Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009


Στην Κύπρο θα βρίσκεται μέχρι και αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Κατά την άφιξή του, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Κύπρο, ενώ ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Καραμανλή.

Με ειδική τελετή στους κήπους του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία έγινε η επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος νωρίς το απόγευμα άρχισε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο προεδρικό μέγαρο στις 3.15 μμ. Τον Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγο του Νατάσσα υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και η σύζυγος του Έλση. Ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στο ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Ακολούθησε παρουσίαση των αντιπροσωπειών και η είσοδος στο προεδρικό μέγαρο, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Καραμανλή, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί ανάπτυξη των παραδοσιακών στενών σχέσεων των δύο χωρών». Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των συνομιλιών, οι οποίες, είπε, «δεν είναι και τόσο ευχάριστες». Ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνεχή στήριξη και βοήθειά της.

Καραμανλής: «Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με την Κύπρο»

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Στη συνέχεια άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες.

Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης και ο γραμματέας του διπλωματικού γραφείου, Ιάκωβος Γεωργίου.

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σάνδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Κύπρου στο υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτριος Γιαννακάκης και η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μαρίνα Σκορδέλλη.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Στις 21:00, ο πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού και της κας Καραμανλή στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής αύριο Πέμπτη, 23 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί.

Επίσης, το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Ο πρέσβης της Ελλάδος Β. Παπαϊωάννου θα δώσει δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγος του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης αφού προηγουμένως φιλοξενηθούν από το ζεύγος Χριστόφια στο εξοχικό τους, στο Κελάκι Λεμεσού.

Καλές συνομιλίες με τον Κ. Καραμανλή αναμένει ο Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι αναμένει πως θα έχει καλές και εγκάρδιες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

Όπως έχει αναφέρει μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και θέματα συντονισμού των δύο κυβερνήσεων στο διεθνή χώρο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι και αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα αποβεί δημιουργική στην παραπέρα ανάπτυξη και στην εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής με την Ελληνική Δημοκρατία.

Ο κυπριακός Τύπος για την επίσκεψη Καραμανλή

Με ρεπορτάζ και άρθρα οι κυπριακές εφημερίδες καλύπτουν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Θερμή υποδοχή - Στήριγμα μας η Ελλάδα», γράφει ότι μήνυμα στήριξης αναμένει η Λευκωσία από τον Κ. Καραμανλή. Η εφημερίδα προβάλλει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα την υπογράμμιση του ότι δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» η θέση της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ισχυρή στήριξη σε Χριστόφια και Ταλάτ», γράφει ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας φωτίζουν το σκηνικό στο κυπριακό: Η επικράτηση του αδιάλλακτου Ντερβίς Έρογλου στις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν πρόκειται να μεταβάλει τη σημερινή πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό. Γράφει επίσης ότι ο κ. Καραμανλής, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, εκτός από τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο Χριστόφια, θα συναντηθεί χωριστά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι «επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής. Διαφορετικά, με την υπάρχουσα, σκοτεινό προδιαγράφεται το μέλλον και για την Ελλάδα και για την Κύπρο».

Ο «Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Χαράζουν στρατηγική» και γράφει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πρόκειται να χαράξουν στρατηγική η οποία να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα κατεχόμενα.

Στο κύριο άρθρο του ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις Αθηνών-Λευκωσίας έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αλλά και μια διαμορφούμενη τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ειδική σχέση με την Τουρκία. «Τα μηνύματα από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα διέλυσαν τις ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει στις απευθείας διαπραγματεύσεις», προστίθεται στο άρθρο.

Οι εφημερίδες «Μάχη», «Πολίτης» και «Χαραυγή» προβάλλουν τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια για τη σημασία της επίσκεψης του κ. Καραμανλή.

Τα πολιτικά κόμματα επισημαίνουν τη σημασία της επίσκεψης Καραμανλή

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνουν τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου την επίσκεψη του πρωθυπουργού Καραμανλή, ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, επεσήμανε την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής της επίσκεψης Καραμανλή.

Τόνισε ότι απαιτείται συντονισμός ενεργειών προς τον διεθνή παράγοντα για άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα και για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του προέδρου Χριστόφια.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν το ορόσημο του Φθινοπώρου, οπότε και θα γίνει αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, δήλωσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας -Λευκωσίας για να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά της Άγκυρας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κυριάκος Μαυρονικόλας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Καραμανλή θα δώσει την ευκαιρία για εντατικοποίηση των προσπαθειών των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της αξιολόγησης της Τουρκίας το Φθινόπωρο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP