H πανίσχυρη Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού εγκρίνει πλοίο σεισμικών ερευνών

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Το αλήστου μνήμης Σισμίκ (πάνω) και το έμβλημα της Υπηρεσίας Κρατικού Σχεδιασμού

του Σάββα Καλεντερίδη

Η πανίσχυρη Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού (Devlet Planlama Teşkilatı, DPT), ένας νευραλγικής σημασίας φορέας που παίζει σημαντικό ρόλο στη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του τουρκικού κράτους, ενέκρινε την προμήθεια καινούργιου πλήρως εξοπλισμένου ερευνητικού σκάφους, με το οποίο η Τουρκία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτόνομα έρευνες για πετρελαϊκά αποθέματα και αποθέματα φυσικού αερίου στις "θάλασσές της".
Μετά την παραχώρηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης του ιστορικού Sismik-1 (Hora), με το οποίο η Τουρκία κατόρθωσε να ακυρώσει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και κουρέλιασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, η Άγκυρα επιτάχυνε τις ενέργειές της για την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους, το οποίο θα έχει τη δυνατόττηα να διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες σε θαλάσσιο περιβάλλον.
Η Υπηρεσία Κρατικού Σχεδιασμού, που εκτός από φυτώριο κατηρτισμένων γραφειοκρατών αποτέλεσε και φυτώριο πολιτικών ανδρών (Ντεμιρέλ, Οζάλ κλπ), ενέκρινε τον προϋπολογισμό του νέου υπερσύγχρονου σκάφους θαλασσίων σεισμικών ερευνών, ύψους 50 εκατ. δολαρίων. Το σκάφος θα παραδοθεί στν Τουρκία έτοιμο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και στο μικρότερο χρονικό διάστημα.
Το νέο σκάφος, μήκους 70 και πλάτους 15 μέτρων, θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί σεισμικές έρευνες στις ανοιχτές θάλασσες, έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, συντήρησης υποθαλασσίων αγωγών κλπ.
Μετά την προμήθεια του συγκεκριμένου σκάφους η αρμόδια διεύθυνση της Υπηρεσίας Κρατικού Σχεδιασμού (MTA), θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτόνομες έρευνες και να υλοποιεί αιτήματα των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της Τουρκίας, όπως το TÜBİTAK.
Η απόκτηση του νέου ερευνητικού σκάφους έχει και τη στρατηγική του διάσταση.
Μετά την προμήθεια του καινούργιου ερευνητικού σκάφους είναι πολύ πιθανό να έλθουν στην επιφάνεια (ή να προκαλέσει κάτι τέτοιο η ίδια η Άγκυρα) ακανθώδη ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.
Οι Τούρκοι ήδη αφήνουν να διαρρεύσει ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτόνομες έρευνες νότια της Κύπρου και σε περιοχές του Αιγαίου, που δυστυχώς, με την άφρονα πολιτική μας τις τελευταίες δεκαετίες τις καταστήσαμε "υπό αμφισβήτηση".
Εν τω μεταξύ εντός του έτους ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του ελαφρού σκάφους ερευνών SELEN, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί έρευνες σε κόλπους και σε χαμηλού βάθους θαλάσσιες περιοχές.
Απέναντι σε μια Ελλάδα που πνίγεται σε προβλήματα τύπου SIEMENS και Βατοπέδιο, προβλήματα που θέτουν σε πολιτική ομηρία ξένων κέντρων κορυφαία στελέχη των πολιτικών κομμάτων εξουσίας και μάλιστα στελεχών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της εξωτερικής μας πολιτικής, έχουμε μια Τουρκία που βαδίζει με βάση το όραμα της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέρος της οποίας είναι και η εκμετάλλευση των ανοικτών θαλασσών, των οποίων την κυριότητα, δυστυχώς αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται να διεκδικήσει η Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε τέτοιες ειδήσεις να προβληματίσουν εκείνους που υπογράφουν συμφωνίες με την Τουρκία που καθιστούν τους μαχόμενους Κούρδους συλλήβδην τρομοκράτες, αποστερώντας από τη χώρα μας τον μοναδικό φυσικό στρατηγικό σύμμαχο και φίλο στην περιοχή.

Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Πηγή: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=738247&title=sismik-gemiye-dptden-onay

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008_09_01_archive.html#3684141196681537539

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP