"Νυκτερινή Αστραπή" στον Έβρο

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Χθες, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» στο νομό Έβρου η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2013», στην οποία συμμετείχαν μονάδες της 23ης ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο», αλλά και μονάδες της 12ης Μ/Κ ΜΠ.

Η άσκηση, η οποία διεξήχθη ημέρα (υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και κυρίως τη νύχτα, προέβλεπε την υπέρβαση φίλιων τμημάτων και την εκτέλεση αντεπίθεσης από ενισχυμένο Συγκρότημα Ίλης της 23ης ΤΘΤ.

Την τελική φάση της άσκησης, κατά την οποία εκτελέστηκαν πυρά Μονάδων Πυροβολικού και αρμάτων μάχης του ΣΞ, επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ και AH-64DHA Longbow Apache της Αεροπορίας Στρατού και αεροσκαφών F-16 Blk 50 της Πολεμικής Αεροπορίας, παρακολούθησαν ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, ο ΥΦΕΘΑ Θ. Δαβάκης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. Σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου στον δημοσιογράφο Λ.Μπλαβέρη, η ΠA πραγματοποίησε για πρώτη φορά βολές πραγματικών -μη κατευθυνόμενων- πυρομαχικών, νύχτα, με ταυτόχρονη παρουσία ασκούμενου προσωπικού στο πεδίο ασκήσεων. «Μέχρι τώρα όλες τις νυχτερινές βολές τις κάναμε στο πεδίο βολής στην ερημονησίδα Σχίζα στην Πελοπόννησο, που φυσικά δεν υπήρχε πρόβλημα κόσμου. Απόψε τέτοιου είδους βολές απόλυτα ακριβείς με πραγματικά πυρομαχικά, βόμβες ΜK.82 των 500 λιβρών, γίνανε για πρώτη φορά και η «τετράδα» των αεροσκαφών της 347 Μοίρας πήγε εξαιρετικά. Συγχαρητήρια», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΑ.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο:




 

































8 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Νοεμβρίου 2013 στις 5:58:00 μ.μ. EET  

Το είχε γράψει και παλιότερα κάποιος αναγνώστης. Να έχεις αρματιστές με το πιο σύγχρονο άρμα μάχης του κόσμου και φοράνε πανάρχαιες πιστολοθήκες.
Σχετικά με την άσκηση, μπράβο στα παιδιά. Την ώρα που ήμαστε στο σπίτι και τη ζέστη μας, κάποιοι φυλάνε Θερμοπύλες. Γεροί να είναι.

Ανώνυμος 29 Νοεμβρίου 2013 στις 6:25:00 μ.μ. EET  

μπράβο στα παιδιά για την άσκηση.

Άραγε στα σχέδια του ΕΣ για τον Έβρο να έχει ενσωματώσει την τακτική ΝΑΤΟ FOFA, Folow On Forces Attack ή στοιχεία της? με λίγα λόγια η δυνατότητα να προσβάλλεις έναν ισχυρότερο εχθρό τα επόμενα κύματα του επίθεσης πριν αυτά μπουν στην μάχη ώστε να τα εξασθενήσεις, τα οποία αναγκαστικά χρειάζεται να συγκεντρωθούν στους χώρους εξόρμησης πρώτα πριν κινηθούν, η σε σημεία οδικών κόμβων όπως γέφυρες όπου θα συνωστίζονται. φυσικά χρειάζεται εκτός απο τα όπλα μακρού πλήγματος (MLRS, ATACMS) και τα κατάλληλα μέσα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο πχ UAV Sperwer, δορυφόροi (Helios)κτλ.
υπάρχει άραγε αυτή η σκέψη η απλώς θα πολεμήσουμε στατικά με τις τεθωρακισμένες εφεδρείες σε ρόλο πυροσβέστη απλώς?
πάντως από τα όπλα Atacms και τις ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς MLRS των 70km (δεν ξέρω αν πήραμε τελικά από αυτές ή έχουμε μόνο τις κλασσικές 32/45km μόνον) και τα PzH-2000GR πρέπει να σκέφτονται να αξιοποιήσουν το βεληνεκές τους και σε αυτήν την αποστολή και όχι μόνο σε αποστολές κλασσικής υποστήριξης και αντιπυροβολικού.

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2013 στις 2:38:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητηρια σε ολους τους συμμετεχοντες.Ο Ε.Σ. φυλαει και θα συνεχισει να φυλαει Θερμοπυλες.

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2013 στις 4:11:00 μ.μ. EET  

" η ΠA πραγματοποίησε για πρώτη φορά βολές πραγματικών -μη κατευθυνόμενων- πυρομαχικών, νύχτα, με ταυτόχρονη παρουσία ασκούμενου προσωπικού στο πεδίο ασκήσεων."

Το πιό σημαντικό απ' όλα.
Στο συγχρονο πεδίο μάχης ο χειριστής πρέπει να διακρίνει φίλιες και εχθρικές δυνάμεις για να κατευθύνει τα πυρά. Σε αυτό βοηθούν και οι combat controllers.

Manolis 30 Νοεμβρίου 2013 στις 8:34:00 μ.μ. EET  

Ανωυμε φιλε 29 Νοεμβρίου 2013 - 5:58:00 μ.μ.
Δεν πειραζει αν οι πιστολοθηκες (και τα παντελονια) των ασκουμενων ειναι παλια. Αρκει να εχουν μεσα το σωστο περιεχομενο και πυρομαχικα.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:33:00 μ.μ. EET  

Την ώρα που ήμαστε στο σπίτι και τη ζέστη μας, κάποιοι φυλάνε Θερμοπύλες. Γεροί να είναι.

LAKIS G

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:31:00 μ.μ. EET  

καλό show

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:45:00 π.μ. EET  

@Πέτρος Κ.

δεν νομίζω. αν και τα απάτσι γι αυτό φτιάχτηκαν δεν έχουμε δει ασκήσεις βαθιάς εισβολής όπως αυτές που κάνουν οι ισραηλινοί στην Πελοπόννησο.

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP