Σε υπηρεσία τα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα T-129A EDH της Τουρκίας

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Άμεσα επικείμενη είναι η ένταξη σε υπηρεσία των έξι πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων T-129 σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ιστοτόπου defencepoint, καθώς την παρούσα περίοδο ολοκληρώνουν τις δοκιμές αποδοχής. Τα πρώτα ελικόπτερα έχουν τυποποιηθεί ως T-129A EDH και αποτελούν την αρχική διαμόρφωση παραλαβής των ελικοπτέρων. Αποτελούν δε μέρος της παρτίδας εννέα ελικοπτέρων που η Τουρκία παρήγγειλε τον Νοέμβριο του 2010 και η οποία αύξησε τον συνολικό αριθμό των T-129 από 51 που ήταν αρχικά σε 60.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε σύμβαση ύψους 3,2 δις δολαρίων ΗΠΑ με την ιταλική AgustaWestland, εταιρία του ομίλου Finmeccanica, για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή του T-129 το οποίο αποτελεί έκδοχο του επιθετικού ελικοπτέρου A-129 Mangusta International στο πλαίσιο του προγράμματος ATAK.

Η παραγωγή σειράς των T-129 θα γίνει από τις εγκαταστάσεις της TAI στα περίχωρα της Άγκυρας, ενώ βάση της συμφωνίας η τουρκική εταιρία απέκτησε πλήρη δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικής προώθησης του T-129 στη διεθνή αγορά.

Τα επιθετικά ελικόπτερα θεωρούνται από την Τουρκία ως ένα κρίσιμο και υψηλής επιχειρησιακής αξίας οπλικό σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων από υψηλής πυκνότητας και έντασης μέχρι τις αντιανταρτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν οι τουρκικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα με τους Κούρδους αντάρτες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, η Τουρκία απέκτησε τον Οκτώβριο του 2012 ως ενδιάμεση λύση τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra από τα αποθέματα του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (και τα οποία προστέθηκαν στα έξι ομοιότυπα και τα περίπου 20 παλαιότερων εκδόσεων που βρίσκονταν ήδη σε υπηρεσία).

Πηγή

38 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EET  

Μπορει να μην συγκρινονται με apache αλλα μια 100 απο αυτα θα ειναι μεγαλος πονοκεφαλος
Το χειροτερο δεν ειναι οτι οι Τουρκοι εξοπλιζονται αλλα το οτι εμεις δεν μπορουμε και μαλιστα δεν ξερουμε για ποσο καιρο....

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 2:00:00 μ.μ. EET  

Με τρομαζει η σκεψη της υπεροπλιας, αριθμων, στα επιθετικα τους ελικοπτερα.
Πως αραγε τα αντιμετωπιζεις.... οικονομικα.......αν συνοδεψουν στο μελλον αποβατικες δυναμεις η επιτιθεμενες τεθωρακισμενες δυναμεις;

Manolis 4 Νοεμβρίου 2013 στις 2:31:00 μ.μ. EET  

Tα αρχικα T-129A ειναι περιπου πρωτοτυπα παραγωγης και ως τετοια θα χρησιμοποιηθουν. Θεωρω παντως οτι ακομη και η οριστικη εκδοση -Β , θα ειναι υποδεεστερη απο τα ΑΗ-1W.

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 3:59:00 μ.μ. EET  

100; 1000 καλύτερα ή 10,000. γιατί όχι; τόσες και τόσες χιλιάδες άρματα, ελικόπτερα και λοιπά τουρκο όπλα έχουμε δει ανα καιρούς...

τα ελικόπτερα κύριοι δεν είναι πανάκεια. αν έχεις αεροπορική υπεροχή καλώς. αλλιώς τα κρύβεις στις σπηλιές τους - κάνουν μισό f-16 το καθένα με το 1/10 των δυνατοτήτων και αποτελούν σημαντικό όπλο προπαγάνδας απο την εποχή του Hind. η χρησιμότητά τους - αποκλειστική και μοναδική - είναι αυτή του μογγολικού ιππικού ή της επέλασης των 35,000 ειλώτων στις Πλαταιές: αφού έχει έχει τελειώσει το κυρίως παιχνίδι ξεκοκαλίζουμε το ψάρι.

εφ όσον οι τούρκοι δεν πολυέσκασαν με τα απάτσι - πολύ βαρύτερα, θωρακισμένα, οπλισμένα και ικανά απο ότι έχουν ή θα έχουν - δεν βλέπω το λόγο να σκάσουμε και μεις και να τρέχουμε να γλύφουμε για μίνι πάτριοτ, s-300 και λοιπά εγκλήματα κατά της πραγματικής ΠΑ και της αεροπορικής μας ικανότητας.

ας σοβαρευτούμε να αγοράσουμε κανα 120ρι, καμιά τορπίλη και καμιά ρουκέτα και ας αφήσουμε τα τρελά.

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 4:29:00 μ.μ. EET  

Ας έρθουν... ZU-23 έχουμε άφθονα...

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 6:03:00 μ.μ. EET  

Αχ καημένη Ελλάδα...Ειναι η μοίρα σου να έχεις πάντα 'γυναικετούς' πολιτικούς....στο τιμόνι σου.
Υ.Σ Η Τρόικα απαιτεί κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών πλήν της παραγαγής κυνηγητικών φυσιγγιών...
και οι κιωτίδες θα το πράξουν.
ΤΕΟ ΧΑΛΙΜ
ΕΦΕΔΡΟΣ Λ/ΓΟΣ ΠΖ (ΚΔ)

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 6:57:00 μ.μ. EET  

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ας έρθουν... ZU-23 έχουμε άφθονα...

4 Νοεμβρίου 2013 - 4:29:00 μ.μ.

ΖU-23 μπορει να εχουμε αφθονα. αλλα αφθονα φανταζομαι οτι θα ειναι και τα κατευθυνομενα βληματα τους HELLFIRE η αναλογα και μπολικες ρουκετες ισως και ..ημικταευθυνομενες

Να μην μοιρολογω αλλα ειναι μεγαλη απειλη. ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΝ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΑ

Γεράκι 4 Νοεμβρίου 2013 στις 7:20:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή έχω την εντύπωση ότι τα επιθετικά ε/π δεν θα φοβούνται τόσο τα α/φ μας όσο τα VSHORADS. Τα α/α πυροβόλα μάλλον δεν θα αποτελούν σημαντική απειλή.

AXEΡΩΝ 4 Νοεμβρίου 2013 στις 8:33:00 μ.μ. EET  

Tα ἐπιθετικά ἐλικόπτερα εἶναι πολυ μεγαλύτερος μπελὰς ἀπό τα μεταφορικά,γιατί δέν εἶναι ὑποχρεωμένα να εἰσέλθουν σε ζώνες προσγειώσεως,ὅπου μποροῦν να πέσουν θύματα μίας πλειάδας ὅπλων,ἀλλά μποροῦν να ἀνοίγουν πύρ ἀπό ἀπόσταση τέτοια,που τα ZU-23 δέν θα ἀποτελοῦν ἀπειλή,διότι ἤ δέν θα ἔχουν το ἀπαιτούμενο βεληνεκές,ἤ δέν θα ἔχουν εἰκόνα.
Συνεπῶς,τα V-SHORADS,ὅπως ἐπεσήμανε το Γεράκι θα εἶναι το κατ΄ἐξοχήν ὅπλο που θα ἀναλάβει τα ΕΕ/Π,μαζί με τα SHORADS(OSA,TOR).
Ὑπάρχουν και κάποιες ἀντισυμβατικές μέθοδοι,ὅπως ἡ προσβολή με Α/Τ Κ/Β,βλήματα ἄρμάτων,ὅπως το Μ-830Α1,και ἑν γένει βαρέα ὅπλα σχεδιασμένα για ἄλλη ἀποστολή ἀπό την ἀντιαεροπορική.
Ἐκτός των Κ/Β ὅμως,των ἄλλων ἡ εὐστοχία εἶναι μᾶλλον συμπτωματική στις μεγάλες ἀποστάσεις.

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 9:18:00 μ.μ. EET  

@ανώνυμο 4/11 ώρα 4.29 μ.μ
Το Zu-23 μπορεί να πλήξει έναν στόχο που βρίσκεται σε απόσταση εώς 2.500 μέτρων. Όταν ένα τουρκικό ε/π εκτοξεύσει εναντίον σου πύραυλο από απόσταση 5.000 μέτρων (Hellfire, UMTAS) πως θα το καταρρίψεις με το Zu ?? Επίσης πως θα το δεις την νύχτα στα 3, 4, 5 χλμ με το Zu ??
Λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα α/α σύστημα όπως τα TOR M-1, SA-8, Crotale NG, ASRAD-H. Αν είναι μέρα και έχεις οπτική επαφή με το τουρκικό ε/π η δουλειά σου γίνεται και με FIM-92 Stinger.

@Μηδενιστή
Μην συγκρίνεις επιθετικά ε/π με μαχητικά α/φη.
Για τα α/α συστήματα, αντί π.χ να δεσμεύσεις μία δύναμη 40 μαχητικών να φυλάνε στόχους στην ενδοχώρα βάζεις σε αυτούς Πάτριοτ και S-300 και διαθέτεις τα περισσότερα από τα 40 μαχητικά να πάνε να χτυπήσουν στόχους στην τουρκία, πλοία τους στο Αιγαίο κτλ.
Γιάννης

Ανώνυμος 4 Νοεμβρίου 2013 στις 10:26:00 μ.μ. EET  

Και εμείς δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε ούτε βιδες...

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 7:50:00 π.μ. EET  

Μήπως θα ήταν καλό να περάσουμε μια βόλτα από Λιβύη να μαζέψουμε τίποτα Igla, όχι λόγω κόστους αλλά λόγω άμεσης παράδοσης!

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 9:43:00 π.μ. EET  

Ένα ε/π με το που θα περάσει την δυτική ακτή της μ ασίας θα έχει να αντιμετωπίσει ΠΡΩΤΑ την ΠΑ και μετά ΑΝ επιβιώσει τις α/α δυνάμεις μιας νήσου.

Φυσικά δεν κάνω λόγο για τα α/α πυροβόλα που είναι άχρηστα απο τον πόλεμο της κορέας και τα τζετ, αλλά τα vshorads που αγοράστηκαν ακριβώς για αυτό το σκοπό.
Τα vshorads πρέπει να είναι δεμένα με κάποιο σύστημα καθοδήγησης και ελέγχου.
Μεμονωμένα stinger igla κτλ είναι συστήματα καθαρά τύχης και αν αστοχήσεις θες πολύ τύχη για να γλυτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλα όπλα πχ barret ή CGustav κτλ

Η απειλή των ε/π αυτών δεν είναι τόσο τα ΑΤ βλήματα αλλά οι ρουκέτες, και ειδικά οι νέες κατευθυνόμενες που είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απειλή για μας απο ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο σύστημα. Φτηνές, μεγάλου βεληνεκούς, τρυπάνε τα πάντα εκτός απο άρμα νέας γενιάς. Και για αυτή τη δουλειά θα έχουν hellfire.

Πρέπει να κάτσουμε να δούμε στο σύνολο πως θα αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή: με έξτρα vshorads ή μοίρα της ΠΑ ειδικά για αυτή τη δουλειά (Τ-6Α), αλλά μιλάμε για την επόμενη δεκαετία και βάλε. μέχρι να τα βγάλουν, να εκπαιδευτούν, να τα δοκιμάσουν... τα απάτσι ακόμα τα μαθαίνουμε...

Τέλος ορισμένοι λένε δεν φτιάχνουμε τπτ. Το να πάρεις ΙΤΑΛΙΚΟ ελικόπτερο 20χρονών+ και να του κολλήσεις σ/α, κανα αερόφυλο και το σήμα στο πλάι δεν είναι κατασκευή ε/π ελικοπτέρου. Οι κινέζοι χρειάστηκαν και αυτοί ξένη βοήθεια και συγκεκριμένα ουκρανική για το ίδιας φιλοσοφίας ελαφρύ αναγνωριστικό-επιθετικό ε/π.

Μην τρελαθούμε λέγοντας οτι οι τούρκοι ξαφνικά μέσα σε 10 χρόνια απο την άγνοια χαρτιού υγείας φτιάχνουν αεροσκάφη! Απλώς φτιάχνουν κομμάτια αυτών. Κομμάτι απο εδώ κομμάτι απο εκεί μαθαίνουν. Φυσικά καλύτερο απο το τίποτα (εμείς) αλλά για αμιγώς τουρκικό σύστημα ούτε σε 30 χρόνια και αυτό αν δεν κρασάρει η οικονομία τους. Και άλλοι έφτιαχναν τα πάντα πχ αγγλία, σουηδία, καναδάς και σήμερα ψάχνουν συνεργάτη μέχρι και τα κορδόνια.

ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με πυρομαχικά απο την πλευρά μας - το ξαναλέω - και ας εστιάσουμε ολοκληρωτικά εκεί.

μηδενιστής

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:15:00 π.μ. EET  

και σεις φίλοι λέτε να μην γνωρίζουν οι γείτονες τα οφέλη των μεν και των δε ε/π και κάνουν στην τυχη τις επιλογές ή τις παραγγελίες ή τις παραγωγές τους?
γνωρίζουν πολύ καλά τη φτώχεια που μας δέρνει και που πονάμε και έτσι όταν έρθει η ώρα θα μας χορεψουν για τα καλά. ΠΟΤΕ οι τούρκοι δεν έκαναν κάτι χωρίς πρόγραμμα και απώτερο σκοπό. οι "βλέποντας και κάνοντας" ή "ελα δεν βαριέσαι οι τούρκοι είναι μπουνταλάδες" είμαστε εμείς.
γιαυτό 3 τσογλάνια υπάλληλοι του κώλου μας χορεύουν στο ταψί και αναλογα του πως θα ξυπνήσουν, απαιτούν από γελοίους πολιτικούς και έναν ρημαγμένο λαό.
όχι κύριοι η μαύρη κατοχή του ΄41 δεν έχει περάσει.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:54:00 π.μ. EET  

Από την στιγμή που έχουμε τους Stinger σε ικανές ποσότητες δεν χρειάζεται να τρέχουμε σε καμμία Λιβύη να ψάχνουμε να αγοράσουμε Igla. Αυτούς κοιτάνε να τους αγοράσουν αντάρτες και τρομοκράτες που δεν μπορούν να πάνε να χτυπήσουν την πόρτα της όποιας κατασκευάστριας εταιρίας.
Γιάννης

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:55:00 π.μ. EET  

μηδενιστή κομμάτι από δω κομμάτι από κει θα τρεχουμε και δεν θα φτάνουμε. και όλα τ΄άλλα είναι για φιλολογικές βραδιές στον Παρνασσό.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 1:13:00 μ.μ. EET  

@5 Νοεμβρίου 2013 - 11:55:00 π.μ. EET

"μηδενιστή κομμάτι από δω κομμάτι από κει θα τρεχουμε και δεν θα φτάνουμε. και όλα τ΄άλλα είναι για φιλολογικές βραδιές στον Παρνασσό"

τρέχουμε εδώ και 40 χρόνια που δεν έφτιαξαν τίποτα.

το να φτιάξουν μαιμουδοάρματα ή μαιμουδοελικόπτερα μας συμφέρει εν μέρη αφού τα αγοραστά που παίρνουμε είναι πολύ πολύ ανώτερα.

λιγότερα σε αριθμούς θα πεις με το δίκιο σου αλλά ο στρατός πια είναι 50,000 επαγγελματίες και 50,000 καθαριστές. ποιός θα τα επανδρώνει;;;;

μηδενιστής

Μάριος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 3:22:00 μ.μ. EET  

Ξέρει κάποιος να μας πει με νούμερα κ στοιχεία ή απλώς παραπομπές για ποιο λόγο τα Τ-129 υστερούν πολύ (καθώς κάποιοι ισχυρίζονται) σε σχέση με τα Απάτσι; Μιλάω για όλα τα στοιχεία: Μεταφερόμενο φορτίο, ανάλυση οπτικής εικόνας σκοπευτικού, δυνατότητα μεγέθυνσης, τι όπλα μεταφέρει κλπ. Δεν έχω χρόνο να το ψάξω και θα ήμουν υπόχρεος σε όποιον με διαφωτίσει.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EET  

Μάριε απλώς βάλε στην θέση του τ219 το cobra. ή σύγκρινε άρμα με τομα: και τα 2 πυροβόλο έχουν, απλώς το ένα αντέχει σε εχθρικά βλήματα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 5:01:00 μ.μ. EET  

Μάριε επίσης έχει η osprey ένα βιβλιο για σομαλία και την δράση των mangusta απο τους ιταλούς. ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τον τίτλο... γρρρ

μηδενιστής

Γεράκι 5 Νοεμβρίου 2013 στις 5:46:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστή

Ένα ε/π με το που θα περάσει την δυτική ακτή της μ ασίας θα έχει να αντιμετωπίσει ΠΡΩΤΑ την ΠΑ και μετά ΑΝ επιβιώσει τις α/α δυνάμεις μιας νήσου.

Δλδ λες ότι τα ελληνικά α/φη θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εντοπίζουν και να επεμβαίνουν εντός ~2 λεπτών σε όλο το μήκος των μικρασιατικών παραλίων τις προσπάθειες διείσδυσης ε/π. Νομίζω ότι πιο πιθανό είναι να τους προλαβαίνουν τα OSA. Παρομοίως τα Tor-M1 σε Έβρο. Η απειλή των εποχούμενων/φορητών STINGER προέρχεται από το πλήθος τους, τον παθητικό εντοπισμό-βολή, το μικρό χρόνο αντίδρασης, την ικανότητα νυχτερινής εμπλοκής. Το μικρό βεληνεκές αντισταθμίζεται από την ποσότητα και τη διασύνδεση με ΚΔΠ ή και τη φύλαξη τομέα, που σημαίνει ότι αν μπουν στο βεληνεκές τους θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα. Δεδομένου ότι δεν θα είναι ένας και μοναδικός ο φορέας τους ώστε να κάτσει το ε/π να ασχοληθεί αν κι εφόσον αστοχήσει η μία βολή, το πιο πιθανό είναι η εξαπόλυση να γίνει από διαφορετικές μεριές/φορείς. Αυτό δεν είναι ακριβώς τύχη.

Απλά ήθελα να τονίσω πως το είδος αποστολών των ΕΕ/Π δεν απαιτεί αεροπορική κυριαρχία, τα α/φη δεν θα έχουν την πολυτέλεια να ασχοληθούν με αυτά θα είναι απασχολημένα πιο ψηλά/μακριά, ενώ χαμηλά θα υπάρχουν πολυάριθμες απειλές. Τα α/α πυροβόλα τύπου Zu-23, απουσία νυχτερινών σκοπευτικών κυρίως, αποτελούν μειωμένη απειλή. Λύση στο πρόβλημα ε/π είναι ο συνδυασμός TorM1/OSA-STINGER-EW και η κατάλληλη αξιοποίησή τους.

AXEΡΩΝ 5 Νοεμβρίου 2013 στις 6:09:00 μ.μ. EET  

Θα συμφωνήσω και πάλι με το Γεράκι(τί χημεία εἶναι αὐτή σήμερα),ὅτι ἡ Π.Α θα εἶναι ἀπασχολημένη ἀλλοῦ,προσωπικά θεωρῶ δεδομένο ὅτι τα νησιά θα πρέπει να ἀντέξουν τα πρώτα εἰκοσιτετράωρα χωρίς,ἤ με σποραδική ἁεροπορική κάλυψη.

Vangelis M. 5 Νοεμβρίου 2013 στις 7:06:00 μ.μ. EET  

Αν βαζαμε στα 6 μεγαλα νησια του Αν Αιγαιου απο ενα αντιεροπορικο συστημα μακρου βεληνεκους σε συνδυασμο με αντιβληματικα για προστασια των παραπανω και αντιπλοικα βληματα νομιζω θα εκλεινε το αιγαιο για οτιδηποτε Τουρκικο ιπταμενο και πλεουμενο.

Αεροπορια και Ναυτικο θα μπορουσαν να αποδεσμευσουν δυναμεις απο τομεις φυλαξης και να τις χρησιμοποιησουν συγκεντρωτικα εκει που θα υπηρχε αναγκη.

Ο συνδυασμος δυναμεων ξηρας (Αντιεροπορικα, αντιπυραυλικα και αντιπλοικα βληματα), αερα (αεροσκαφη), και θαλασσας (Πλοια)νομιζω δεν σπαει με τιποτα και προσφερει την καλυτερη δυνατη σχεση οικονομιας-αποδοσης.

AXEΡΩΝ 5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:23:00 μ.μ. EET  

@Vangelis M
Βαγγέλη,ὑπό τις σημερινές συνθήκες εἶναι οὔτως ἤ ἄλλως δύσκολα ὑλοποιήσιμο,ἀλλά και στις καλὐτερες μας μέρες,(ἄν ὑπήρξαν),θα ἦταν θέμα ἱεραρχήσεως προτεραιοτήτων.
Τα νησιά,ὅσο ἀστακούς και να τα κάνεις,δέν μποροῦν να παράξουν ἀποτροπή,μποροῦν μόνο να ἀποκρούσουν ὅποιον τους ἐπιτεθεί,ἐνὼ ἀκόμη και με ἐπιθετικά ὅπλα ἄς πούμε θεάτρου ἐπιχειρήσεων,δέν μπορούν να ἐξασφαλίσουν την ἄμυνα τους σε τοπικό ἐπιπεδο.
Ὅμως,μία ἰσχυρή ἁεροπορία,ἕνας ἰσχυρός στόλος,και μία ἰκανή για ἐπιθετικές ἑνέργειες χερσαία δύναμη στον Ἔβρο,εἶναι τα στοιχεία ἐκείνα τα ὁποία παράγουν ἀποτροπή.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 1:04:00 π.μ. EET  

Σκεφτεται κανεις πολυ απλες λυσεις?

Οχι μονο tor-osa στα νησια αλλα και επιπλεον πυραυλους τυπου mlrs η τυπου iskander e σε καποια νησια
και μιλαω για μεγαλους αριθμους..

Με το που γινει ντου απο Τουρκια σε ενα νησι ριχνεις οτι εχεις και οποιον παρει ο χαρος

Θα πει καποιος μα εχουμε scalp
Και αν καταριφτουν τα mirage η γινει το οτιδηποτε?

Με αυτο που λεω μεταφερεις στα χιλιαδες νησια τους πυραυλους σε καταφυγια και δεν μπορουν να καταστραφουν εφοσον βρισκονται στο υπεδαφος+οτι που να εντοπιστουν?Αδυνατον!



Vangelis M. 6 Νοεμβρίου 2013 στις 1:11:00 π.μ. EET  

@ΑΧΕΡΩΝ

Εγω θεωρω οτι η πραγματικη αποτροπη των Ελληνων απεναντι στους Τουρκους μπορει να ειναι η βεβαιοτητα μιας αμυντικης νικης. Δεν χρειαζομαστε επιθετικες δυνατοτητες τετοιες που θα μας οδηγησουν σε προελσσεις στην Αν. Θρακη αλλα πιστευω οτι αρκουν μερικες καταρριψεις αεροσκαφων και βυθισεις πλοιων χωρις δυνατοτητα επιτυχους απαντησης απο τους Τουρκους.

Οι Τουρκοι εχουν χτισει την φαντασιωση της υπερδυναμης και δεν θα ηθελαν να δουν να καταρρεει στα ματια των δικων τους αυτη η εικονα. Η κατα πολυ φτηνοτερη αμυντικη προεταοιμασια ειναι αρκετη πιστευω για την περιπτωση μας απο την πολυ ακριβοτερη επιθετικη ικανοτητα.

Νομιζω το καλυτερο εφικτο ειναι να τους ξεφουσκωσουμε την παραφουσκωμενη ιδεα για τον εαυτο τους. Αυτο ειναι και η μεγαλυτερη απωλεια της Κυπρου ακομα και απο την μιση Κυπρο. Αν το 1974 τους πετουσαμε στην θαλασσα (κατι εφικτο και τα τις πρωτες 2 μερες της εισβαλης), πιστευω δεν θα υπηρχαν Ελληνοτουρκικες διαφορες σημερα.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 2:04:00 π.μ. EET  

Αχέροντα, στα ελληνικά δεν υπάρχει τύπος "παράξουν", "θα παραγάγουν" θα πεις ή "θα παράγουν" αν αναφέρεσαι σε συνεχή κατάσταση. Δεν κάνει το πολυτονικό τη γλώσσα.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 10:14:00 π.μ. EET  

@Γεράκι

"Δλδ λες ότι τα ελληνικά α/φη θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εντοπίζουν και να επεμβαίνουν εντός ~2 λεπτών σε όλο το μήκος των μικρασιατικών παραλίων τις προσπάθειες διείσδυσης ε/π."

Φίλε δεν θα δούμε ξαφνικά ε/π στην παραλία αλλά μεταφορά απο το κέντρο της Μ Ασίας προς αυτή και σε χώρους που παρακολουθούμε με διάφορα μέσα. Όταν σηκωθούν η ΠΑ θα είναι ήδη απο πάνω (αν δεν γυροφέρνουν την περιοχή τμήματα ΕΕ)
Και έχουμε και απόθεμα σε αεροσκάφη πχ τα παλιά μ2000 με τον Super530D, που δεν θα δούμε σε άλλους ρόλους.

@ΑΧΕΡΩΝ+Γεράκι
φίλοι μου είστε σίγουροι οτι θα δούμε μαζικές εφόδους συστημάτων με 20-40-60εκΕ έκαστο με την ΠΑ απέναντι; να θυμίσω την αιγυπτιακή αερομεταφορά στο σινά το 73; Την αδυναμία επιχειρήσεων Apache στην σερβία το 99; ΑΝ δούμε τέτοιες κινήσεις η ΠΑ δεν θα υπάρχει πια και το παιχνίδι είτε με S-300 ανα νήσο είτε χωρίς α/α θα έχει χαθεί.

μηδενιστής

AXEΡΩΝ 6 Νοεμβρίου 2013 στις 10:36:00 π.μ. EET  

@ 6 Νοεμβρίου 2013 - 2:04:00
Δέν δηλώνω αὐθεντία,ἀλλά τον τύπο τον συναντῶ συχνά,και μου ἀρέσει περισσότερο ἀπό το «παραγάγουν»,ἔτσι,ἐπέτρεψα στον ἑαυτό μου την χρήση του.
Βέβαια,ἕνα λάθος παραμένει λάθος ἀσχέτως ἐπικρατήσεως ἕναντι του ὁρθοῦ,ἀλλά...ὑπάρχουν και ἄλλα καθιερωμένα λάθη,ἄν ρωτήσεις κάποιους ἄρτια καταρτισμένους.
Θυμὰμαι τον «ἀποδυτηριάκια» που εἴχε γράψει γύρω στο 1990 ὅτι ἕνας φιλόλογος του εἴχε ἐπισημάνει την ἕννοια του «ζεί»,(εἶναι ἑν ζωῆ) που ἦταν,κατά αὐτόν,συγκοπτόμενος (το λέω σωστά;) τύπος του ζέει=βράζει,και ὅτι ὁ ὁρθός τύπος εἶναι «ζῆ».
Μπορείς να μου ὑποδείξεις κάποιον διαδικτυακῶς προσβάσιμο τόπο ὅπου θα μπορούσα να καταφύγω σε περίπτωση ἀμφιβολιῶν για την ὁρθότητα της γραμματικῆς μου;

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 7:30:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή
Oι Super-530D έχουν αποσυρθεί.

@Ανώνυμο
Δεν είναι πολύ απλή λύση οι πολλοί Iskander σε νησιά του Αιγαίου. Δεν γίνεται να αγοράσουμε αυτούς τους πυραύλους για πολιτικούς λόγους.
Γιάννης

AXEΡΩΝ 7 Νοεμβρίου 2013 στις 1:09:00 π.μ. EET  

@Vangelis M
Δέν εἶναι ἀστήρικτο αὐτό περί ἀμυντικῆς νίκης που ἀναφέρεις,εἰδικά στην περίπτωση της Κύπρου θα ἦταν ἴσως θανάσιμο το πλήγμα για το κεμαλικό κατεστημένο.
Πλέον ὅμως το κατενάτσιο ἔχει ἐξαντλήσει την ὅποια προσφορά του (ἐγώ το θεωρῶ στην περίπτωση μας κάτι σαν αὐτογκόλ).
Ἐπισημαίνω ὅτι ἡ προσέγγιση σου στο θέμα της θωρακίσεως των νησιῶν,μπορεί να διολισθήσει σε δόγμα Μαζινώ ἀπό ἄποψη διαθέσεως πόρων,και αὐτό θα εἶναι ἤδη ἀντιπαραγωγικό διαχειριστικά,πριν ἀποδειχθεί και προβληματικό ἐπιχειρησιακά.
Το κενό στην προσέγγιση σου το ἑντοπίζω στην προεξόφληση «χωρις δυνατοτητα επιτυχους απαντησης απο τους Τουρκους.»
Πώς θα τους στερήσεις την δυνατότητα να ἀπαντήσουν,ὅταν δέν μπορείς να τους ἀφαιρέσεις την πρωτοβουλία;

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2013 στις 9:26:00 π.μ. EET  

@Γιάννη

"Oι Super-530D έχουν αποσυρθεί"

δεν επαναφέρονται;

μηδενιστής

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2013 στις 6:08:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστή
Για να γίνει νέα πιστοποίηση τους το κόστος είναι ασύμφορο. Επίσης είναι τεχνολογικά ξεπερασμένοι. (ήταν λίγο καλύτεροι από τους ΑΙΜ-7) Και άλλοι χρήστες ,,τους έστειλαν,, ή αλλιώς το έχουν βάλει στο πρόγραμμα.
Γιάννης

Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2013 στις 7:39:00 π.μ. EET  

Περισσοτερο ανησυχω για το πως θα καταριψουμε αμεσα στον μεγαλο στολο μεταφορικων ελικοπτερων που θα μεταφερει τις κρισιμες πρωτες ωρες τμηματα ειδικων δυναμεων. Εκει υπερεχουν παρα πολυ και πρεπει να εχουμε τον νου μας.

Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2013 στις 11:42:00 π.μ. EET  

@ Αχέρων
http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/

AXEΡΩΝ 8 Νοεμβρίου 2013 στις 2:10:00 μ.μ. EET  

@8 Νοεμβρίου 2013 - 11:42:00 π.μ. EET
Thanks!

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:08:00 μ.μ. EET  

ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΗ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΥΣ... ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ... ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ... ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ΜΕΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ, ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΟΠΛΑ...

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:06:00 π.μ. EET  

Ρε φίλε (8.08) πήγα να γελάσω αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν κάνεις πλάκα...
Τραγικό επίπεδο πολιτικής σκέψης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP