Συλλήψεις λαθρομεταναστών και διακινητών 13/8 - 12/9/2008

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Συλλήψεις λαθρομεταναστών από 13 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου 2008
στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Απο τα δημοσιευθέντα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την μεταφορά τους στο Google Earth παρουσιάζουμε μια ενδεικτική εικόνα συλλήψεων λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτά παρατηρούμε ότι ο εντοπισμός των λαθρομεταναστών είναι έντονος σε Μυτιλήνη και Σάμο κυρίως δευτερευόντως στην περιοχή Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου και τέλος στην Σύμη. Με αριθμούς...


Μυτιλήνη: 426 συλλήψεις λαθρομεταναστών και 4 διακινητών σε 23 περιστατικά εκ των οποίων τα 2 εντός λιμένα. Ο εντοπισμός των λαθρομεταναστών παρατηρούμε ότι συγκεντρώνεται στο Βόρειο και Βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Πρόσφατα μάθαμε και για την δράση της ακταιωρού της Τούρκικης Ακτοφυλακής η οποία όλες τις φορές εντοπίστηκε και φωτογραφήθηκε ακιβώς στο Β και ΒΑ άκρο...





Σάμος: 444 συλλήψεις λαθρομεταναστών και 1 διακινητή σε 38 περιστατικά. Τα 18 εντός λιμένα. Ο εντοπισμός των λαθρομεταναστών συγκεντρώνεται σε όλη την Ανατολική πλευρά του νησιού, την Βορειοανατολική και λίγα περιστατικά στα Βορειοδυτικά!













Αγαθονήσι:
110 συλλήψεις λαθρομεταναστών και 1 διακινητή σε 3 περιστατικά.








Φαρμακονήσι: 185 συλλήψεις λαθρομεταναστών και 3 διακινητών σε 7 περιστατικά.



Κως: 19 συλλήψεις λαθρομεταναστών σε 5 περιστατικά τα οποία εντοπίζονται στο Βόρειο άκρο της εγγύτερης περιοχής προς τις Μικρασιατικές ακτές.














Σύμη: 58 συλλήψεις λαθρομεταναστών σε 3 περιστατικά. Ουσιαστικά σε δύο μιας και το περιστατικό το ένα πιθανότατα να πρόκειται για διακινητή που πρόλαβε και ξεφόρτωσε σε κάποια βραχονησίδα/παραλία.












Παρατηρήσεις
  1. Τα περιστατικά αφορούν τον εντοπισμό και σύλληψη λαθρομεταναστών και είναι προφανές ότι είναι ένα ποσοστό του πραγματικού αριθμού λαθρομεταναστών που περνάει τα σύνορά μας.
  2. Τα προαναφερθέντα περιστατικά αφορούν μόνο αυτά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου την συγκεκριμένη περίοδο κι όχι το σύνολο των περιστατικών που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα.
  3. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών οι λαθρομετανάστες μόλις καταλάβουν ότι έχουν εντοπιστεί από κάποιο Ελληνικό περιπολικό σκάφος, βυθίζουν το μέσο που τους μεταφέρει που κατα κανόνα είναι φουσκωτή λέμβος, γιατί γνωρίζουν ότι θα αναγκαστεί να προβεί σε διάσωσή τους.
  4. Οι ημέρες με συλλήψεις λαθρομεταναστών κατά κανόνα είναι «γεμάτες», δηλαδή με 2 και 3 περιστατικά. Έτσι υπάρχουν ημέρες «κενές».
  5. O συνήθης αριθμός λαθρομεταναστών είναι από ~20 μέχρι ~35 μέγιστο. Σπάνια χρησιμοποιούν μεγάλα σκάφη τα οποία μεταφέρουν και μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών π.χ. 90 μέχρι 200 και περισσότερους ακόμα. Τέτοια μεγάλα σκάφη έχουν κατα κανόνα άλλο δρομολόγιο θέλοντας να παρακάμψουν τα Ανατολικά νησιά της Ελλάδας, είτε περνώντας από το κεντρικό μέσω των Στενών είτε από Νότια με σκοπό να βγούν Μεσόγειο.
Σχόλια
  1. Παρατηρώντας την πρώτη εικόνα κάνει εντύπωση η απουσία περιστατικών σε άλλα νησιά όπως σε Καστελλόριζο, Χίο, Κάλυμνο, Λέρο, ή ακόμα και σε Καλόλιμνο και Ψέριμο...
  2. Εντύπωση προκαλεί και ο μικρός αριθμός περιστατικών στην Σύμη η οποία είναι το ίδιο και περισσότερο «περικυκλωμένη» από την Μικρασιατική ακτή σε σχέση π.χ. με την Μυτιλήνη...
  3. Για τα σχόλια 1 και 2 θα μπορούσα να σκεφτώ ότι στις μισές περιπτώσεις η απουσία ή ο αδικαιολόγητα, με την κοινή λογική, ελάχιστος εντοπισμός λαθρομεταναστών έχει να κάνει τόσο με το που δραστηριοποιείται το κύκλωμα των λαθρεμπόρων στις Μικρασιατικές ακτές όσο και με την επάρκεια φύλαξης των νησιών από επίγεια και θαλάσσια μέσα.
  4. Για την 3η και 4η παρατήρηση θα έλεγα ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν την «ασφάλεια» της μαζικής μεταφοράς. Δεδομένου του μικρού αριθμού Περιπολικών σκαφών σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των μεταφερόμενων λαθρομεταναστών, της μεγάλης έκτασης των θαλάσσιων συνόρων και της εγγύτητας των νησιών με τα Μικρασιατικά παράλια οι διακινητές διασφαλίζονται το δυνατόν με την μαζικότητα. Ένα π.χ. περιπολικό σκάφος που θα εντοπίσει σκάφος ή λέμβο συνηθέστερα, με λαθρομετανάστες σημαίνει ότι θα αναλώσει αρκετή ώρα με την επιχείρηση διάσωσης αφού πέφτουν στο νερο. Την ίδια ώρα με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας μπορούν να αποβιβαστούν άλλοι λαθρομετανάστες σε άλλη παραλία. Έτσι αιτιολογείται ότι στις περιπτώσεις που συλλαμβάνονται - διασώζονται κάποιοι λαθρομετανάστες στα ανοιχτά ή απο κάποια βραχονησίδα την ίδια ή την επόμενη μέρα συλλαμβάνονται αρκετοί στο λιμάνι του νησιού την ώρα που προσπαθούν να φύγουν απο το νησί με κάποιο πλοίο της γραμμής...
  5. Είναι κοινό μυστικό εδώ και πολλά χρόνια ότι το κύκλωμα της διακίνησης των λαθρομεταναστών διευκολύνεται, εκμεταλλεύεται και ελέγχεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Από τα Νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας όπου εδρεύουν δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών, γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι σταθμοί ελέγχου είναι χιλιάδες σε αριθμό, είναι αδύνατο να περνούν απαρατήρητοι δεκάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών και να διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι τα Μικρασιατικά παράλια και τον Έβρο... Όπως επίσης είναι γνωστό ότι στα Μικρασιατικά οι διακινητές έχουν πολύ καλή και ακριβή εικόνα και πληροφόρηση για το που και πότε υπάρχουν κενά στην φύλαξη των συνόρων από τα Ελληνικά Περιπολικά σκάφη...

Σχετικά θέματα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP