Ένταση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στο να δώσει εντολή να απελαθεί άμεσα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον απόηχο δηλώσεων από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν ότι, "η αιγυπττιακή Κυβέρνηση καταπιέζει τους Ισλαμιστές". Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διμερείς σχέσεις διανύουν φάση έντασης δεδομένου ότι ήδη τον δεκαπενταύγουστο είχε "ανακληθεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις" ο Αιγύπτιος πρεσβευτής στην 'Αγκυρα ο οποίος, μετά την νέα τροπή σήμερα στις διμερείς σχέσεις, γνωστοποιείται ότι αποκλείεται προς το παρόν να επανέλθει στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αγκυρα.
Παράλληλα, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση γιά την απέλαση του Τούρκου πρέσβη από το Κάιρο, ανέφερε συγχρόνως ότι "εφεξής οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται" σύμφωνα δε με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι σχέσεις θα γίνονται σε επίπεδο, μόνον, ακολούθου.

Η Κυβέρνηση της Αιγύπτου κάνει λόγο για "απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις", σχολιάζοντας τις αιχμηρές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για την συμπεριφορά των Aιγύπτιων κυβερνώντων έναντι των ισλαμιστών μετά τις 3 Ιουλίου οπότε ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς ο αιγύπτιος ισλαμιστής Πρόεδρος Μόρσι. Μάλιστα, αυτή η "απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη" στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο χαρακτηρίστηκε ως "πρόκληση".

Πηγή: iKypros
_____

και η συνέχεια:

Τουρκία: «Persona non grata» ο αιγύπτιος πρέσβης
Persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) κήρυξε τον αιγύπτιο πρέσβη η Τουρκία, σε μια κίνηση αντιποίνων στην απόφαση απέλασης του τούρκου πρέσβη από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) κήρυξε τον αιγύπτιο πρέσβη η Τουρκία, σε μια κίνηση «αντιποίνων» στην απόφαση απέλασης του τούρκου πρέσβη από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.«Λυπόμαστε για αυτή την κατάσταση, αλλά η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας ανήκει στην προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υπό τις ασυνήθιστες συνθήκες του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο αιγύπτιος πρέσβης επί της παρούσης βρίσκεται εκτός Τουρκίας.Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε νωρίτερα ανακοινώσει την απόφασή της να απελάσει τον τούρκο πρέσβη στο Κάιρο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι «προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη ενάντια στα αιγυπτιακά συμφέροντα».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαρντ Αμπντελάτι χρέωσε στην Άγκυρα ότι στηρίζει συναντήσεις οργανώσεων οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν στη χώρα αστάθεια. Η Τουρκία είχε ασκήσει μία από τις σκληρές κριτικές διεθνώς στην απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο πραξικόπημα». Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ηγέτης της οποίας είναι ο Μόρσι, διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚ. Ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα δημοσίως πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές.

Πηγή: Reuters/ από Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Νοεμβρίου 2013 στις 11:47:00 μ.μ. EET  

Η περιβόητη πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων"....
Πάντως έτσι που το πάει η Τουρκία είναι όλα ή τίποτα!

Σωκράτης (όχι ο παλιός...)

Ανώνυμος 23 Νοεμβρίου 2013 στις 11:50:00 μ.μ. EET  

Εμείς να δω πότε θα απελάσουμε το τούρκο πρόξενο της κομοτηνής για τις υπονομευτικές του δράσεις και μετά και τον τούρκο πρέσβη αν δεν συμμορφωθούν που δεν!

Πέτρος κ.

Ανώνυμος 24 Νοεμβρίου 2013 στις 12:15:00 π.μ. EET  

ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΦΗΝΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΦΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ

Alexandros 25 Νοεμβρίου 2013 στις 5:49:00 μ.μ. EET  

Έχω την ίδια απορία με τον Πέτρο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP