Αθώωσε τους Τούρκους για το '22
Τετάρτη 8 Απριλίου 2009
Με μία ανιστόρητη αναφορά, με την οποία αθωώνει την Τουρκία για τη Μικρασιατική καταστροφή, καταλογίζοντας στις τότε «ξένες δυνάμεις», δηλαδή την Ελλάδα, πρόθεση «ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας», χρωμάτισε την ομιλία του ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.Μία ομιλία που περιέγραψε και σφράγισε τη στρατηγική σχέση που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία και η οποία περιελάμβανε δύο θετικές αναφορές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κυπριακό και απηύθυνε συστάσεις στην Αγκυρα για τον σεβασμό των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή που ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ δείχνει όμως τόση ευαισθησία στη Γενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται να δικαιώσει τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού το 1922 και να ξαναγράψει αυτό το κομμάτι της Ιστορίας με τουρκική «πένα».
Ο κ. Ομπάμα ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του: «Η Τουρκία στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε να είχε παραδοθεί στις ξένες δυνάμεις που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν εδάφη της ή επεδίωκαν να ανασυστήσουν μια αρχαία αυτοκρατορία. Αλλά η Τουρκία επέλεξε ένα διαφορετικό μέλλον. Απελευθερωθήκατε μόνοι σας από τον ξένο έλεγχο. Και εγκαθιδρύσατε τη Δημοκρατία η οποία αποσπά τον σεβασμό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Υπάρχει μια απλή αλήθεια σε αυτή την ιστορία: η Τουρκική Δημοκρατία είναι δικό σας επίτευγμα. Δεν επιβλήθηκε από κάποια εξωτερική δύναμη ούτε ήρθε χωρίς αγώνα και θυσίες».
Ενδυνάμωση σχέσης
Στην ομιλία του, αλλά και στις επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της σταθερής, όπως τη χαρακτήρισε, σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι κάποιες απόψεις του ενόχλησαν πολύ, ο κ. Ομπάμα στην ουσία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναδειχθεί επί προεδρίας του σε ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Αυτό, άλλωστε, ήταν το πνεύμα των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τελευταίος, που έπαιξε τον ρόλο του «κακού», είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδιασμών για τη νέα στρατηγική σχέση, όμως θέτει όρους και προϋποθέσεις που αφορούν την αμυντική και οικονομική συνεργασία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «αποτελεί στρατηγικό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά σ' όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα του. Στις συζητήσεις με τους ηγέτες της χώρας ζήτησε υποστήριξη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράν και στο Ιράκ, ενώ ιδιαίτερα μίλησε για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής με έμφαση στο Παλαιστινιακό.
Ο κ. Ομπάμα είπε ότι με τους Τούρκους ηγέτες διαπίστωσαν «μία συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων» και προσέθεσε πως «δεν πιστεύει ότι (οι διμερείς σχέσεις) επιδεινώθηκαν ποτέ σε σημείο να μην είμαστε πια φίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω, είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε μια βάση που είναι ήδη σταθερή».
Η ένταξη
Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζοντας να προκαλεί τους Ευρωπαίους, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο που αυτή τη φορά προσέθεσε πως η χώρα του δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, άρα δεν αποφασίζει και για τις χώρες που θα υποδεχθεί στους κόλπους της η ΕΕ.
«Θέλω να είμαι σαφής», είπε από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ», διότι εκτίμησε πως θα ενισχυθεί έτσι ο ευρωπαϊκός συνασπισμός. Σας ενώνουν, τόνισε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους και στους Τούρκους, «αιώνες Ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου».
Υπογράμμισε πως «δεν είμαστε και δεν θα είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ». Με τον τρόπο αυτό, από την ισλαμική Τουρκία, θέλησε να τονίσει πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι φίλη και σύμμαχος με τον μουσουλμανικό κόσμο, ξεχωρίζοντας τους τρομοκράτες, για τους οποίους υπογραμμίζει πάντα πως δεν αντιπροσωπεύουν το Ισλάμ.
«Η συνεργασία μας με τον ισλαμικό κόσμο δεν πρέπει να περιοριστεί στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τόνισε και προσέθεσε ότι «πρέπει να αναζητούμε κοινή πλατφόρμα, με αλληλοσεβασμό, ακόμη και στις περιπτώσεις που διαφωνούμε. Εμείς πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό προς την ισλαμική πίστη».
ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ
Υποστηρίζει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία
Την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δήλωσε ότι υποστηρίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε συνομιλίες για το θέμα με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυπριακό ήταν ένα εκ των ολίγων θεμάτων τα οποία οι δύο πλευρές «δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι», αν και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε λάβει φιλοτουρκική θέση. Ο Αμερικανός ηγέτης, που ανέδειξε την Τουρκία σε «χωροφύλακα» της περιοχής, υπογράμμισε πως η λύση της επανένωσης είναι και βιώσιμη, θα είναι και διαρκής.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν πέτυχε να πείσει τον κ. Ομπάμα για το θέμα της δήθεν «απομόνωσης», αφού ο Λευκός Οίκος, σε αντίθεση με τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φαίνεται να έχει πιο ξεκάθαρη άποψη.
Είπε, συγκεκριμένα, ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να προσφέρουν όλη τη βοήθεια που θα ζητήσουν τα μέρη, καθώς εργάζονται στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Επίσης, «δίχασε» τις δύο αντιπροσωπείες το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας, καθώς ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε πως δεν αλλάζει τη γνώμη του. Οπως είναι γνωστό με δηλώσεις του προεκλογικά, έκανε γνωστό πως η τραγωδία των Αρμενίων αποτελεί γενοκτονία, μία θέση που είναι ανάθεμα για τους Τούρκους.
Παρ όλα αυτά εξήγησε πως «τα προβλήματα δεν θα τα λύσω εγώ, θα τα λύσουν από κοινού η Τουρκία και η Αρμενία». Επίσης, ζήτησε από την Αγκυρα να τερματίσει τα εμπόδια που θέτει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Είπε: «Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης οδηγούν σε μία ισχυρή και ζωντανή κοινωνία που δυναμώνει το κράτος. Βήματα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα στείλουν ένα τέτοιο σημαντικό μήνυμα και μέσα και έξω από την Τουρκία».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ
2 σχόλια:
.... η Τουρκική Δημοκρατία είναι δικό σας επίτευγμα. Δεν επιβλήθηκε από κάποια εξωτερική δύναμη ούτε ήρθε χωρίς αγώνα και θυσίες».
Αυτο γιατι κανεις δεν το σχολιάζει η μήπως δεν ξέρουμε τι λέει?
Ας το παμε ανάποδα. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι δικό σας επίτευγμα, σας επιβλήθηκε απο τον Δυτικό κόσμο χωρίς τον δικό σας αγώνα.
Αυτο δεν συνδέεται με όλο το κλίμα υποταγής, υποτέλειας του ελληνικού και όχι μόνο πολιτικού κόσμου?
Φοβαμαι πως αρνούμαστε να παραδέχθουμε την πραγματικότητα την εξωραιζουμε την αλλοιώνουμε.
sup92 αυτο δεν λεμε τοσα χρονια?
παντος συνχαριτιρια για την παρατηριτικοτητα.οι ελληνες πρεπει επι τελους να ξυπνησουν και οχι να βριζει ο ενας τον αλλον μονο λαος ενωμενος καταφερνει θαυματα
Δημοσίευση σχολίου