφη πόλη. Θα συναντήσω τους συνδικαλιστές και θα αντιληφθώ και εγώ ο ίδιος με την παρουσία μου τα πολλά προβλήματα.

Καταρχήν θα δώσουμε άμεσες συγκεκριμένες ενισχύσεις. Πρώτα μεν με την αποστολή, συγκεκριμένου αριθμού οχημάτων και λίγων θερμικών καμερών τις αμέσως προσεχείς ημέρες, την παροχή συγκεκριμένων οχημάτων 4Χ4 μέσα στο 2014. Αλλά όσο αφορά το μεγάλο πρόβλημα της αστυνόμευσης και του ελέγχου της μεγάλης συνοριογραμμής με την Αλβανία, θέλω να σας πω ότι η λύση την οποία προτίθεται να ακολουθήσει το Υπουργείο είναι αφενός μεν μία μελέτη που ήδη έχει αναθέσει στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του ίδιου του Υπουργείου για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καμερών διαχείρισης των συνόρων, όπως ακριβώς έχουμε κάνει και με τον Έβρο. Η μεθόριος με την Αλβανία είναι μία μεθόριος η οποία δεν αστυνομεύεται. Εισάγει εγκληματικότητα και δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα σε συνδυασμό μάλιστα με τη μη ύπαρξη φυλακίων των ενόπλων δυνάμεων τα προβλήματα αυτά γίνονται οξύτερα για τις παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά. Η μελέτη αυτή θα είναι σύντομα έτοιμη, θα τη δούμε μαζί, θα την εντάξουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου ΄14-΄20 που διαπραγματεύτηκα με την Ε.Ε. Θα την υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι ανάλογα με το σύστημα που θα έχει ολοκληρωθεί στον Έβρο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 εν πάση περιπτώσει, εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε τα πράγματα».

strategyreports

14 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2013 στις 9:52:00 π.μ. EET  

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 30 Νοεμβρίου 2013 στις 11:40:00 π.μ. EET  

Δεν είναι κακή ιδέα οι κάμερες αλλά χωρίς περιπόλους και ενέδρες δουλειά δε γίνεται. Το ξέρω από πρώτο χέρι, εκεί υπηρέτησα την εποχή που κατέβαιναν οι Αλβανοί και συμμετείχα σε ενέδρες. Τα βουνά είναι γεμάτα περάσματα και μέρη που αν δεν ξέρεις δεν πατάς (ναρκοπέδια από τον εμφύλιο). Οι Αλβανοί πάλι περνούσαν από τα πιο απίθανα μέρη (τότε ήταν απελπισμένοι βέβαια και ορμούσαν και μέσα στο ποτάμι). Πρέπει να γίνει πυκνό δίκτυο από κάμερες και συνοριοφύλακες. Όχι που τους κάναν όλους αστυνομικούς και έμεινε η δουλειά στη μέση.

Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης 30 Νοεμβρίου 2013 στις 1:40:00 μ.μ. EET  

Να σοβαρευθούν και να επανιδρύσουν την Χωροφυλακή. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς μερεμέτια...

http://www.new-deal.gr/BIG-new-Deal/99-BIG-new-Deal/8156-%CE%97-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%94%CE%A1%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A7%CE%A9%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2013 στις 2:35:00 μ.μ. EET  

Επανιδρυση Χωροφυλακης η μονη αξιοπιστη λυση.Αρκετα τοσα χρονια με τους κατσαπλιαδες.

Nativist 30 Νοεμβρίου 2013 στις 3:45:00 μ.μ. EET  

Τα ΤΕΑ θα πρόσφεραν άριστες υπηρεσίες, αν δεν τα είχε διαλύσει ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου. Ήταν ντόπιοι, γνώριζαν καλά τα περάσματα και είχαν κάθε συμφέρον να προστατεύσουν τις περιουσίες των.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 30 Νοεμβρίου 2013 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

Άστο Nativist, ΤΕΑ είχε μέσα στο στρατόπεδο, δεκαετία του 90, αρχές. Κάναν βολές με Μ1 και BAR μα φορά το μήνα (και αν) και αυτό ήταν όλο. Ούτε ξεμυτούσαν από τα σπίτια. Ο στρατός τραβούσε το λούκι και οι ντόπιοι έκρυβαν τους Αλβανούς σε αχυρώνες και στάβλους. Όταν τους κατάκλεβαν οι Αλβανοί ή όταν έπρεπε να πληρώσουν για την εργασία που τους παρείχε ο Αλβανός, καλούσαν την αστυνομία ή το στρατό και φώναζαν ότι δεν τους προστατεύουμε. Δεκάδες παραδείγματα. Άσε το πώς συμπεριφέρονταν ο στρατός και η Αστυνομία. Τα είδα και τα έζησα.
Χωροφυλακή; Γιατί χρειάζονται βοήθεια οι Γερμανοί; Αρχίσαν πάλι τα μπλόκα; Μόνο σε αυτό διέπρεψε η Χωροφυλακή, σε όλα τα άλλα, όταν υπήρχε ζόρι, καθάριζε ο στρατός.

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2013 στις 7:55:00 μ.μ. EET  

Χωροφυλακή σημαίνει πεταμένα λεφτά. Να πάρουν την συνοριακή αστυνομία από την Αθήνα και να την ξαναβαλουν στα σύνορα. Απλά πράγματα.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:25:00 π.μ. EET  

Πριν μιά 20αριά χρόνια όταν ήταν υπουργός δημόσιας τάξης ο Στέλιος Παπαθεμελής υπήρχε σχέδιο για ηλεκτρονική επιτήρηση των ελληνο-αλβανικών συνόρων. Δεν έγινε γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα είχε υψηλό κόστος.
Γιάννης

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:45:00 μ.μ. EET  

Αληθεύει ότι πολλοί συνοριοφύλακες έχουν γίνει ΔΙ.ΑΣ. σε διάφορες πόλεις;

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:53:00 μ.μ. EET  

όποιος κινείται παράνομα στα σύνορα.
μπαμ και κατω. φίλε καουμπόυ και παλιά γράφανε για το ξύλο που τρωγανε τα αλβανοτομάρια από λοχίες του στρατού.
σ΄αυτά τα καθάρματα ευγένιες και πολιτισμός δεν χωράνε.
καλα μας σχολιάζεις άλλα θέματα, γιυατό κουβέντα καμία.
μπαμ και κάτω, να δεις πως θα το σκεφτούν να παρανομήσουν.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:51:00 μ.μ. EET  

7:53
Φίλε άλλο να δερνεις εγκληματίες και άλλο να δέρνεις πεινασμένους που περνάνε τα σύνορα για ενα πιάτο φαΐ.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:05:00 μ.μ. EET  

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα ανώνυμε φίλε 1 Δεκεμβρίου 2013 - 7:53:00 μ.μ. Δε σταματούσαν με σφαίρες - και πέφταν σφαίρες, πολλές φορές και από τις δυο πλευρές των συνόρων. Σε μια τέτοια περίπτωση που εξελίχτηκε σε ανταλλαγή πυρών για ώρα με τους απέναντι, το τάγμα μου ετοίμασε ομάδα με φορτηγό για να στείλει ενισχύσεις. Ήμουν και εγώ μέσα, περιμέναμε έτοιμοι όλο το βράδυ. Δεν είναι μαγκιά να δέρνεις ανθρώπους που φτάναν νηστικοί, ξεθεωμένοι, μέσα από παλιά ναρκοπέδια, ποτάμια και γκρεμούς στον παράδεισο - για τα δικά τους δεδομένα. Και εκεί να τους κλέβουν (να σου απαριθμήσω περιπτώσεις;), να τους δέρνουν και να τους εκμεταλλεύονται (όπως έγινε στα χωριά). Μέχρι και "τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις" πέτυχα. Σύμφωνοι, κάμποσοι ήταν παλιοτόμαρα, αλλά όταν όποιος φορά εθνόσημο οφείλει να το σέβεται και όχι να το βρωμίζει. Όχι να γίνουμε και μεις σαν τους γείτονες ανατολικά. Ευτυχώς τα όσα έκτροπα περιγράφω δεν αφορούν την πλειοψηφία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι περιπτώσεις κακοποίησης και ληστείας ήταν λίγες.

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:44:00 π.μ. EET  

@ΦΚΜΚ

ξέχασες τους βιασμούς, το ξύλο απο καλάμια κρανιάς, τα καψόνια - μέχρι και τάφους του έβαζαν να φτιάχνουν.

αυτά σε ένα πληθυσμό ελληνικό και ημι-ελληνικό απο "πατριώτες" ελληναράδες...

η χειρότερη στρατιωτική επιχείρηση μας απο την κύπρο.

μηδενιστής

ΥΓ όχι οτι οι αλβανοί είναι άγγελοι, αλλά είμαστε έλληνες ρε σεις και όχι ζώα.

Nikos 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 3:34:00 μ.μ. EET  

Εγώ βρέθηκα στα σύνορα με Αλβανία το 97 μετά από αρκετούς μήνες σε μονάδα πεζικού στη Κω. Εκτός από αυτά που αναφέρουν οι παραπάνω για τις κακοποιήσεις και τα σχετικά, που δυστυχώς ισχύουν, θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο που μου είχε κάνει τραγική εντύπωση τότε. Ενώ ο λόχος προκαλύψεως είχε συνολικά 6 φυλάκια και 110-120 άνδρες τα μόνιμα στελέχη του λόχου ήταν το εξής ένα, ο λοχαγός! Πέραν αυτού υπήρχαν 2 ΔΕΑ και ένας ΕΠΥ δεκανέας που εκτελούσαν χρέη αρχιφύλακα (στα δυο μικρότερα ο αρχιφύλακας ήταν έφεδρος λοχίας και στην έδρα ο ίδιος ο λοχαγός). Από εκεί και μονό να καταλάβετε τι καραγκιοζ μπερντέ μπουλουκ ασκερ ήμασταν …από εκεί να καταλάβετε τι επιπέδου ήταν η κάλυψη των συνόρων και γιατί γινόταν όλες αυτές οι ασχήμιες που περιγράφουν ο φτωχός και ο μηδενιστής. Για να μη πάω στο θέμα των υλικών έτσι… που ήμουν επικεφαλής ενέδρας και είχα κλειστό το Racal διότι η μπαταρία ακόμα και μετά από πλήρη φόρτιση κρατούσε για κανα μισάωρο οπότε το άνοιγα μόνο σε περίπτωση ανάγκης …να μη πω για τα αλεξίσφαιρα του Βιετνάμ ούτε για τις ΕΚΟΝ που δεν είχαμε μπαταρίες και έβαζα από το τρανζιστορακι μου και μιλάμε για εποχές που αγοράζαμε F16 με το κιλό … παχές αγελάδες …είχαμε και εμείς σοβαρά περιστατικά τότε εξ αιτίας της άναρχης κατάστασης στην Αλβανία …αλλά ευτυχώς ο Άγιος Γεώργιος κάνει τη δουλειά που δεν κάνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP