Άσκηση "Πυρπολητής 10/2013" στο ΝΑ Αιγαίο (ανανέωση)

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τις πρωινές ώρες της 5ης Νοεμβρίου 2013, με τηλεφωνική εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και στο πλαίσιο άσκησης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 10/2013», ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδραση με σκοπό την αερομεταφορά και ανάπτυξη κινητού χειρουργικού τμήματος σε νήσο του Νοτιοανατολικού Αιγαίου (σύμφωνα με πληροφορίες στη Μεγίστη).

Το εν λόγω Τμήμα που στελεχώνεται με Υγειονομικό (Χειρουργοί-Αναισθησιολόγοι) και Νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλίζεται με αντίστοιχο χειρουργικό υλικό, έχει δυνατότητα διενέργειας σωστικών επεμβάσεων στο θέατρο επιχειρήσεων. Το προσωπικό επιβιβάστηκε μαζί με τα υλικά του σε ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) και από την Πάχη Μεγάρων κατευθύνθηκε αρχικά στην Κάρπαθο και μετά στη Μεγίστη, όπου ανέπτυξε ένα μικρό στρατιωτικό χειρουργείο εκστρατείας.Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ενεργοποιείται στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης το χειρουργικό τμήμα μικρονησίδος που έχει ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών μάχης στο θέατρο επιχειρήσεων.

Ακολουθούν φωτογραφίες της άσκησης που αποδεσμεύθηκαν από το ΓΕΕΘΑ:



14 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 4:08:00 μ.μ. EET  

Οι πυρπολιτές αρχίζουν να έχουν νόημα σιγά σιγά!

μπράβο!!!!

μηδενιστής

AXEΡΩΝ 5 Νοεμβρίου 2013 στις 5:56:00 μ.μ. EET  

Mηδενιστή,που βλέπεις το νόημα του χειρουργείου ἐκστρατείας στο Καστελλόριζο;
Δέν νομίζω ὅτι εἶναι και το ἀσφαλέστερο μέρος για κάτι τέτοιο.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 7:25:00 μ.μ. EET  

Αχέροντα,
Το πόσο ασφαλής είναι μια τοποθεσία εξαρτάται από το πού βρίσκεται το μέτωπο επιχειρήσεων της εκστρατείας! Αν δηλαδή καταληφθεί η Λυκία, το Καστελόριζο αυτομάτως βρίσκεται στα μετόπισθεν!!!

Π.Κ.Π.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 8:28:00 μ.μ. EET  

Η αντιμετώπιση ενός τραυματία και ιδιαίτερα πολυτραυματία είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Αφενός υπάρχει η Golden Hour στο τραύμα καθώς η πρώτη ώρα μετά από έναν τραυματισμό είναι κρίσιμη, αφετέρου η διακομιδή ενός τραυματία σε πολεμικές συνθήκες από ένα ακριτικό νησί προφανώς έιναι εξαιρετικά δύσκολη.

Φαντάζομαι ότι το επιτελείο έχει λάβει υπόψη τα παραπάνω καθώς και τον θετικότατο ψυχολογικό αντίκτυπο ύπαρξης μιας τέτοιας ιατρικής δομής στους αμυνόμενους...

Το Καστελλόριζο έιναι ίσως μία ξεχωριστή περίπτωση. Τι γίνεται όμως με τα νοσοκομεία μεγάλων νησιών πχ Ρόδος, Λέσβος, Χίος που έχουν ΔΥΝΗΤΙΚΑ την ικανότητα να προσφέρουν πολλά περισσότερα σε έναν πολυτραυματία?
Υπάρχει εκπαίδευση των εκεί ιατρών στο τραύμα και ειδικά στο πολεμικό τραύμα? ( πολλά ζηταώ ίσως..) Υπάρχει πρόνοια για επάρκεια αίματος στις μονάδες αιμοδοσίας? Υπάρχουν αποθέματα μιας χρήσεως υλικών και επάρκεια αναλωσίμων?

Πρίν από χρόνια ( όχι πολλά ) σε νησί του ανατολικού αιγαίου που υπηρετούσα τη θητεία μου με απογοήτευσε κατά την επιθεώρηση του υγιειονομικού υλικού, η ύπαρξη συλλογών του Βιετνάμ υάλινων ( και καλά για συνεχή αποστείρωση με βρασμό)τη στιγμή που η ύπαρξη πλαστικών αναλωσίμων είναι και φθηνή και απείρως πιο εύχρηστη αλλά και ασφαλέστερη από άποψη χρήσης και λοιμώξεων. Με προβλημάτισε ιδιαίτερα τι θα έκανα αν ήμουν ο χειρουργός στις συνθήκες εκέινες καθώς ένα χειρουργείο δεν είναι μόνο ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός αλλά μια δυνατή μονάδα αιμοδοσίας, ικανότητα αποστείρωσης, μονάδα εντατικής και ικανότητα αεροδιακομιδής.

Αναρωτιέμαι μόνο ( δεν απότελεί υπαινιγμό) αν έχουμε μελετήσει το θέμα της υγιειονομικής κάλυψης σε συνθήκες σύγκρουσης επαρκώς.

Δεν θέλω να κινδυνολογήσω απλά να μεταφέρω τον προβληματισμό μου ως χειρουργός.

Ευχαριστώ

Religious Pagan 5 Νοεμβρίου 2013 στις 8:41:00 μ.μ. EET  

Ωραίο. Πάντως ο τολμων νικά

Religious Pagan 5 Νοεμβρίου 2013 στις 8:42:00 μ.μ. EET  

Ωραίο. Πάντως ο τολμων νικά

AXEΡΩΝ 5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:03:00 μ.μ. EET  

@Π.Κ.Π
Μου ἀρέσει ὁ τρόπος που σκέφτεσαι!

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 1:24:00 π.μ. EET  

Αν ενα νησι παει προς καταληψη θα γινει με μεγαλες δυναμεις απο πλευρα Τουρκιας σωστα?

Ποτε μου δεν καταλαβα γιατι θα παμε για ανακαταληψη
Εγω δεν θα διαταζα καν να πανε αεροπλανα και chinook ωστε να υπαρχει κινδυνος καταρριψης

Θα φυλαγα τους καλυτερους μου και
Θα εριχνα πυραυλους και οτι ειχα απο τα διπλα νησια και θα επικεντρονομουν μονο στα τουρκικα α/φ

Ας τους στο νησι να το βουλιαξω με τους πυραυλους
Εγω θα χασω καποιους Ελληνες(που δεν θα χασω αμα με το συναγερμο βαση σχεδιου κρυφτουν οπως πρεπει πχ υπογεια) αλλα αυτοι τους καλυτερους απο το στρατο τους

Δηλαδη καμενη γη με αυτους πανω

Χωρις να εχω ιδιαιτερη γνωση σε στρατιωτικα θεματα εκει παει το μυαλο μου..τους τρελους και αδιστακους θα φοβηθουν

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 10:04:00 π.μ. EET  

@ΑΧΕΡΩΝ

Φίλε μου το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας στρατός στον πόλεμο είναι να βάλει φορεία ΠΑΝΤΟΥ και να τιγκάρει τις μονάδες με ιατρούς, νοσοκόμους και υλικά. Στην ελλάδα την κατάσταση σώζει μερικώς η διάθεση ιατρών στις μονάδες έστω και άπειρων αλλά γενικά χρειαζόμαστε πολύ πολύ πολύ δουλειά στον τομέα.

Προσωπικά σαν πιθανός δκτης τμήματος σε απομακρυσμένο σημείο θα έδινα τα πάντα για να έχω ένα τέτοιο τμήμα δίπλα μου. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος ΗΘΙΚΟΥ και φυσικά ΖΩΗΣ.

Είναι επίσης πολύ καλό για μένα να βλέπω τμήματα που είχαν βγάλει αράχνες απο την ακινησία να τρέχουν όπως στον πόλεμο.
Τα νοσοκομεία της αττικής στα οποία έχουν ριζώσει εκατοντάδες εκπαιδευμένοι, δίνουν σ αυτούς κακώς ένα αίσθημα μετόπισθεν.

Αυτό το γιγαντώνει η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ αντιμετώπιση του στρατιωτικού ιατρού σαν πολιτικού με την διάθεση σε αυτόν ιδιωτικού ιατρίου (και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αφορολόγητων το χρόνο με τις σφραγίδες των νοσοκομείων και την φυσική υποστήριξη του ΓΕΕΘΑ). Αποτελούν νησίδες φοροδιαφυγής ανώτερες της Μυκόνου τον αύγουστο και φυσικά είναι άχρηστοι για επιχειρήσεις.
Με σαπιο κοιλιά και πούρο δεν τρέχεις με άρβυλο να μεταφέρεις κινητό νοσοκομείο νύχτα με βροχή και οβίδες όλων δίπλα.

Οι στρατιωτικοί ιατροί πρέπει και έπρεπε να ειδικεύονται σε πλήγματα όπλων, ασθένειες πεδίου μάχης, κατάγματα, εγκαύματα κτλ χωρίς να έχουν ουδεμία σχέση με πολίτες, οικογένειες στρατιωτικών κτλ. Όπως πάμε τώρα σε λίγο θα τους βγάλουν την στολή - η στρατικοποίηση έχει εξαφανιστεί απο καιρό - και θα τους χορηγούν πάρκιν στο κολονάκι.

Για τα υλικά που λέει ο χειρούργος πάνω συμφωνώ και επαυξάνω. Είναι τακτική αθλίων υποδιοικητών και διοικητών να χρεώνουν χαλασμένες συσκευασίες (καθώς και άλλα υλικά όπως καλώδια ή εργαλεία) σε άτυχους γιατρούς, δόκιμους και φροντιστές. Έχουν φάει δε πολύ πολύ ξύλο ορισμένοι εξυπνάκηδες έτσι και έτρεχαν οι στρατηγοί να τους μεταθέσουν στα μετόπισθεν...

Άντε να δούμε και κανα πυρπολητή με αεροπόρους ΑΕΛΑ, τμήμα τεχνικού επισκευής κτλ κτλ κτλ

μηδενιστής

ΥΓ αν συνεχίσει έτσι ο Α/ΓΕΕΘΑ "τουιτ-μαν" δεν θα έχω ποιον να βρίζω!!!! Παρακαλώ να ξανακάνει ημερήσια κατάληψη αεροδρομίου με 5 άτομα! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 10:17:00 π.μ. EET  

@6 Νοεμβρίου 2013 - 1:24:00 π.μ. EET

έστω οτι δεν υπάρχουν υπόγεια στο νησί, είσαι πολίτης, άοπλος, και δίπλα στο σπίτι σου υπάρχει φαρμακείο με τόνους προφυλακτικά διαθέσιμα.
προτιμάς το κράτος να σε σώσει ή επιθυμείς να εκδικηθεί τον μαζικό βιασμό σου;
----------------------------
κάποια στιγμή πρέπει να διαθέσουμε ερωτηματολόγια στον κόσμο...

μηδενιστής

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 10:56:00 π.μ. EET  

@ΠΚΠ

είσαι θεός!!!

μηδενιστής

AXEΡΩΝ 6 Νοεμβρίου 2013 στις 2:06:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή
Ἡ ἄσκηση μπορεί κάλλιστα να προσομοιώνει κάποια ἄλλη ἐπιχειρησιακή ἐπιλογή,αὐτό το ξέρει ἡ ἠγεσία.
Ἄν μπείς ὅμως στο strategy,θα δείς ἕνα ἀντίσκηνο το ὁποίο φρουροῦν καταδρομείς(!),και στο ὁποίο δέν δίνω ἐλπίδες ἐπιβιώσεως,ἄν το Καστελλόριζο γίνει πεδίο μάχης.
Φρονῶ ὅτι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία πολύ σοβαρώτερη ὑποδομή ἐπιτοπίως,σε προφυλαγμένη θέση-ἑγκατάσταση,και ὅχι να περιμένεις να φτάσει το Chinook στο νησί ὅταν θα καίγεται το πελεκούδι.

ΟΠΛΙΤΗΣ 6 Νοεμβρίου 2013 στις 7:55:00 μ.μ. EET  

Οι φωτογραφίες είναι αστείες και επιπέδου φωτογράφου Μονάδος.
Όταν το ΓΕΕΘΑ αποδεσμεύει φωτογραφικό υλικό, τουλάχιστον φροντίζει για τις εντυπώσεις.
Εξηγούμε, σε άσκηση δεν πηγαίνεις σαν σε εκδρομή, ακόμη και το ιατρικό προσωπικό φέρει φόρτο μάχης.Επίσης επιλέγεις φωτογραφίες όπου αυτοί που απεικονίζονται να είναι στρατιωτικά ''ευπαρουσίαστοι'' και όχι ''λέσχη βαρελοφρόνων''.
Κλείνοντας η σκηνοπηγία στη μέση του πουθενά όπως και χωρίς τη στοιχειώδη παράλλαξη, δεν έχω καταλάβει που αποσκοπούσε και γιατί δίνεις τέτοιο δείγμα ερασιτεχνισμού προς τα έξω.

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2013 στις 9:25:00 π.μ. EET  

παιδιά ΠΡΩΤΟ βήμα είναι. έχουμε να δούμε βελτιώσεις ακόμα εννοείται.

ας δούμε το θετικό που είναι η αεροκίνηση τμήματος υγειονομικού και ας αφήσουμε τα κουφά (καταδρομείς, σκηνή φάτσα κάρτα, παρουσίαση κτλ) για άλλη φορά.

φανταζόταν κανείς σας τμήμα ΥΓ σε πεδίο ασκήσεων;;;;

μηδενιστής.

Υγ το επόμενο βήμα είναι η συνοδεία επιθεωρητή με δυνατότητα ποινών ή βαθμολογικής εξέλιξης του προσωπικού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP