Ευρωπαίοι: Στηρίζουν τον «ρόλο» του ΝΑΤΟ, θεωρούν «ξένη» την Τουρκία

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι που ρωτήθηκαν στην ετήσια έρευνα Transatlantic Trends 2008, πιστεύουν ότι οι σχέσεις της γηραιάς ηπείρου με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν αν εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που μόνο το 11% συμμερίζεται για την περίπτωση του Τζον ΜακΚέιν. Αλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή υποστήριξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και ότι στην ειδική περίπτωση της Τουρκίας, Τούρκοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι «η χώρα δεν ανήκει στη Δύση».

Η έρευνα, που εξετάζει το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους Αμερικανούς και αντίστροφα, έδειξε ότι ο δείκτης αποδοχής του Μπους από τους Ευρωπαίους παραμένει πολύ χαμηλά (19%), οι ερωτώμενοι όμως διαχωρίζουν τις απόψεις του προέδρου των ΗΠΑ από το πώς βλέπουν τους Αμερικανούς. Αυτό προκύπτει από το αυξημένο ποσοστό όσων θέλουν πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και οι προσδοκίες τους για επιστροφή στον πολυπολισμό προσωποποιούνται στον Ομπάμα. Ενδιαφέρον είναι ότι 57% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην ασφάλειά τους είναι πράγματι σημαντικός.

Η έρευνα (που έγινε πριν από την κρίση στη Γεωργία) αποκαλύπτει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τη στάση της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της και είναι περισσότερο πρόθυμοι από τους Αμερικανούς να εγγυηθούν την ασφάλεια των γειτονικών δημοκρατιών, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία (67% και 58% αντίστοιχα). Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι είναι λιγότερο πρόθυμοι από τους Αμερικανούς να πουν «ναι» σε περιορισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία στους διεθνείς οργανισμούς (38% έναντι 47%).

Η περίπτωση της Τουρκίας δίνει «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας. Στις διεθνείς υποθέσεις, 48% των Τούρκων λένε ότι η χώρα τους πρέπει να ενεργεί αυτόνομα, 20% με την Ε.Ε., 11% με τη Μέση Ανατολή, 3% με τις ΗΠΑ και 1% με τη Ρωσία. Οταν οι Τούρκοι που θέλουν αυτονομία ρωτήθηκαν αν η ένταξη στην Ε.Ε. θα είναι καλό ή κακό πράγμα, 36% είπαν καλό και 38% κακό. Το 60% των Ευρωπαίων και το 48% των Αμερικανών θεωρούν ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα μπει στην Ε.Ε., προοπτική που βλέπει εφικτή μόνο το 26% των Τούρκων. Ευρωπαίοι και Τούρκοι, όμως, συμφωνούν ότι η Τουρκία έχει διαφορετικές αξίες και δεν ανήκει πραγματικά στη Δύση. Την άποψη συμμερίζεται το 57% των Ευρωπαίων και το 55% των Τούρκων. Η έρευνα έγινε σε ΗΠΑ, Τουρκία και 11 ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP