Ψυχροπολεμικό κλίμα σε πρώτο πλάνο

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ρωσία απειλεί ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα με διηπειρωτικούς πυραύλους

Τρεις μόλις μέρες μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας, για την ειρήνευση στη Γεωργία, το κλίμα του Ψυχρού πολέμου ενισχύεται. Αφορμή οι δηλώσεις του στρατηγού Νικολάι Σολοφτσόφ, επικεφαλής του ρωσικού στρατηγικού πυραυλικού οπλοστασίου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να στρέψει τους διηπειρωτικούς της πυραύλους εναντίον της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στην κεντρική Ευρώπη. Οι δηλώσεις Σολοφτσόφ αποκτούν βαρύνουσα σημασία καθώς έγιναν μια ημέρα πριν από το σημερινό ταξίδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Πολωνία, μιας εκ των χωρών που δέχονται να φιλοξενήσουν την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στο έδαφός της.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα επιτείνει και η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει ασκήσεις από κοινού με τη Βενεζουέλα, στην Καραϊβική. Εν τω μεταξύ, και η ίδια η συμφωνία Ρωσίας - Ε.Ε., για τη Γεωργία, πυροδοτεί νέα αντιπαράθεση καθώς ο κ. Λαβρόφ κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι τη διαστρεβλώνουν. Το γεγονός επίσης ότι η Γεωργία κατήγγειλε πως η Ρωσία παραβίασε την εκεχειρία του Αυγούστου, καθώς ένας Γεωργιανός αστυνομικός βρέθηκε χθες νεκρός από ρωσικά πυρά, κάθε άλλο παρά συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης.

Σκληρές δηλώσεις Λαβρόφ

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι αν η στρατιωτική και πολιτική μας ηγεσία λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία, την Τσεχία αλλά και σε άλλα σημεία, θα επιλεγεί ως στόχος των διηπειρωτικών μας πυραύλων», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Σολοφτσόφ.

Η απόφαση των Αμερικανών να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική άμυνα στην Πολωνία είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται σήμερα στην Βαρσοβία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Λίγο πριν από την άφιξή του στην πολωνική πρωτεύουσα, ο Λαβρόφ, κατηγόρησε την Πολωνία ότι συμφώνησε για την εγκατάσταση της αντιαμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της γιατί επιδιώκει να εκδικηθεί τη Ρωσία επειδή υπερασπίστηκε τους Οσέτιους, στον πόλεμο με τη Γεωργία. Ο τόνος του Λαβρόφ ήταν ιδιαιτέρως σκληρός καθώς έκανε λόγο για μικρόπνοη συμπεριφορά και πολιτικό λάθος. Λάβρος όμως ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ και κατά της Ε.Ε. Την περασμένη Δευτέρα, είπε, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπέγραψαν συμφωνία με τη Ρωσία, στην Τιφλίδα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα συμπεφωνηθέντα με τη Μόσχα. Στη συμφωνία, προβλέπεται ότι «η Ε.Ε. θα αναπτύξει παρατηρητές στο σύνολο του εδάφους της Γεωργίας».

Ο Λαβρόφ ωστόσο επιμένει ότι η Μόσχα υπέγραψε συμφωνία στην οποία τονίζεται ότι παρατηρητές θα αναπτυχθούν μόνον εκτός Οσετίας και Αμπχαζίας. Από την πλευρά του πάντως, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, τόνισε ότι η αποστολή των παρατηρητών της Ε.Ε. στη Γεωργία θα αναπτυχθεί, υπό τη λογική ότι οι παρατηρητές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το έδαφος της Γεωργίας. Εν τω μεταξύ, η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ένας Γεωργιανός αστυνομικός έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά σε σημείο ελέγχου στο Καραλέτι.

Russian soldiers stand guard at Karaleti checkpoint, 7 kms (4 miles) northwest of Gori.

Το συγκεκριμένο σημείο ελέγχου θεωρείται σημείο-κλειδί για τους Ρώσους στον δρόμο από τη γεωργιανή πόλη Γκόρι προς τη Νότια Οσετία. Το Καραλέτι συγκαταλέγεται στις περιοχές από τις οποίες αναμένεται να αποχωρήσουν οι Ρώσοι με βάση τη συμφωνία Ρωσίας-Ε.Ε. Εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων στη Ν. Οσετία δήλωσε ότι οι Ρώσοι δεν ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

http://news.kathimerini.gr


Ρωσικά πολεμικά πλοία για γυμνάσια με τη Βενεζουέλα

AFP

ΚΑΡΑΚΑΣ, Βενεζουέλα. Στη Θάλασσα της Καραϊβικής θα καταπλεύσουν ρωσικά πολεμικά πλοία στα τέλη του χρόνου, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του προέδρου Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλα, με στόχο την πρόληψη ενδεχόμενης αμερικανικής επιθετικής ενέργειας και τον περιορισμό της επιρροής που ασκεί η Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Σε κοινά ναυτικά γυμνάσια θα συμμετάσχει έτσι το υπερσύγχρονο πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος»,αλλά και άλλα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, τον Νοέμβριο. Οι ναυτικές ασκήσεις αποκαλύπτουν την πρόθεση της Μόσχας να προβάλει την αμυντική της υπεροχή, σε μια εποχή διπλωματικής διένεξης με την Ουάσιγκτον, που ακολουθεί τον πόλεμο στη Γεωργία και την παγίωση των αμερικανικών σχεδίων για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, με τη βοήθεια κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Kirov Class (Type 1144.2) (Peter the Great) HeavyMissile Cruiser, Russia

Για τον Ούγκο Τσάβες, η παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση στην Ουάσιγκτον ότι δεν κατέχει πια τον έλεγχο των θαλασσών γύρω από την Κεντρική και Νότιο Αμερική. Την ίδια στιγμή, η στήριξη της Μόσχας στο καθεστώς του προέδρου Τσάβες θα τον ενισχύσει σε μία κρίσιμη στιγμή για την πολιτική του επιβίωση. Ο πρόεδρος Τσάβες, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της πρώτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στη Νότια Αμερική, αρέσκεται να προκαλεί την Ουάσιγκτον και στηρίζει με ενθουσιασμό την άνοδο της Ρωσίας, ως εξισορροπητικής δύναμης στην αμερικανική διεθνή πολιτική και οικονομική κυριαρχία. «Η Βενεζουέλα είναι στρατηγική σύμμαχος της Μόσχας. Ας έλθει, λοιπόν, ο ρωσικός στόλος. Είναι ευπρόσδεκτος», είπε την Κυριακή ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου του τηλεοπτικού διαγγέλματος. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που έχει συμμαχήσει επίσης με την Κούβα και το Ιράν, φοβάται πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει τη βίαιη ανατροπή του από την εξουσία, παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ανατροπή του ανθρώπου τον οποίο η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει δικτάτορα. Στους φόβους αυτούς αποδίδεται η πρόσκλησή του στη Ρωσία για την αποστολή στόλου στην Καραϊβική, τον ανεφοδιασμό βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης στο έδαφος της Βενεζουέλας και την προσωρινή παραμονή ρωσικών ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών σε αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Tu-160 Blackjack strategic bomber

«Εδώ και αρκετά χρόνια ήδη, ο Τσάβες δηλώνει ότι η πραγματική απειλή κατά της κυβέρνησής του προέρχεται από τις ΗΠΑ και όχι από την εσωτερική αντιπολίτευση στη χώρα του. Ο Τσάβες είχε τονίσει εξαρχής ότι οι συμμαχίες με άλλες χώρες θα ξεπερνούσαν τις εμπορικές σχέσεις, ώστε να περιλαμβάνουν πολιτικές ή ακόμη και στρατιωτικές συνεργασίες», λέει ο Στιβ Ελνερ, συγγραφέας του βιβλίου «Επανεξετάζοντας την πολιτική σκηνή στη Βενεζουέλα» (Rethinking Venezuelan Politics).

Καταδιωκτικά και ραντάρ

Στο μεταξύ, τα κοινά ναυτικά γυμνάσια θα φέρουν τον ρωσικό στόλο στην Καραϊβική για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι αγαπημένες στον Τσάβες μνήμες των αριστερών Λατινοαμερικανών, που υπέφεραν ή έχασαν τη ζωή τους από τις υποστηριζόμενες από την Ουάσιγκτον δικτατορίες, έδωσαν αφορμή στον πρόεδρο Τσάβες να δαπανήσει μέρος των πετρελαϊκών του εσόδων για ανάπτυξη των διπλωματικών δεσμών και ανανέωση του γερασμένου οπλοστασίου της χώρας του. Η αεροπορία της Βενεζουέλας απέκτησε πρόσφατα υπερσύγχρονα ρωσικά καταδιωκτικά και κινεζικά συστήματα ραντάρ επιφανείας. Ο Τσάβες θεωρεί ότι η επάνοδος του αμερικανικού 4ου Στόλου στην Καραϊβική, ύστερα από μισόν αιώνα απουσίας, αποτελεί επιθετική κίνηση, που αποσκοπεί στην ανατροπή της κυβέρνησής του και στην εγκαθίδρυση φιλικού προς την Ουάσιγκτον καθεστώτος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP