Φύλαξη στο Αγαθονήσι με έξοδα... της κοινότητας!
Τετάρτη 22 Απριλίου 2009
Toυ Νικου Mπαρδουνια
Την έντονη αντίδραση των κατοίκων του ακριτικού Αγαθονησίου προκάλεσε η -τουλάχιστον- γραφειοκρατική αντιμετώπιση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) του αιτήματός τους για δημιουργία λιμενικού σταθμού στο νησί. Πληροφορήθηκαν, αρμοδίως, ότι εάν θέλουν λιμενικό σταθμό θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για τη λειτουργία του. Την ίδια ώρα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 150 Ελληνες ακρίτες μόνιμοι κάτοικοι του Αγαθονησίου από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών, καθώς ο πληθυσμός στο νησί έχει διπλασιαστεί και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.
Στο «στόχαστρο»
Η Διεύθυνση Προγράμματος, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) σε έγγραφό της προς την κοινότητα Αγαθονησίου, με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2009 και αρ. πρ. 1222.2/19/09, αναφέρει: «Συνέχεια ανωτέρω σχετικών και προκειμένου η Υπηρεσία μας προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Αγαθονήσι, παρακαλούμε αναφέρατε άμεσα τυχόν δυνατότητα κάλυψης από την Κοινότητα Αγαθονησίου του κόστους ενοικίασης οικήματος, απαιτούμενου εξοπλισμού (έπιπλα, Η/Υ, κλιματιστικά κ. λπ.) καθώς και λειτουργικών δαπανών (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνιακές δαπάνες)».
Δηλαδή, προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία φύλαξη στο ακριτικό νησί θα πρέπει η κοινότητα να αναλάβει το λειτουργικό κόστος του λιμενικού σταθμού. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία αναφέρουν ότι το Αγαθονήσι είναι στο «στόχαστρο» των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών, καθώς βρίσκεται πλησίον των τουρκικών ακτών.
Κάποιες ημέρες αργότερα, όταν προφανώς στο ΥΕΝ κατάλαβαν το άτοπο του αιτήματος, εστάλη νέο έγγραφο, (ημερομηνία 16 Απριλίου 2009), όπου ζητείται από την κοινότητα Αγαθονησίου να ενημερώσει το υπουργείο για το κόστος λειτουργίας του λιμενικού σταθμού σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο. Ωστόσο, για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου ο κοινοτάρχης του νησιού κ. Βαγγέλης Κόττορος έως χθες, που η «Κ» επικοινώνησε μαζί του, δεν είχε λάβει γνώση. Προφανώς διότι στο νησί εδώ και καιρό δεν υπάρχει και... ταχυδρομικό γραφείο, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η αλληλογραφία!
«Από το 2007 έχω θέσει το θέμα στους εκάστοτε υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας ζητώντας να γίνει λιμενικός σταθμός στο νησί διαισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Κόττορος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει κτίριο για να μισθωθεί από το κράτος. Εχω στείλει όλα τα αναγκαία έγγραφα, ενώ πέρυσι ήρθαν και το είδαν... αλλά ακόμη τίποτα.
Μόνο μετά τον ερχομό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, τον Ιανουάριο, άρχισαν να ασχολούνται με αυτό. Ωστόσο, στην τελευταία επικοινωνία που είχαμε μας ανέφεραν με σχετικό έγγραφο ότι θα πρέπει να πληρώσουμε το κόστος λειτουργίας του σταθμού.
Ομως, εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουμε αυτό το κόστος. Τι θα γίνει λοιπόν; Στο τέλος οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν από το νησί».
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
1 σχόλια:
ME 2 UAV MBOROUME NA MIN AFINOUME KOUNOUPI NA PERNA STA NISIA MAS
Δημοσίευση σχολίου