S-300V, S-300P, Tor-M1 για το τουρκικό Πεδίο Εκπαίδευσης Ηλεκτρονικού Πολέμου του Ικονίου
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008
Το ρωσικό σύστημα βλημάτων Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας (SHORAD) Tor-M1 θα προστεθεί στον εξοπλισμό του Πεδίου Εκπαίδευσης και Δοκιμών Ηλεκτρονικού Πολέμου (EHTES) στο Ικόνιο. (JSC Almaz-Antey)
Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν πρόσφατα πως τον Ιούλιο του 2008 εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων βλημάτων επίγειας αεράμυνας τύπου S-300P, S-300V και Tor-M1 -οι ονομασίες αναφοράς του ΝΑΤΟ είναι αντίστοιχα SA-10 "Grumble", SA-12Α/Β "Gladiator"/"Giant" και SA-15 "Gauntlet"- από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, για το Πεδίο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Ηλεκτρονικού Πολέμου (EHTES) του Ικονίου, με κόστος της τάξης των $100 εκατ.
Η ακριβής έκδοση των συστημάτων και ειδικά του S-300P δεν διευκρινίζεται, πάντως η προμήθεια θα ενισχύσει το επίπεδο ρεαλισμού της προσφερόμενης εκπαίδευσης στο EHTES, ενώ θα διευκολύνει την ανάπτυξη τεχνολογικών αντιμέτρων και τακτικών κατά των προαναφερόμενων συστημάτων, δύο από τα οποία υπηρετούν επίσης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό προμήθειας 12 Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (Τ-LORAMIDS).
Η δημιουργία του EHTES ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία λογισμικού και συστημάτων Havelsan. Το πεδίο ηλεκτρονικού πολέμου άρχισε να λειτουργεί το 2001, περιλαμβάνοντας οχήματα αντιαεροπορικών πυροβόλων ZSU-23-4 και βλημάτων Osa-AK (SA-8 "Gecko") και 2Κ12 Kub (SA-6 "Gainful"). Το EHTES αποτελεί τμήμα του πεδίου βολής Ικονίου, όπου εκτελούνται οι ασκήσεις «Αετός της Ανατολίας» (Anadolu Kartali) με συμμετοχή αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συμμαχικών και φιλικών κρατών.
Ο συνολικός διαθέσιμος εναέριος χώρος είναι έκτασης 150x120 ναυτικών μιλίων (278x222km) και περιλαμβάνει πεδίο βομβών και εξοπλισμό Ιχνηλάτησης Τοποθέτησης Πραγματικού Χρόνου (RTTP). Ο επίγειος εξοπλισμός RTTP και 108 ατρακτίδια Οργανολογίας Ελιγμών Εναέριας Μάχης (ACMI) Ehud III της ισραηλινής BVR Systems, αποκτήθηκαν από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) με σύμβαση του 1999 ύψους $23 εκατ. Η ζεύξη δεδομένων μεταξύ των ατρακτιδίων στα συμμετέχοντα αεροσκάφη επιτρέπει την ενόργανη εκτέλεση ασκήσεων με προσομοίωση ευρύτατου φάσματος όπλων και ηλεκτρονικού πολέμου, διαγραφή όποιων αεροσκαφών καταρρίπτονται εικονικά σε εναέρια μάχη, βαθμολόγηση αποστολών προσβολής χωρίς χρήση βομβών ή κατευθυνόμενων βλημάτων και παροχή προειδοποιήσεων σύγκρουσης μεταξύ αεροσκαφών ή προσέγγισης στο έδαφος.
Τα ατρακτίδια καταγράφουν επίσης την αποτελεσματικότητα των επίγειων συστημάτων αεράμυνας του EHTES, επιτρέποντας ρεαλιστική εκπαίδευση χειριστών αεροσκαφών Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD) με την προσομοίωση και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας της εκτόξευσης βλημάτων αντι-ραντάρ, από τα ατρακτίδια Ehud III.
Πηγή: http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e080918a.html
Στην παρουσία συστημάτων S-300 στο πεδίο του Ικονίου είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν εδώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου