Το απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο

Τρίτη 21 Απριλίου 2009


Ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έτυχε να πέσουν στα χέρια μας τους τελευταίους μήνες ήταν το πολύ καλό βιβλίο του γνωστού και μη εξαιρετέου δημοσιογράφου Μ.Ηλιάδη ,με τίτλο ‘Το Απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο‘.Με την συγκεκριμένη έκδοση μεταξύ άλλων έρχονται στο φώς ,για πρώτη φορά ,ένα σύνολο 80 πληροφοριακών σημειωμάτων της ΚΥΠ για την Κύπρο που αφορούν την κρίσιμη περίοδο 1959-1960.Ορισμένα σημεία που αμέσως προξενούν εντύπωση είναι:

  • Η αναντιστοιχία του επιπέδου ενημέρωσης της Ελληνικής κυβέρνησης με την επάρκεια χειρισμών της..Πραγματικά εντυπωσιακή η αδράνεια γύρω απο τον συστηματικό εξοπλισμό των Τουρκοκυπρίων για τον οποίο υπήρχαν λεπτομερέστατα στοιχεία
  • Η αναλοίωτη μεθοδολογία των Τούρκων ,σε ορισμένα σημεία ο αναγνώστης σίγουρα θα κάνει δυσάρεστους συνειρμούς με σημερινά φαινόμενα στον χώρο της Θράκης..
  • Η επίσης σταθερή ‘προσήλωση‘ της Άγκυρας στην διγλωσία και στην μη-τήρηση των συμφωνηθέντων αμέσως μετά την απομάκρυνση απο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Απο το οπισθόφυλλο του βιβλίου

‘Η γνωστή άποψη ότι η συγγραφή της ιστορίας, χωρίς την παράθεση στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών, μοιάζει με την όψη του χαλιού από την ανάποδη, επαληθεύεται με το βιβλίο αυτό. Το περιεχόμενό του, οι απόρρητες εκθέσεις της ΚΥΠ για το Κυπριακό, αποτελείται από πληροφορίες και άγνωστα στοιχεία, με τη βοήθεια των οποίων η "καλή όψη" του χαλιού, υπό τη μορφή μίας ολοκληρωμένης εικόνας, αναδεικνύεται πλήρως και με κάθε λεπτομέρεια. Μία εικόνα που παρείχετο σε καθημερινή βάση στην τότε πολιτική ηγεσία της χώρας, με σκοπό την υποβοήθηση της στον χειρισμό το Κυπριακού.

Τα στοιχεία των εκθέσεων της ΚΥΠ, της πρώτης μυστικής υπηρεσίας της Ελλάδας, όχι μόνο καλύπτουν, με μία αξιοσημείωτη επάρκεια και πληρότητα, τις εξελίξεις της περιόδου στην οποία αναφέρονται (1959-1960), αλλά συμπληρώνουν τα κενά που άφησαν σκόπιμα στις μεταγενέστερες μαρτυρίες τους οι πρωταγωνιστές του εθνικού αυτού ζητήματος, τόσο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας όσο και για λόγους απτόμενους της υστεροφημίας τους.

Η περίοδος που καλύπτουν τα δημοσιευόμενα για πρώτη φορά στοιχεία από το "Απόρρητο ημερολόγιο της ΚΥΠ" έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση του Κυπριακού. Και τούτο διότι, κατά την περίοδο αυτή, καταγράφονται γεγονότα και επισημαίνονται στοιχεία της έξωθεν επιβληθείσας λύσεως του, στα οποία ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει εύκολα τις ρίζες όλων των μετέπειτα προβλημάτων που σημάδεψαν τη μοίρα της μαρτυρικής Νήσου.

Ο αναγνώστης των απόρρητων εκθέσεων της ΚΥΠ θα έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει μεταξύ άλλων:
-Τα λάθη και τις παραλείψεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής ηγεσίας.
-Τις πιέσεις των ξένων.
-Τον δόλιο ρόλο των Άγγλων στη λύση του Κυπριακού και στις μετέπειτα εξελίξεις.
-Τη στάση των Τούρκων απέναντι στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου.
-Τη διαμάχη των δύο συνασπισμών να προσεταιρισθούν το νεοσύστατο ακόμη Κυπριακό Κράτος, καθώς επίσης και τη συμμετοχή και τον ρόλο όχι μόνο της ελληνικής και τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην αντιπαράθεση αυτή, αλλά και των κυπριακών κομμάτων και ηγετικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Νήσου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP