Στο λιμάνι του Πότι κατέπλευσε αμερικανικό πολεμικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας κατέπλευσε για πρώτη φορά στο γεωργιανό λιμάνι του Πότι, όπου παραμένουν ρωσικά στρατεύματα μετά τη σύρραξη στον Καύκασο. Εκνευρισμός στη Μόσχα για την ενισχυμένη αμερικανική ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ επιτίθεται στον Ντικ Τσένι...

Το USS Mount Whitney είναι το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που καταπλέει στο Πότι, το οποίο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το υπερσύγχρονο USS Mount Whitney είχε παραδώσει πριν από λίγες ημέρες εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης στο γεωργιανό λιμάνι Μπατούμι, νότια των περιοχών που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα εκτελούν ειρηνευτικά καθήκοντα. Η Γεωργία και η Δύση καταγγέλλουν παράνομη κατοχή και καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το λιμάνι.

Η άφιξη του USS Mount Whitney στο Πότι καταδικάστηκε από τη Ρωσία, η οποία επισήμανε ότι η κίνηση αυτή είναι πιθανόν να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, καθώς αυτός ο τύπος πλοίου (πλωτό στρατηγείο με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό) δεν προορίζεται για ανθρωπιστικές αποστολές.

Το USS Mount Whitney είναι το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά πλοίο του αμερικανικού ναυτικού.

«Πρέπει να εξετασθεί εάν η άφιξη του USS Mount Whitney στη Μαύρη Θάλασσα συνάδει με τις ρυθμίσεις της συνθήκης του Μοντρέ του 1936» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο.

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την ενίσχυση της παρουσίας αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Πάντως πριν από τον κατάπλου του USS Mount Whitney αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Μόσχα δεν προγραμματίζει στρατιωτική αντίδραση στην αυξημένη παρουσία αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Ρωσία κατηγόρησε την Παρασκευή τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι ότι ενθαρρύνει την επιθετικότητα της Γεωργίας μέσω της παροχής στήριξης στην επιδίωξη της Τιφλίδας να ενταχθεί στις βορειοατλαντικές δομές.

«Οι νέες υποσχέσεις στην Τιφλίδα σχετικά με την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ απλώς ενδυναμώνουν το επικίνδυνο αίσθημα ατιμωρησίας του καθεστώτος του [Μιχαήλ] Σαακασβίλι και ενθαρρύνουν τις επικίνδυνες φιλοδοξίες του» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο.

Από αμερικανικής πλευράς, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας των ενεργειών της στη Γεωργία, και κάλεσε εκ νέου το Κρεμλίνο να εκπληρώσει τη δέσμευση για αποχώρηση από τη Γεωργία, στη βάση του ειρηνευτικού σχεδίου που διαπραγματεύθηκε ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=934973

USS Mount Whitney (LCC/JCC 20)

SOUDA BAY, Crete (Aug. 28, 2008) The amphibious command ship USS Mount Whitney (LCC/JCC 20) arrives in Souda Bay for a routine port visit. Mount Whitney is homported in Gaeta, Italy, where she recently received humanitarian aid supplies destined for the Republic of Georgia. Mount Whitney will transit to the Black Sea for the delivery of the humanitarian assistance cargo to the Republic of Georgia. (U.S. Navy photo by Paul Farley/Released)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP