Δύσκολοι καιροί για το F-35

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Μετά την Αυστραλία και την Ολλανδία, μια ακόμα χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 δείχνει να μην εμπιστεύεται το πρόγραμμα εξέλιξης του αεροσκάφους και κυρίως, το διαφημιζόμενο κόστος τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Søren Gade ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης βάσει της οποίας η απόφαση για το ποιο μαχητικό θα επιλεγεί για την βασιλική Αεροπορία της Δανίας, θα αναβληθεί, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα Berlingske Tidende. Το θέμα έχει υπάρξει φλέγον, τόσο στο κοινοβούλιο της χώρας όσο και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός, δεδομένου ότι τα F-16A/B MLU της βασιλικής Αεροπορίας της Δανίας δεν πρόκειται τελικά να αποσυρθούν μέχρι το 2020 (!), δεν υπάρχει λόγος οι βουλευτές να αναλώνονται σε ατέρμονες διαβουλεύσεις.

Αρχικά, οι πολιτικοί είχαν φέρει το θέμα στην βουλή σε σύνδεση με τις συνομιλίες για το επερχόμενο εθνικό πλάνο άμυνας της Δανίας, το οποίο χρονικά θα καλύψει τα επόμενα πέντε έτη. Ο Gade όμως απέκρουσε την προσπάθεια αυτή και δήλωσε τα εξής: «Οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης δεν είναι ακόμα διαθέσιμες, και επιθυμώ να ξεκινήσω τις διαπραγματεύσεις για το εθνικό πλάνο Άμυνας».

Τόνισε δε ότι αναμένει την συζήτηση για το νέο μαχητικό αεροσκάφος να φουντώσει ξανά το φθινόπωρο. Η Δανία αυτήν την στιγμή διαθέτει 48 μαχητικά F-16A/B MLU. Έχει δε επενδύσει στην ανάπτυξη του F-35 όντας μέλος της ομάδας ανάπτυξής του, γεγονός που έχει κατακριθεί έντονα στην χώρα με το σκεπτικό ότι προετοιμάζει την άνευ όρων τυφλή προμήθεια ενός μαχητικού για το οποίο δεν γνωρίζει κανείς τίποτα, ούτε το κόστος του, ούτε τις δυνατότητές του. Σημειώνεται ότι εκτός της Lockheed Martin, ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της Δανίας έχει εκδηλώσει η σουηδική Saab, με το Gripen NG, μια βαρέα αναβάθμιση του απλού Gripen, καθώς και το πολυεθνικό EF-2000 Typhoon.Πρόσφατα όμως ο ανταγωνισμός εντάθηκε καθώς και η Boeing εισήλθε στον χώρο με την προσφορά του μαχητικού F-18E/F Super Hornet, υποσχόμενη μάλιστα συμβόλαια αξία 20 δις δανέζικων κορόνων για τοπικές βιομηχανίες σε περίπτωση που επιλεγεί το μαχητικό της.

defencenet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP