Προμήθεια μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού για τον Ελληνικό Στρατό

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Με 14 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Μηχανικού Dachs, από γερμανικά αποθέματα, πρόκειται να εφοδιαστεί ο Ελληνικός Στρατός.


Εκδόθηκε στα τέλη Ιουλίου η αρχική έγκριση προμήθειας 14 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) από τα πλεονάσματα του Γερμανικού Στρατού. Η προμήθεια θα εκτελεστεί μέσω διακρατικής συμφωνίας και το κόστος των οχημάτων έχει συμφωνηθεί στα 4.025.000 ευρώ. Παράλληλα προωθείται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων οχημάτων μέσω του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) και η προμήθεια ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης, συλλογών εργαλείων, εκπαίδευσης και βιβλιογραφίας. Το βελτιωμένο Dachs, ή Pionierpanzer 2 όπως ονομάζεται στον Γερμανικό Στρατό, παρήχθη σε 141 μονάδες με βάση υπάρχοντα σκάφη παλαιότερων εκδόσεων αρμάτων περισυλλογής (ARV) και οχημάτων μάχης Μηχανικού (AEV) βασισμένων στο Leopard 1. Με τριμελές πλήρωμα, το Dachs μπορεί να επιχειρεί υπό την προστασία θώρακα αναλαμβάνοντας αποστολές όπως η προετοιμασία διάβασης ποταμού, η τοποθέτηση και η απομάκρυνση εμποδίων, η περισυλλογή ακινητοποιημένων αρμάτων κατά τη διέλευση βαθέων υδάτινων κωλυμάτων, χωματουργικές εργασίες και η περισυλλογή και ρυμούλκηση ακινητοποιημένων αρμάτων. Το όχημα διαθέτει στο εμπρόσθιο μέρος λεπίδα γαιοπροωθητού που χρησιμεύει επίσης και για τη σταθεροποίηση του οχήματος κατά τη διάρκεια εργασιών, υδραυλικό τηλεσκοπικό βραχίονα που καταλήγει σε πτύο εκσκαφής, καθώς και εξοπλισμό κοπής και συγκόλλησης μετάλλων.

Πηγή : http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e080904b.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP