Δύο ακόμη ναρκοθηρευτικά OSPREY για το ΠΝ από τις ΗΠΑ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008















USS Osprey (MHC 51) . USS Robin (MHC 54)

Εγκρίθηκε (είχε αναφερθεί η πρόθεση στο blog στις 28 Ιουνίου 2008) στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 από το Κογκρέσο η νομοθετική «Πράξη Μεταβίβασης Πολεμικών Πλοίων του 2008», με την οποία εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να προσφέρει για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα τα ναρκοθηρευτικά OSPREY (MHC51) και ROBIN (MHC54). Όπως επεσήμανε το www.hellenicdefense.gr στις 21 Αυγούστου 2007, πρόκειται για τα δύο τελευταία ναρκοθηρευτικά κλάσης OSPREY του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), τα οποία δεν μεταβιβάσθηκαν ή δεν προσφέρθηκαν ήδη σε συμμαχικά και φιλικά κράτη. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της «Πράξης Μεταβίβασης Πολεμικών Πλοίων του 2005», το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε στις 16 Μαρτίου 2007 με επίσημη τελετή στο Ίνγκλσαϊντ του Τέξας τα HERON (MHC52) και PELICAN (MHC53), με πώληση και δωρεάν παραχώρηση αντίστοιχα, για να μετονομασθούν σε ΚΑΛΥΨΩ (Μ64) και ΕΥΝΙΚΗ (Μ61). Το ΠΝ προσβλέπει στην απόκτηση και πέμπτου ναρκοθηρευτικού κλάσης OSPREY, για να καλύψει την απαίτηση 7 ναρκοθηρευτικών της Δομής Δυνάμεων 2005-2020 σε συνδυασμό με τα ΕΥΡΩΠΗ (Μ62) και ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ63) της βρετανικής κλάσης HUNT. Για να διατεθεί όμως και πέμπτο σκάφος στην Ελλάδα, κάποιο από τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να αρνηθεί την προσφορά των ΗΠΑ.

Ήδη με την πράξη του 2005 παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Αίγυπτο τα CARDINAL (MHC60) και RAVEN (MHC61). Ακολούθησε στις 7 Ιουνίου 2007 η «Πράξη Μεταβίβασης Πολεμικών Πλοίων του 2007», με την οποία προσφέρονταν δωρεάν τα CORMORANT (MHC57) και KINGFISHER (MHC56) στην κυβέρνηση της Λιθουανίας, τα ORIOLE (MHC55) και FALCON (MHC59) για πώληση στην Ταϊβάν, καθώς και τα BLACKHAWK (MHC58) και SHRIKE (MHC62) στην Τουρκία, δωρεάν και για πώληση αντίστοιχα. Οπότε η ικανοποίηση της απαίτησης του ΠΝ εξαρτάται από το ενδεχόμενο άρνησης των προσφορών από την Ταϊβάν ή την... Τουρκία! Η προθεσμία αποδοχής των προσφορών αυτών λήγει δύο έτη μετά την ψήφιση των σχετικών πράξεων από το Κογκρέσο.

Πηγή: http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP