Αποφάσεις ΚΥΣΕΑ για ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. σε προσωπικό και εξοπλισμό

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009


Του Γιωργου Π. Τερζη

Αποφασιστική απάντηση έναντι των φαινομένων βίας που πλήττουν τη δημόσια τάξη, αλλά και τις εκλογικές της προοπτικές, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, στον απόηχο του νέου μπαράζ επιθέσεων και του ολοένα και διευρυνόμενου καθημερινού αστυνομικού δελτίου. Ο πρωθυπουργός προήδρευσε χθες του ΚΥΣΕΑ, το οποίο και κατέληξε στην «επιστράτευση» των καμερών, στην αποθήκευση του συλλεγόμενου οπτικού υλικού και στην ενίσχυση της ΕΛ. ΑΣ. σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως προσανατολίζεται στην πρόσληψη περί των 3.000 αστυφυλάκων και 2.000 συνοριοφυλάκων, ενώ σημαντικό ποσό θα διατεθεί για την προμήθεια περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και εξοπλισμού.

Μπορεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν να ήταν ομόφωνες, ωστόσο, στη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αιχμές κυβερνητικών στελεχών για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της ΕΛ. ΑΣ., αναγκάζοντας τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Χρ. Μαρκογιαννάκη να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της αστυνομίας, αλλά και της ενεργοποίησης των καμερών (Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη, Παπαθανασίου, Σουφλιάς) ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη πως δεν μπορεί να αναστέλλεται η λήψη αποφάσεων υπό τον φόβο της κριτικής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι ναι μεν πρέπει η αστυνομία να ενισχυθεί και να αφεθεί να επιτελέσει το έργο της, όμως αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν πρώτα τα ίδια τα στελέχη της και να πράξουν ό, τι πρέπει.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε στη χρήση των καμερών που είναι ήδη εγκατεστημένες, από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα. Η απόφαση του οργάνου είναι ότι οι κάμερες θα ενεργοποιηθούν και μάλιστα με αποθήκευση του συλλεγόμενου υλικού. Τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα αναλάβουν να διαπιστώσουν αν απαιτείται προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Παρά τα γραφόμενα, στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε ενδεχόμενο αλλαγής των διατάξεων οπλοχρησίας των αστυνομικών ενώ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, όπως το DNA, που φέρεται να ζητούν ξένοι εμπειρογνώμονες, εκτιμήθηκε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αν όμως απαιτηθεί, θα γίνουν προσαρμογές για τη δημιουργία τράπεζας δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η αγορά 2.000 περιπολικών, εκατοντάδων μοτοσικλετών, αλεξίσφαιρων γιλέκων καθώς και υδροφόρων - υδροβόλων οχημάτων, πέραν του ενός που παραλαμβάνεται. Σε ερώτημα που ετέθη για τις υδροφόρες, ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι ο νέος, αποκεντρωμένος τρόπος δράσης των κουκουλοφόρων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοιου είδους οχήματα και, συνεπώς, δεν απαιτείται η απόκτηση μεγάλου αριθμού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP