Μάχη για τον έλεγχο των τουρκικών ΜΜΕ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν παραπονιέται ότι τα ΜΜΕ έχουν εχθρική στάση απέναντι στον ίδιο και το κυβερνών κόμμα (AKP). Ο Ερτνογάν πιστεύει ότι οι εφημερίδες που ελέγχονται από τον μεγαλοεκδότη και επιχειρηματία Αϊντίν Ντογκάν
προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του.

Ορισμένα στελέχη του AKP υποστηρίζουν ότι ο όμιλος Ντογκάν που εκδίδει μεταξύ άλλων την Μιλιέτ και την Χουριέτ -δυο απο τις μεγαλύτερες εφημερίδες της γείτονος- υποκίνησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος με την αιτιολογία ότι προσπαθεί να επιβάλει ισλαμικό καθεστώς στη χώρα.

Τα ΜΜΕ του ομίλου Ντογκάν επιχειρούν σε καθημερινή βάση να αποδομήσουν την εικόνα της κυβέρνησης καταγγέλοντας ταυτόχρονα ότι ο Ερντογάν έχει "κρυφή ατζέντα" για την επιβολή του νόμου της Σαρίας.

Ο Ντογκάν η περιουσία του οποίου ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes είναι ένας από τους πλουσιότερους Τούρκους. Εκτιμάται ότι η εχθρική στάση του οφείλεται, ως ένα βαθμό, στο γεγονός ότι δεν εξασφάλησε διαγωνισμούς του δημοσίου και στο ότι ο Ερτνογάν δείχνει να προτιμά επιχειρηματίες φιλικούς προς την κυβέρνηση του.


Είναι γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός προωθεί τους "δικούς του" ανθρώπους στα ΜΜΕ. Τελευταίο παράδειγμα είναι η πώληση του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ, του Ομίλου Σαμπάχ-ATV, που μετά την χρεωκοπία του βρίσκονταν υπό κρατικό έλεγχο, στον όμιλο Τσαλίκ.

Η συμφωνία για την πώληση της Σαμπάχ-ATV ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στον Αχμέτ Τσαλίκ που είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "χαλιναγωγεί" τα ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση λέει ότι η πώληση έχει το άρωμα σκανδάλου. Ο Τσαλίκ ήταν ο μοναδικός πλειοδότης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσαλίκ είναι ο 29χρονος Μπεράτ Αλμπαγιαράκ, ανηψιός του Ερντογάν, και τα περισσότερα χρήματα για την αγορά (τα 2/3) προήλθαν από δάνεια κρατικών τραπεζών.

Αυτήν την εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατηγόρησε τον Ερντογάν για "κατάχρηση εξουσίας" και "προσωπική ανάμειξη" στην διαδικασία εξαγοράς του Ομίλου Σαμπάχ-ATV. Ζήτησε την σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξέταση του "σκανδάλου".

Όπως όμως σημειώνει ο Ικόνομιστ το ίδιο το CHP βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς κατηγορείται ότι προσέφερε πάνω από 3 εκ. δολάρια στον αντι-κυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Kanalturk στον οποίο εμφανίζονται συνεχώς πρώην στρατιωτικοί που κατηγορούν τον Ερντογάν και το κόμμα του ότι υπονομεύει το κοσμικό κράτος.


Πηγή: http://www.foreignpress-gr.com



'Εχει ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί αυτή η μάχη ελέγχου των ΜΜΕ και επίσης έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις όπως:

"We are ready to correct any mistakes, however if you do it with threats, blackmail, and pressure, then you can't call it a democracy. This can only be named as nothing other than a dictatorship regime," Dogan said.


He also extended his support to the government in its bids to carry Turkey to Europe.


"If it is democratic and democracy exists in this country, then the press should be free. And (Erdogan) should respect the free and objective press. Not only respect, but also (Erdogan) should digest this," he added


....


Erdogan's remarks brought the danger of blocking the multiple opinions and freedom of expression to the agenda in the country again, TGC said Monday in a statement posted on its website.


"Freedom of expression comes first among the jus cogens of democracy. The European Human Rights Convention also gives the assurance that this freedom must be used without the interference from official institutions," the statement said.


"But we cannot mention such an assurance at the point we have reached," it added.

The prime minister's remarks not only contain an injustice against the Dogan Group and its employers, but also the media and journalists as a whole.

http://www.hurriyet.com.tr/english/home/9846881.asp?gid=244&sz=54623.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP