Χαίρε, ηρωικέ καταδρομέα!

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο Κωσταντίνος Ρωσσίδης αναπαύεται στο χωριό του, στο Ακάκι, μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων του με τη μέθοδο DNA.

Ο θρήνος έχει όνομα. Μα και η παλληκαριά και ο ηρωισμός έχουν ταυτότητα. Λοχίας των Λόχων Ορεινών Καταδρομών, Ρωσσίδης Κωνσταντίνος του Ανδρέα και της Ελένης. Τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια η αβεβαιότητα, η ελπίδα, η προσμονή.
Και εκείνη η αναλάμπουσα ελπίδα πως, όπου να 'ναι θα φανεί, ωραίος, αγέρωχος, δυνατός, με το πράσινο μπερέ στο κεφάλι και εκείνο το παράστημα της λεβεντιάς και της αξιοπρέπειας. Τριάντα πέντε χρόνια ο Κωστάκης -έτσι τον γνώριζαν και τον φώναζαν- περιπλανιόταν στη μνήμη όλων.

Και χθες επέστρεψε, τυλιγμένος στην ελληνική σημαία, στα πάτρια χώματα, στο Ακάκι, σε τόπους γνώριμους, παιδικούς, όπου κάποτε ανθούσε η νεανική ανεμελιά και η χαρά της ζωής.
Ο Κωσταντίνος Ρωσσίδης από χθες αναπαύεται στο χωριό του, μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων του με τη μέθοδο DNA.

Όλο το χωριό και από γειτονικά χωριά, παλιοί συστρατιώτες του, που έβαλαν τα πράσινα και ήρθαν να αποχαιρετίσουν το παλληκάρι, το συνάδελφο, το φίλο, το λοχία τους, που μαζί έδωσαν μάχες στον γέρο Πενταδάκτυλο, στον Άγιο Ιλαρίωνα και στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας, ήταν όλοι παρόντες, με δάκρυα περηφάνιας να λαμπυρίζουν στα μάτια. Η ταφή έγινε από τον ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Ακακίου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου, Γεωργίου.

Ο Κωστάκης θα μπορούσε να είχε σωθεί. Αν υποχωρούσε. Αν άκουγε τις προτροπές φίλων του. Αν κατευθυνόταν αλλού. Αν καλυπτόταν από τα πυρά των τουρκικών αρμάτων. Αν ακολουθούσε τους άλλους.
Αν? Μα, πώς ήταν δυνατόν, ο Κωστάκης που γαλουχήθηκε με την Ελλάδα στην καρδιά, με την αγάπη για την πατρίδα, με τα ιδανικά της ελευθερίας και της αλληλεγγύης στους συστρατιώτες και στους ανώτερούς του, να τους εγκαταλείψει; Πώς ήταν δυνατό να λησμονήσει τις προγονικές αρετές και τις προσταγές της Ιστορίας;

«Δεν μπορώ να φύγω και να αφήσω το λοχαγό μου και τους στρατιώτες μου», φέρεται να είπε σε έφεδρο στρατιώτη που τον συμβούλευε να εγκαταλείψει την περιοχή και να φύγει προς ασφαλέστερο μέρος. Και δεν έφυγε. Έμεινε μαχόμενος και υπερασπιζόμενος τις δικές του Θερμοπύλες κατά των Τούρκων εισβολέων.
Και έπεσε! Ηρωικά! Τιμώντας το πράσινο μπερέ, την παράδοση των καταδρομέων και, προπάντων, διασώζοντας την αξιοπρέπεια του Έλληνα στρατιώτη και οπλίτη και συνεχίζοντας μια εποποιία χιλιετηρίδων, συστοιχιζόμενος με τις στρατιές ηρώων και μαρτύρων, που λάμπρυναν την Ιστορία μας με κλέη θαρραλέων προγόνων. Έπεσε στις 22 Ιουλίου 1974 κοντά στο χωριό Τέμπλος, πιστός στον όρκο του Έλληνα στρατιώτη και καταδρομέα και υλοποιώντας προγονικές προσταγές και εντολές: Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά. Οι συστρατιώτες του αναφέρονται με θαυμασμό και εκτίμηση, σεβασμό και απέραντη αγάπη για το λοχία τους.
Αυτόν το 19χρονο νέο με το σπινθηροβόλο βλέμμα και την αθωότητα μιας νεότητας, που αίφνης τυλίχτηκε στις φλόγες του πολέμου και χάθηκε.

Αγνοούμενος! Τι σημαίνει «αγνοούμενος»; Δηλαδή υπήρχε και δεν υπήρχε! Ήταν ζωντανός και ήταν νεκρός! Έπρεπε να τον περιμένουν ή έπρεπε να τον ξεγράψουν; Η μάνα Ελένη και ο πατέρας Αντρεής δεν έπαψαν μηδέ στιγμή να υπομένουν το μαρτύριο, να προσμένουν, να ελπίζουν. Με την κρυφή ελπίδα πως, όπου να 'ναι, θα επιστρέψει, θα πει ένα «γεια» και θα καθίσει στο πάντα στρωμένο τραπέζι για να μπορέσει η ζωή να συνεχίσει το δρόμο της. Ο πατέρας Αντρεής πέθανε στην ξενιτιά με τον καημό της επιστροφής του Κωστάκη.

Συγχαρητήρια αντί για συλλυπητήρια
Η μητέρα του Ελένη δεν έπαψε να προσμένει. Και χθες αντί για συλλυπητήρια, δεχόταν, ως ηρωίδα Ελληνίδα μάνα, συγχαρητήρια. «Πρέπει να είμαστε περήφανοι», έλεγε για τον Κωστάκη της. Τον Κωστάκη του Ακακιού, τον Κωστάκη της Κύπρου. Η νεαρή Ελένη Βακανά, αδελφότεκνή του, απευθύνθηκε με θέρμη, απέραντη αγάπη και περηφάνια στο θείο της. Και σε έναν επικήδειο αποχαιρετισμό, που έκανε όλους να δακρύσουν από συγκίνηση, δεν είχε καμία αμφιβολία για το θείο Κωστάκη. Ήταν σίγουρη ότι ο αγαπημένος της θείος δεν θα παράκουε εντολές, δεν θα παραβίαζε όρκους και δεν θα εγκατέλειπε ποτέ συντρόφους και πατρίδα.
Επέστρεψε στο σπίτι του, στο χωριό του. Επί τας! Κι ολόλαμπρος, ως γαμπρός της λευτεριάς, ωραίος ως Έλληνας, με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα εκατοντάδων συγχωριανών και φίλων, νάτος που ανέβηκε στον ουρανό, Τρίτη της Λαμπρής. Χαίρε, ωραίε και ηρωικέ καταδρομέα, Κωνσταντίνε Ρωσσίδη, της Ελένης και του Αντρεή. Χαίρε, ότι η Κύπρος μπορεί ακόμα να ελπίζει στη λευτεριά της.

Να διευκρινιστούν και οι συνθήκες
Οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις δεν επιλύουν απόλυτα το πρόβλημα της εξακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων, δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Πέτρος Καρεκλάς, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται να διευκρινιστούν και οι συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν τα ίχνη τους. Σε επικήδειο λόγο, που εκφώνησε κατά την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας του Λοχία Κωστάκη Α. Ρωσσίδη, από το Ακάκι, τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν πρόσφατα στο χωριό Τέμπλος Κερύνειας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, ο κ. Καρεκλάς είπε ότι «η εξακρίβωση αυτών των στοιχείων αποτελεί χρέος απέναντι στις οικογένειες, που τόσα χρόνια θρηνούν το χαμό των ανθρώπων τους, αλλά και χρέος κυρίως της Τουρκίας, που οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας τα αρχεία του τούρκικου στρατού και άλλων μυστικών υπηρεσιών της».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Καρεκλάς είπε πως «για να δικαιωθούν οι θυσίες των ηρωικών μας παιδιών και του λαού μας και να επουλωθούν, όσο είναι εφικτό, οι πληγές της τουρκικής εισβολής, επιβάλλεται να τερματιστεί η κατοχή, να πνεύσει ο αέρας της ελευθερίας και να επανενωθεί η χώρα μας». Για τον Κωστάκη Ανδρέα Ρωσσίδη, είπε πως «με την ταυτοποίηση των λειψάνων του Κωστάκη, η μητέρα, τα αδέλφια, οι άλλοι συγγενείς, οι φίλοι και οι συναγωνιστές του, και όλοι εμείς, θα ξέρουμε, ύστερα από τριάντα πέντε χρόνια σκληρής δοκιμασίας και αβεβαιότητας πού θα μπορούμε να ανάψουμε ένα καντήλι και σε ποια μαρμάρινη πλάκα ν' αφήσουμε τα δάκρυα του θρήνου μας να κυλήσουν, αποθέτοντας εκεί τα στεφάνια και τα λουλούδια της αγάπης, του θαυμασμού και της θύμησής μας».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Ιουνίου 2011 στις 1:02:00 μ.μ. EEST  

ως πότε θα ανεχόμαστε αυτούς που μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου να μην ενδιαφέρονται για τους αγνοούμενους στρατιώτες μας? τούς άφησαν στα χέρια των Τούρκων ζωντανούς και νεκρούς χωρίς να ενδιαφερθούν τι απέγιναν, τα ίδια έκαναν και με τους αγνοούμενους της Μικρασιατικής εκστρατείας. με αναφορές για επιζώντες ακόμα και στα τέλη της δεκαετίας του 80 σε τουρκικές φυλακές!αντί να στριμώξουν την Τουρκία σε όλα τα διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου και να της πουν αν δεν δώσει πληροφορίες τι έγιναν οι αγνοούμενοι τότε Ευρωπαϊκή ένωση και κονδύλια Γιόκ!
Πέτρος Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP