Στο λιμάνι της Πάτμου περίμεναν Δημοτική αρχή και κάτοικοι για να εμποδίσουν τυχόν αποβίβαση λαθρομεταναστών.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Φωτό:(Σ.Μουλιάτη)Οι κάτοικοι κατά την άφιξη του
Κάλυμνος με του 61 λαθρομετανάστες.

Δεν χρειάστηκε. Tους πήγαν Λέρο. Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα;
Δεν χρειάστηκε την Κυριακή να εμποδίσουν την αποβίβαση λαθρομεταναστών στο λιμάνι του νησιού, διότι οι 61 επιβαίνοντες στο πλοίο Κάλυμνος, συνέχισαν το ταξίδι τους για Λέρο. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2008, η ώρα έξι και μισή, ο δήμαρχος , η δημοτική αρχή Πάτμου και πολλοί κάτοικοι, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι στα πλαίσια της απόφασης του Δ.Σ. να μην αφήσουν πλοίο να αποβιβάσει λαθρομετανάστες. Οι λόγοι είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι, με ανθρώπινες συνθήκες να φιλοξενηθούν, δεν γίνεται ιατρικός έλεγχος για μολυσματικές νόσους, με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί ανησυχία στους κατοίκους. Απαιτείται μέσα από έγγραφες διαμαρτυρίες από τον Δήμο Πάτμου και την Ένωση Ξενοδόχων προς τα αρμόδια υπουργεία η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας για τους ανθρώπους που αφήνουν την χώρα τους για μια καλύτερη ζωή. Ευτυχώς όμως, δεν χρειάστηκε να καταφύγουν στην ακραία αυτή διαδικασία, που επιλέγει αφού εξάντλησαν όλα τα μέσα ανθρωπιάς και φιλόξενης συμπεριφοράς απέναντι τους, διότι μετά από διαβουλεύσεις του νομάρχη κ. Μαχαιρίδη, του περιφερειάρχη κ. Χαράλαμπου Κόκκινου και του περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή, οι 77 από τους 138 που βγήκαν στο Αγαθονήσι τις τελευταίες μέρες, μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας της Σάμου και οι 61 θα επιβιβάζονταν στο πλοίο Κάλυμνος με προορισμό όχι την Πάτμο, αλλά τη Λέρο. (Μεταξύ αυτών τα 10 ήταν γυναίκες και τα 20 παιδιά από 40 ημερών μέχρι και 8 ετών.)

Οι κάτοικοι που περίμεναν στο λιμάνι είδαν πράγματι τους λαθρομετανάστες, αλλά όχι να αποβιβάζονται , να απολαμβάνουν το νησί από το κατάστρωμα του πλοίου. Οι 61 λαθρομετανάστες παρέμειναν για μερικές ώρες στην Λέρο και το βράδυ επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για την Αθήνα. Ο Δήμαρχος της Λέρου κ. Τιμόθεος Κωττάκης σε συνομιλία μαζί του στο Ράδιο Λέρος μας είπε ότι , «εμείς τηρήσαμε το νόμο, που λέει ευθύνη μας είναι όσοι συλλαμβάνονται σε βραχονησίδες που είναι στη διοικητική μέριμνα του λιμεναρχείου Λέρου. Οι συλληφθέντες στο Αγαθονήσι είναι μέριμνα του λιμεναρχείου Πάτμου που υπάγεται διοικητικά. Για τους λόγους αυτούς, εμποδίσαμε αρχικά την αποβίβαση των 61 από το πλοίο Κάλυμνος, στη συνέχεια όμως παρενέβη ο εισαγγελέας και τους κρατήσαμε μερικές ώρες. Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών είναι πρόβλημα όλης της περιοχής και χρειάζεται συνεργασία των δήμων της, για την επίλυση του. Ο δήμαρχος Λέρου, συμφώνησε στην πρόταση μας για μία συνεργασία όλων των νησιών απέναντι στο πρόβλημα.. Το Δημοτικό λιμενικό ταμείο Πάτμου , στη δύναμη του οποίου περιλαμβάνονται τα νησιά Λέρος Πάτμος, Λειψοί, και Αγαθονήσι, αποφάσισε να στείλει διαμαρτυρία στα υπουργεία ζητώντας την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας και την λύση οτυ προβλήματος
Να σημειώσουμε ότι όσο φυλάσσονταν τα ασύνορα μας επί τριημέρου με σκάφη, δεν έγινε απόβαση στις βραχονησίδες. Μόλις τα μέτρα χαλάρωσαν, η κατάσταση επανήλθε στα ίδια.

υπογραμμίσουμε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το Αγαθονήσι, στην προβλήτα του οποίου παραμένουν όλη τη νύχτα μέχρι να διακομιστούν. Όπως δήλωσε φανερά προβληματισμένος στον sky fm100 ο κοινοτάρχης του νησιού Βαγγέλης Κόττορος υπάρχει αδυναμία φύλαξης των συνόρων με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτει η πολιτεία. Αν τα μέτρα φύλαξης σύμφωνα με τον κ. Κόττορο αυξηθούν στον βαθμό που πρέπει ίσως τότε να δοθεί λύση.

http://www.patmostimes.gr

Παρέμβαση του πρωθυπουργού κου Καραμανλή ζητάει ο νομάρχης Δωδεκανήσου κος Μαχαιρίδης και μεταξύ άλλων ανέφερε:

...«να ασκήσει την προσωπική του επιρροή για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής»... «τα αποθέματα ανθρωπιάς των κατοίκων των νησιών μας είναι πραγματικά απεριόριστα και χρόνια τώρα, ανεξάντλητη είναι και η ανοχή των τοπικών μας κοινωνιών»... «το τελευταίο διάστημα όμως έχουν ξεπεραστεί τα όρια των αντοχών τους, αφού οι φωνές διαμαρτυρίας και απόγνωσης δεν εισακούονται από κανέναν αρμόδιο»...

Όπως έγινε γνωστό, ανάλογη παρέμβαση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα ζητήσει με επιστολή του ο νομάρχης Δωδεκανήσου και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας της Κομισιόν.

Είναι πολύ εύκολο για αυτούς που δεν ζουν την κατάσταση στα νησιά, για τον κάθε δημοσιογράφο και κάθε πολιτικό που κάνει ...την δουλειά του να κρίνουν τους κατοίκους και το αίσθημα ...φιλοξενίας κι ανθρωπιάς τους. Είναι εύκολο να τα γράφεις από την καρέκλα τους γραφείου ή να τα υπερασπίζεσαι απο κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο. Το δύσκολο είναι να είσαι σε ένα απο αυτά τα νησιά όπου οι λαθρομετανάστες που καταφθάνουν πλέον είναι τόσοι πολλοί που σε περιπτώσεις όπως το Αγαθονήσι είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι σε αριθμό απο τους κατοίκους... Το δύσκολο είναι να είσαι κάτοικος σε ένα από αυτά τα νησιά να διαμαρτύρεσαι για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, για το πλοίο της γραμμής που αν το επιτρέψει ο καιρός και αν δοθούν οι επιδοτήσεις κι αν το θέλει κάποια ναυτιλιακή θα περάσει μια φορά την βδομάδα. Το δύσκολο είναι να ζεις σε ένα από αυτά τα νησιά και να μην έχεις δάσκαλο για τα παιδιά σου, να μην έχεις γιατρό και να παρακαλάς να μην αρρωστήσεις βαριά ή να μην χτυπήσεις. Να παρακαλάς να πάει καλά η εγκυμοσύνη της γυναίκας σου γιατί το λιμενικό ή το Super Puma μπορεί να μην προλάβει... Προβλήματα χρόνια που η λύση τους εξαντλείται σε προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις και χάνονται στην πορεία μέσα στις εξυπηρετήσεις, τα σκάνδαλα και την ...συμπόνια των ανθρώπων της πολιτείας και των ΜΜΕ.

Κύριοι οι νησιώτες δεν θέλουν την συμπόνια σας, ούτε υποσχέσεις. Λύσεις θέλουν που οφείλετε να δώσετε εσείς όπως λύση απαιτείται ΚΑΙ στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εισροής λαθρομεταναστών.

sacro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP