Επίσημο αίτημα της Ομόνοιας προς την κυβέρνηση Μπερίσα : "Αναγνωρίστε την Ελληνική ως 2η επίσημη γλώσσα"

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Θέτει και θέμα έγκυρης πληθυσμιακής απογραφής. Έντονες αντιδράσεις από τα Κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης


Την αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης στην Αλβανία, ζήτησε επίσημα η «Ομόνοια» ο πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα. Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, στους Άγιους Σαράντα.Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Αλβανίας, οι Έλληνες μειονοτικοί ζήτησαν από τα Τίρανα, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Σκοπίων, που θέσπισε νομοθετικά την αλβανική, ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ. Η αλβανική κυβέρνηση, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στις δύο μειονότητες, αφού στην ΠΓΔΜ το 25% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, ενώ οι Έλληνες στην Αλβανία δεν ξεπερνούν το 4%.Το ποσοστό αυτό, αμφισβητείται ευθέως από την «Ομόνοια», που ζητάει τη διεξαγωγή έγκυρης πληθυσμιακής απογραφής, ώστε να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής μειονότητας, όχι μόνο στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του καθεστώτος Χότζα, που περιόρισε τη «μειονοτική ζώνη» σε 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου, αφήνοντας εκτός περιοχές με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.Είναι χαρακτηριστικό πως το αλβανικό κράτος αρνείται την ελληνικότητα του σημερινού προέδρου της «Ομόνοιας», Βασίλη Μπολάνου, που διανύει τη δεύτερη τετραετία του ως δήμαρχος Χειμάρρας. Μιας περιοχής που οι αλβανικές αρχές αρνούνται να αποδεχτούν πως η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής.
Αντιδράσεις στο αίτημα της «Ομόνοιας», για το «γλωσσικό», υπάρχουν από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αλλά και από τα ΜΜΕ της χώρας.«Η οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» πέφτει όλο και περισσότερο στις θέσεις ενός επαρχιωτισμού που δε δικαιολογεί τους στόχους, το ρόλο και την ιστορία της. Δυστυχώς, από τη στιγμή που στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήρθε ο Μπολάνος, αυτή η οργάνωση παρουσιάζει ιδέες και αιτήματα τα οποία απολύτως δεν είναι προς όφελος της συμβίωσης και της κοινωνικής ειρήνης εδώ στην Αλβανία» δήλωσε ο αντιπροέδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Πελούμπ Τζούφι.«Το αλβανικό κράτος θα πρέπει να αντιδράσει, να καλέσει τους Έλληνες μειονοτικούς και να τους πει ότι σε περίπτωση που θα προβούν σε αντισυνταγματικές πράξεις, οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας και θίγουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, τότε θα απαγορεύσει τη δράση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ» δήλωσε στην εφημερίδα «Σέκουλι» ο επίτιμος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο, που ζήτησε από την κυβέρνηση Μπερίσα να μην επιτρέψει μία οργανωμένη κοινότητα, όπως είναι η ελληνική μειονότητα, να θίγει τα εθνικά σύμβολα και τα εθνικά συνθήματα των αλβανών.Η εφημερίδα «Panorama» επιχειρεί να συνδέσει το αίτημα για τη γλώσσα με την κρίση στον Καύκασο. «Οι Βορειοηπειρώτες θέλουν περισσότερα δικαιώματα, όπως οι Αλβανοί στα Σκόπια» αναφέρει μεταξύ άλλων. «Στο αίτημα που απευθύνεται στην κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων και των συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα» σημειώνει η εφημερίδα «Koha Jone».Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από την αλβανική κυβέρνηση, στο αίτημα της «Ομόνοιας», για αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης στην Αλβανία.

αμέσως μετά το επίσημο αίτημα ανθελληνικά συνθήματα γέμισαν τους δρόμους της Χειμάρας..

αναδημοσίευση απο http://chimara-gr.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP