Σύγκλιση κυβέρνησης - τρόικα για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σύγκλιση φαίνεται ότι έχει επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα για την τύχη των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, καθώς και για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, καθώς αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος", η συμφωνία (που προκύπτει μετά από πολύμηνη διαφωνία των δύο πλευρών) περιλαμβάνει τη συρρίκνωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, με τη λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου και για τις δύο εταιρίες που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό.

Ουσιαστικά πρόκειται για κλείσιμο της μίας από τις δύο εταιρίες, και απομένει να διευκρινιστεί ποιο τμήμα θα απομείνει σε λειτουργία, καθώς και ποια θα είναι η τύχη των συμφωνιών συμπαραγωγής πυρομαχικών που εκκρεμούσαν για τα ΕΑΣ (ιδιαίτερα η μεγάλη συμφωνία με την αμερικανική ΑΤΚ).

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική θέση της τρόικας ήταν το κλείσιμο όλων των αμυντικών βιομηχανιών μονάδων, ενώ αρχική θέση της κυβέρνησης τόσο για τα ΕΑΣ όσο και για την ΕΛΒΟ, ήταν ο διαχωρισμός και των δύο σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος , με διατήρηση των στρατιωτικών σκελών και εκκαθάριση εν λειτουργία για τα πολιτικά σκέλη.

Με βάση σχετικούς υπολογισμούς, η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας συνεπάγεται συνολικά 800 έως 1.000 απολύσεις και για τις τρεις εταιρίες, οι οποίες θα συνυπολογιστούν για την επίτευξη της μνημονιακής υποχρέωσης των 4.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του έτους. Αυτό υπήρξε και το βασικό σημείο σύγκλισης, καθώς η τρόικα ως τώρα δεν δεχόταν να προσμετρηθούν οι απολύσεις από την ΕΛΒΟ, την ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, γιατί οι τρεις εταιρίες έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Οι δανειστές υποχώρησαν στο σημείο αυτό και η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί με την επανέναρξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο νέος γύρος των επαφών της τρόικας αρχίζει σήμερα με συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση.

7 σχόλια:

Μάριος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 11:52:00 π.μ. EET  

"που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό".

Σας θυμίζει αυτό κάτι με τα ναυπηγεία;

Alexandros 5 Νοεμβρίου 2013 στις 1:39:00 μ.μ. EET  

Πολύ σωστή η παρατήρηση του Μάριου, δεν καταλαβαίνω ποιος μας απαγορεύει να εξάγουμε, με ποια λογική αλλα και ποιο δικαίωμα ακριβώς?

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 2:32:00 μ.μ. EET  

Μεγάλη κοροϊδία.

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 3:13:00 μ.μ. EET  

Η κοροϊδία είναι να συνεχίσουν να πληρώνονται κάποιοι χρυσοκάνθαροι για να βαράνε μύγες.
Το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η δυνατότητα ντόπιας παραγωγής πυρομαχικών. Αν αυτό γίνει με κάποια εργοστάσια των ΕΑΣ υπό στρατιωτική διοίκηση, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Θα μπει και τάξη.
Τη δήθεν "στρατηγική" αξία της ΕΛΒΟ την έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Πληρώναμε τα Λεωνίδας όσο κάνει ένα άρμα μάχης, για να είναι όλοι τους υπεράριθμοι και αραχτοί.
Στα τσακίδια. Δε θα χαθεί και καμια τεχνογνωσία. Υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες (πχ Κιολειδης) που κανουν καλή δουλειά και είναι ανταγωνιστικές διεθνώς.

Alexandros 5 Νοεμβρίου 2013 στις 4:35:00 μ.μ. EET  

Anwnymos 3:13

Όταν κάτι έχει σκοπό, αλλα δε λειτουργεί σωστά, προσπαθείς να το διορθώσεις και όχι να το διαλύσεις

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 στις 8:02:00 μ.μ. EET  

Από τη μια λέμε ότι δεν είναι βιώσιμες οι εταιρίες αυτές χωρίς εξαγωγές και από την άλλη δεχόμαστε να περιοριστούν στις ανάγκες του στρατού... Ευνοημένος ο διεθνής ανταγωνισμός.

Π.Κ.Π.

Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2013 στις 1:11:00 π.μ. EET  

Πρεπει και σφαιρες να δινουν οι Γερμανοι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP