Διεθνή ημέρα μνήμης της Ελληνικής Γενοκτονίας της Ανατολικής Θράκης

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009


Οργανώνεται από την Πανθρακική Ένωση Αμερικής «Ορφεύς», τον Φιλανθρωπικό λληνοαμερικανικό Οργανισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αμερικής (HLA), ένα πατριωτικό Ελληνικό οργανισμό

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θρακιωτών στη Νέα Υόρκη έχει ορίσει την 6η Απριλίου σαν Διεθνή Ημέρα Μνήμης της Ελληνικής Γενοκτονίας της Ανατολικής Θράκης. Τον Δεκέμβρη τού 2007, ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Γενοκτονία (IAGS) ανεγνώρισε αυτή τη γενοκτονία δηλώνοντας: «Να λυθεί αυτό που είναι η πεποίθηση του διεθνούς συνδέσμου γενοκτονίας, ότι η εκστρατεία τής οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά των χριστιανικών μειονοτήτων, μεταξύ 1914 και 1923, συνιστούσε μια γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Ελλήνων τής Ανατολίας.

Περαιτέρω να επιλυθεί, το ότι ο εν λόγω σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας, να αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες κατά αυτών των πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη απολογία, και να λάβει άμεσα και ουσιαστικά βήματα προς την αποκατάσταση». Οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην επέτειο της ελληνικής γενοκτονίας που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ράλφ Μπάντς (Ανατολικά τής 1ης Λεωφόρου, μεταξύ 42 και 43 δρόμους) την Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, 12 – 2 μμ. Οργανώνεται από την ΠανΘρακική Ένωση Αμερικής «Ορφεύς», τον Φιλανθρωπικό Ελληνοαμερικανικό Οργανισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αμερικής (HLA), ένα πατριωτικό Ελληνικό οργανισμό.
Το θέμα της Επετείου είναι « Σταματήστε τον κύκλο άρνησης το 2009».

Οι ΕλληνοΑμερικανοί και οι υποστηρικτές τους, θα συγκεντρωθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μερικά εκατομμύρια Ελλήνων, που αφανίσθηκαν από την νεοσύστατη κυβέρνηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την εθνικιστική κυβέρνηση της μοντέρνας Τουρκίας, καθοδηγούμενη από τον Μουσταφά Κεμάλ, σε όλη την ιστορική Θράκη, μια περιοχή που συμπεριλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Κατά την διάρκεια της επετείου θα εορτασθεί η επιβίωση της ελληνικής φυλής, η πλούσια κληρονομιά της και τη συμβολή της στον πολιτισμό. Ο Ιωάννης Φιντανάκης, ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης της Αμερικής «Ορφεύς», θα προεδρεύσει των εκδηλώσεων.

Οι συμμετέχοντες στην επέτειο, θα περιλαμβάνουν επιζήσαντες της ελληνικής γενοκτονίας μετά των οικογενειών τους, καθώς και ηγέτες κοινοτήτων, αλλά και ηγέτες από την ανθρωπιστική, πολιτισμική και εκπαιδευτική κοινότητα. Διακεκριμένοι ομιλητές θα είναι, ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών της Γενοκτονίας, (IAGS) και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία των Ανθρώπων. Είναι επίσης συγγραφεύς πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των “Η πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας για την Θράκη». Ο Θεοχάρης Κεκής, μέλος τού Ελληνικού Ποντιακού Σωματείου η Παναγία Σουμελά της Βοστώνης , θα παρουσιάσει τα πρώτα επιστημονικά πορίσματα μιας έρευνας, με τίτλο «1955 διωγμός και 1964 απελάσεις των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και μερικές παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου προς την Τουρκία και τον Πόντο το 2008».

Ο Δημήτρης Μολοχίδης, γενικός γραμματεύς της ΠανΠοντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Καρίν Βιραζιά, γενική διευθύντρια της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), στην Ανατολική Περιφέρεια. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός οργανισμός των Αρμενίων στην Αμερική. Ο Τζιοβάννι Ντι Νάπολι, στην παρουσίαση του (Νουόβο Πάτρια Μεριντιονάλε)μ (Νέα Νότια Πατρίδα), θα παράσχει μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά στις τουρκικές σφαγές και στις τουρκικές απαγωγές γυναικών και παιδιών στην νότιο Ιταλία.

Αρκετοί ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως η Σοφία Γεωργίου, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσινκτον Χάϊτς, θα μιλήσει για την εμπειρία της σαν επιζήσασα της ελληνικής γενοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και θα είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, για να παράσχει άμεση μαρτυρία των εμπειριών της και της προσφυγιάς της από εκεί κει πέρα. Οι επώδυνες επιπτώσεις της τρομερής και φρικτής μαζικής καταστροφής, που σαν μάρτυρες έζησαν, είναι καταλυτικές στην παγκόσμια ιστορία.

Η Παν-Θρακική Ένωση Αμερικής «Ορφεύς» είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο:
http://pantracian.blogspot.com/

Περισσότερες πληροφορίες τής Θρακικής Γενοκτονίας και ενημερώσεις για την εκδήλωση ευρίσκονται στούς κάτωθι διαδικτυακούς συνδέσμους:
www.ThracianGenocide.org.

Συμμετέχετε στην ομάδα τού Φέϊς Μπούκ:
http://www.facebook.com/home.php?#/event.php?eid=53820302918&ref=ts

XΡΟΝΟΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP