Κυπριακό : Λύση ώς τον Δεκέμβριο βλέπει ο Μπαγίς..

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Το απόγευμα η συνάντηση Αναστασιάδη-Ντάουνερ
Λύση ώς το τέλος του έτους βλέπει ο Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαδικασιών της Τουρκίας με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος προέβη χθες σε δηλώσεις μετά τη Διακυβερνητική, στο πλαίσιο της οποίας άνοιξε μετά από 40 μήνες το κεφάλαιο 22 περί την περιφερειακή πολιτική. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο άνθρωπος που θα καθοδηγήσει το Κυπριακό προς μια λύση-εξπρές είναι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Όσο δε για τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν ακόμη πέντε κεφάλαια.

Το σχέδιο Μπαν Κι Μουν
Όπως είπε ο κ. Μπαγίς, οι συνομιλίες, που θα αρχίσουν υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μπορούν να οδηγήσουν ώς το τέλος του έτους σε ένα σχέδιο λύσης που θα ονομάζεται Μπαν Κι Μουν. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να υποβληθεί ενώπιον των δυο Κοινοτήτων τις αρχές του 2014. Ο Εγκεμέν Μπαγίς επισήμανε ότι πριν από δέκα χρόνια η Τουρκία υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, που «αν και δεν ήταν τέλειο, ήταν καλύτερο από το στάτους κβο».

Και η Τουρκία ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους να το ψηφίσουν. Και αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο στον Κύπριο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι στις τελευταίες εκλογές οι Ελληνοκύπριοι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή εκλέγοντας ως Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός που υποστήριξε το σχέδιο Ανάν. Και επί τούτων, πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή δίνει προοπτικές για την επανένωση της νήσου. Και ως εκ τούτου, είπε, η Τουρκία καλεί τις δύο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση.

Σχετικά με την τουρκική ενταξιακή πορεία, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι αποτελεί σημείο καμπής το άνοιγμα του κεφαλαίου 22, αλλά, παρατήρησε, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Και τόνισε: «Η Τουρκία δεν επιθυμεί μόνο να αρραβωνιαστεί με την Ε.Ε., αλλά να προχωρήσει και σε γάμο, που κατά την Τουρκία σημαίνει πλήρη ένταξη στην ΕΕ». Ανέφερε, επίσης, ότι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Παρασκήνιο για νέα κεφάλαια
Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Εκτός του κ. Μπαγίς, σε δηλώσεις προέβη και ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ο οποίος: 1. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22. 2. Κάλεσε την Τουρκία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να δεσμευτεί επί τούτου. 3. Εξέφρασε την ελπίδα για το άνοιγμα ακόμη δυο κεφαλαίων που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

Ως γνωστόν, τα κεφάλαια αυτά είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εντάσσει το άνοιγμά τους στο συνολικό πακέτο για την Αμμόχωστο. Πάντως, ο Επίτροπος Φούλε είπε ότι στο Συμβούλιο γίνονται διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, ενώ ο κ. Μπαγίς, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι ψήφισε μεν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δίδεται προτεραιότητα στα εν λόγω δυο κεφάλαια, αλλά τιμωρεί την Τουρκία, η οποία, πρόσθεσε, δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος της διακρίσεις λόγω «των διμερών διαφορών».

Το καρότο του Φούλε
ΠΕΡΑΝ των κεφαλαίων 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ο κ. Φούλε καλεί την Τουρκία να προβεί σε ενέργειες, ώστε να ανοίξουν ακόμη τρία κεφάλια, δηλαδή αυτά των δημοσίων συμβάσεων, του ανταγωνισμού και της κοινωνικής πολιτικής. Εάν η Τουρκία, είπε, εκπληρώσει τις υποχρεώσεις επί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Αγκύρας, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση, με την οποία θα ζητά από τα κράτη-μέλη να ξεμπλοκάρουν τα οκτώ σχετικά με το θέμα παγωμένα κεφάλαια. Και το θέμα του ξεπαγώματος των οκτώ κεφαλαίων είναι ενταγμένο στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου. Ο Επίτροπος Φούλε θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Άγκυρα, για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

Πηγή Σημερινή

3 σχόλια:

Alexandros 6 Νοεμβρίου 2013 στις 1:35:00 μ.μ. EET  

Και κάπως έτσι οι Ελληνικές oligarxiesapo τον Ελλαδικό χώρο και την Κύπρο ολοκληρώνουν την προδοσία της Κύπρου μας. Και αυτό είναι ναι προδοσία, βαριά λέξη ίσως, αλλα περιγραφει την κατάσταση πλήρως και είναι η μονη που μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα.

Φωνές προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να μας πείσουν πως εν μέσω κρίσης δεν είναι δυνατόν να ζητάμε AOZ από την κυβέρνηση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλα για τη λύση του "κυρπιακου" είναι η κατάλληλη στιγμή μάλλον....Που είναι αυτές οι φωνές να μας πουν την άποψη τους?

Από ποτε παρέδωσε η Κύπρος το δικαίωμα διαπραγμάτευσης με την Τουρκια στην ΕΕ? Από ποτε ο Downer και ο κάθε Downer μιλάει εκ μέρους η χωρίς καν να υπολογίζει την Ελληνοκυπριακή πλευρά? Από ποτε η κατοχή έγινε διαμάχη? Από ποτε η ΕΕ αποφασίζει να προσαρμοστεί στην Τουρκια και όχι το αντίθετο? Από ποτε η ΕΕ κάνει αποδεκτη την αίτηση ένταξης χώρας που κατέχει Ευρωπαϊκά εδάφη? Που είναι η Ελλάδα, οι Έλληνες πολιτικοί? Που είναι η Κυπριακή ηγεσία?

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 4:14:00 μ.μ. EET  

Τωρα ειναι η καταλληλη στιγμη

Να παρουν οι Τουρκοι το μισο πετρελαιο,φυσικο αεριο και επισης να εχουν τουρισμο στερωντας λεφτα απο τους Κυπριους..

Πολυ πατριωτης ο Αντωνης τελικα...

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 4:59:00 μ.μ. EET  

Ο "Αντώνης" ως τώρα δεν έχει καμία ανάμειξη σε όσα γίνονται. Αντιθέτως είχε προσπαθήσει να κόψει το δρόμο της Προεδρίας στον Αναστασιάδη, στηρίζοντας την Ελένη Θεοχάρους (στην κομματική εκλογή) και τον Λιλλήκα (στην προεδρική εκλογή).
Δυστυχώς αυτός ο λαός δεν βάζει μυαλό και μετά τον Τάσσο γύρισε στις κομματικές διαιρέσεις. Μετά τον Χριστόφια εκλέξαμε τον Αναστασιάδη, δηλαδή τους δύο Ανανικούς απανωτά.
Από τον Χριστόφια γλυτώσαμε, να δούμε αν θα γλυτώσουμε και από τον Ανα(ν)στασιάδη.
Πάντως οι Ελλαδίτες να δείτε με κάπως ευρύτερο νου την κυβέρνησή σας. Για τον Πρωθυπουργό μίλησα παραπάνω, αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που έθεσε την απαίτηση να εγκριθεί η όποια συμφωνία με δημοψήφισμα (πράγμα που δεν ήθελε ο Αναστασιάδης). Έτσι υπάρχει μία τελευταία δικλείδα ασφαλείας, όπως και το 2004.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP