BofA: Όσο η Ελλάδα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας είναι αναξιόπιστη

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πριν από έναν χρόνο, η Bank of America Merrill Lynch υποστήριζε πως το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν βασισμένο σε ένα τέλειο προφίλ χρέους. Υπέθετε ότι η Ελλάδα θα ανταποκρινόταν στους στόχους που της έχουν τεθεί και πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάλυπτε το οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό και το ελληνικό χρέος θα γινόταν βιώσιμο. Τώρα, όπως τονίζει η τράπεζα, είναι η σειρά της Ευρώπης να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.

H σημερινή δυναμική χρέους -ανάπτυξης της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, και η μοναδική επιλογή για την Ευρώπη είναι να καταλήξει να συμφωνήσει σε μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει η Bofa.

Όπως επισημαίνει, εάν η Ευρώπη δεν διευκολύνει την Ελλάδα, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Όσο η Ελλάδα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα, η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι αξιόπιστη καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές της ανάγκες εάν απλώς σταματούσε να πληρώνει τα χρέη της, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά δάνεια που έχει λάβει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το βασικό σενάριο της τράπεζας είναι ότι η τρέχουσα δυναμική χρέους-ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμη, ωστόσο δεν αναμένεται OSI, αλλά παράταση των λήξεων των δανείων και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Εάν οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις της Ελλάδας γύρω από την ανάπτυξη απογοητεύσουν και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή δεν αποδώσουν, τότε θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με χαμηλότερα επιτόκια από το EFSF - κάτι το οποίο είναι βέβαια αρκετά δύσκολο πολιτικά - και μεγάλη παράταση στις λήξεις των δανείων.

Όπως υποστηρίζει, μια ελάφρυνση χρέους που θα θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και όχι τριμηνιαίες αναθεωρήσεις του προγράμματος, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εκτιμά, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας αγγίζει τα 10,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Η ΒοfA επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνητρα τόσο για την τρόικα όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, να συμφωνήσουν σε μέτρα λιτότητας για τον επόμενο χρόνο και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Και οι επιλογές είναι πολλές, τονίζει, όπως η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος, η χρήση των υπολοίπων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκδόσεις ομολόγων, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και μετακύληση των ομολόγων που ωριμάζουν από τις κεντρικές τράπεζες.

www.naftemporiki.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2013 στις 7:16:00 μ.μ. EET  

Τώωωρα θα ξαναβάλουμε το πιστόλι στο τραπέζι;

Μάριος 18 Νοεμβρίου 2013 στις 8:51:00 μ.μ. EET  

Σωστό αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται είτε με θετικό εμπορικό ισοζύγιο (σχεδόν αδύνατο, ούτε καν τα τρόφιμά μας δεν παράγουμε), είτε με συνεχή εσωτερική αφαίμαξη του (συσσωρευμένου η μη) "λίπους".

Η τρίτη λύση είναι το τύπωμα χρημάτων (δηλαδή πληθωρισμός) αλλά με τον έλεγχο του νομίσματος εκτός χεριών μας δεν γίνεται.

Με το ευρώ δηλαδή, διαλέχτε και πάρτε ένα από τα παραπάνω δύο ή και τα δύο.

Nikos 19 Νοεμβρίου 2013 στις 9:55:00 π.μ. EET  

Η Ελλάδα πράγματι είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση σε σχέση με το παρελθόν διότι όπως και να το κάνουμε άλλο να ζητάς δανεικά για να καλύψεις μισθούς και συντάξεις και άλλο για να πληρώσεις τόκους και χρεολύσια. Αλλά μέχρι εκεί, ας μην υπερεκτιμάμε την θέση μας. Σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης (προτού η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές) τότε μετά από λίγους μήνες δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο των δανειστών μας αλλά και δικό μας. Οι Ελληνικές τράπεζες είναι ανοιχτές για έναν και μόνο λόγο, διότι το κενό μεταξύ δανείων και καταθέσεων καλύπτεται με δάνεια από την ΕΚΤ. Δεν θα σας μπλέξω με τεχνικές λεπτομέρειες, η ουσία είναι ότι σε περίπτωση αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων του κράτους η ΕΚΤ μπορεί να αναστείλει τη χρηματοδότηση των τραπεζών που πρακτικά σημαίνει ότι η δυνατότητα των τελευταίων να εξυπηρετούν αναλήψεις απλά παύει να υφίσταται …με απλά ελληνικά τα καταστήματα κλείνουν. Σε γενικές γραμμές έτσι είχαν στο χέρι και την Κύπρο, το είδαμε, δεν έγινε δα και πριν αιώνες, φέτος το Μάρτιο έγινε, ελπίζω να μη το ξεχάσαμε κιόλας. Πως μπορούμε να κινηθούμε δεδομένου ότι ένας τσαμπουκάς του τύπου δεν πλερώνω…δεν περνά? Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουν οι εταίροι μας, θέλουν τα λεφτά τους πίσω και θέλουν να μη σκάσουμε και τους δημιουργήσουμε ευρύτερα προβλήματα. Άρα αν ο Σαμαράς μπορεί να τρέξει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και άρα την δυνατότητα μας να τους πληρώσουμε, τότε θα μπορέσουν να δεχτούν πιο ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (δλδ. να μη πάρουμε άλλα μέτρα). Αυτό θα ήταν το πραγματικό μας διαπραγματευτικό ατού, όχι η απειλή του δεν πληρώνω. Δυστυχώς όμως ο Σαμαράς στηρίζεται σε μια οριακή πλειοψηφία και είναι πολύ αμφίβολο το αν μπορεί να φανεί αξιόπιστος συνομιλητής.

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2013 στις 11:19:00 π.μ. EET  

καλημέρα, όσο μπορεί να είναι με όσα γράφει το εν κρυπτώ και το zougla.gr σήμερα.
"Στον προϋπολογισμό της Βουλής που εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας, παρά τον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν προβλέπεται καμία μείωση των βουλευτιών αποδοχών, με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην ολομέλεια, να ζητήσουν να γίνει έστω και συμβολική μείωση.
Όπως είχε αποκαλύψει η εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, την ώρα που οι πολίτες θυσιάζονται «στον βωμό της σωτηρίας της πατρίδας» και βάλλονται πανταχόθεν με επιπρόσθετους φόρους και χαράτσια, οι εθνοπατέρες φοροδιαφεύγουν κανονικά και με τον… Νόμο, καθώς το 65% - 75% των εισοδημάτων τους παραμένουν αφορολόγητα. Τότε, η εκπομπή είχε αναδείξει το εκκαθαριστικό ενός εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Επρόκειτο για το εκκαθαριστικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, το οποίο καθ' όλα νομιμο ήταν ενδεικτικό της ιδιαίτερης μεταχείρισης των βουλευτών σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.
Έτσι, οι ακαθάριστες αποδοχές των βουλευτών, σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κυμαίνονται από περίπου 7.500 ευρώ έως 8.500 ευρώ, ανάλογά την περιφέρεια στην οποία ανήκουν. Σημειωτέον ότι στις αποδοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το πριμ των Επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν. Όπως είναι φυσικό ακούστηκαν επιχειρηματολογίες για την διατήρηση του ύψους των αποδοχών τους, που μόνο οργή και γέλωτες μπορούν να επιφέρουν στους δοκιμαζόμενους έλληνες της καθημερινότητας. Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι ως εθνοπατέρες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη κοινωνία κι όπως ένας σωστός πατέρας όταν τα παιδιά του υποφέρουν πεινάει πρώτος, όφειλαν κι εκείνοι τις στερήσεις που επιβάλουν στους υπόλοιπους έλληνες να τις υποστούν πρωτίστως οι ίδιοι. Το μέγεθος της αλγεινής εικόνας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης είναι σίγουρο ότι θα καταγραφεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τον ιστορικό του μέλλοντος".

συνεπώς, μην περιμένετε ΦΩΣ, παρά μόνο ΣΚΟΤΑΔΙ. και αφήστε στην άκρη τις δοξασίες ότι ο αντωνάκης θέλει, αλλά η οριακή πλειοψηφία στη βουλή δεν το αφήνει.

Pro από Συμβασιλεύουσα 21 Νοεμβρίου 2013 στις 9:51:00 π.μ. EET  


Aς πάει ο Σαμαράς εκεί και ας κάνει μια διαπραγμάτευση , αλλά εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα , ας βάλει στο τραπέζι και αυτά ως προθέσεις μας :
1.Κατασκευή των επιπλέον 2 υποβρυχίων που υπέγραψε ο Βενιζέλος από τα ναυπηγεία με προαίρεση για άλλα 2. (Λύνει και το πρόβλημα των ναυπηγείων και παραλαμβάνουμε άμεσα τα 3)
2.Αγορά πακέτου μεταχειρισμένων από τα αποθέματα τους (40 mlrs , 48 pzh2000 , 400+ marder , 90 leo-2Α4)
3.Aγορά αριθμού καινούριων τορπιλών και πυρομαχικών αρμάτων 120 μαζί με παραχώρηση αριθμού εκ των αποθεμάτων τους .

Μιλάμε για συνολικά ποσά της τάξεως των 2-3δις .
Έχω την αίσθηση ότι:
1. Θα βρουν οι Γερμανοί τον τρόπο να τα χρηματοδοτήσουμε . (το χρήμα πάνω από όλα)
2. θα χαλαρώσουν το σχοινί άμεσα και θα σταματήσουν να μας "παιδεύουν". (το χρήμα πάνω από όλα).
3. Η Ελλάς θα γίνει σε πολύ λίγο χρόνο πραγματικό ΣΑΞΕΣ-ΣΤΟΡΙ .(είπαμε ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ)

ΥΓ1. Να μην υποτιμάει κανείς την σχέση του Βιομηχανικο-στρατιωτικού συμπλέγματος με την χρηματοδότηση των κομμάτων των δυτικών κρατών.

ΥΓ2. Ακόμα και αν δεν πετύχει , θα είναι μια πολύ καλή προσπάθεια .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP