Δηλώσεις Α/ΓΕΕΘΑ ...

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, παρακολουθεί επεισόδιο της άσκησης «Παρμενίων '08» από φρεγάτα του ΠΝ. (Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Σε άτυπη ενημέρωση των εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης προέβη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, στο περιθώριο της κοινής συνεντεύξεως Τύπου με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) του ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Giampaolo Di Paola στις 26 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ και του CMC χαρακτηρίστηκε παραγωγική και εποικοδομητική και επικεντρώθηκε σε θέματα των εν εξελίξει επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, τη Νέα Δομή της Συμμαχίας, τη συνεργασία με τρίτες χώρες κ.λπ.

  • Όπως ανακοινώθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικοποιήσεως της Νέας Δομής Διοικήσεως και Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Εξειδικεύοντας για την περίπτωση του αεροπορικού υποστρατηγείου CAOC-7 της Λάρισας, ο Στρατηγός Γράψας διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της Νέας Δομής θα μετονομαστεί σε CAOC-4, αλλά πλέον δεν θα έχει εθνική (ελληνική) διοίκηση. Αυτό ισχύει σήμερα, που διανύεται η λεγομένη μεταβατική φάση, αλλά στην τελική φάση η διοίκηση θα είναι πολυεθνική. Συγκεκριμένα, θα εναλλάσσεται κάθε χρόνο εκ περιτροπής, μεταξύ των χωρών της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι και η Τουρκία θα αναλαμβάνει τη διοίκηση.
  • Επανερχόμενος στο θέμα των ασκήσεων "Bold Avenger" και τον Άγιο Ευστράτιο, ο Α/ΓΕΕΘΑ επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη άσκηση υποβάλλεται κάθε χρόνο στον ετήσιο σχεδιασμό των ασκήσεων της Συμμαχίας. Διευκρίνισε δε, ότι μπορεί μέχρι σήμερα, στις δύο περιπτώσεις της συγκεκριμένης ασκήσεως να μην διατέθηκαν αεροσκάφη AWACS, ωστόσο έχουν διατεθεί σε άλλες ασκήσεις οι οποίες οργανώθηκαν από το CAOC-7.
  • Επειδή τέθηκε θέμα, μέσω δημοσιογραφικής ερωτήσεως, για «διάκριση» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσον αφορά τις διαθέσεις αεροσκαφών AWACS, ο Ναύαρχος Giampaolo Di Paola σημείωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Υπενθύμισε δε τη διάθεση αεροσκαφών AWACS για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Αναφορικώς με το πρόβλημα ασφαλείας στην ναυσιπλοΐα, λόγω της πειρατείας που αναπτύσσεται στις θάλασσες, ο Στρατηγός Γράψας δήλωσε ότι αυτό μέχρι τώρα έχει απασχολήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ανέφερε όμως ότι έχει τεθεί και ως προβληματισμός στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δίχως να αποκλείει μελλοντικές αποφάσεις και εξελίξεις επ' αυτού.
  • Ερωτώμενος για το θέμα της αναθεωρήσεως των Κανόνων Εμπλοκής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) στη συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ότι αυτό αφορούσε προσθήκες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση Ασύμμετρων Απειλών. Επιπλέον, έγινε ομαδοποίηση των Κανόνων, ώστε να καταστούν περισσότερο πρακτικοί.
  • Μιλώντας για τη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων '08» ή οποία ολοκληρωνόταν στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Στρατηγός Γράψας ανέφερε ότι δεν περιλαμβάνεται τελική φάση, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε οργανωμένο παρατηρητήριο, ώστε η διεξαγωγή της ασκήσεως να έχει μεγαλύτερη αληθοφάνεια. Σημείωσε ότι είναι απολύτως ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και στάθηκε στο σημείο της νυκτερινής διακλαδικής ενεργείας που παρακολούθησε ο ίδιος, επιβαίνοντας σε φρεγάτα του Στόλου. Ο στρατηγός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από την παρουσίαση και την απόδοση του επικεφαλής Τακτικού Διοικητού, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα ο διοικητής της λεγομένης «Δύναμης Δ».
  • Τέλος, σε ερωτήσεις για επίκαιρα θέματα εξοπλισμών και συγκεκριμένα για την είδηση της τουρκικής προθέσεως προμηθείας αντιαρματικών βλημάτων Kornet-E, σε συνδυασμό με τις φήμες περί υπάρξεως ρωσικής δεσμεύσεως έναντι της ελληνικής πλευράς, για μη πώληση στην Τουρκία, ο Στρατηγός Γράψας σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να υφίσταται δέσμευση από καμμία κυβέρνηση, για την περίπτωση τέτοιων συστημάτων. Αντιθέτως, υφίστανται τέτοιες δεσμεύσεις για περιπτώσεις οπλικών συστημάτων «υψηλής τεχνολογίας» όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU1 και Tor-M1.

Πηγή : http://www.hellenicdefense.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP