Έντονες αντιδράσεις στις φιλοτουρκικές δηλώσεις της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, που έχει για αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, στις οποίες κατηγόρησε τη στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. «Το πραξικόπημα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία» λένε Αθήνα και Λευκωσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας είπε:

«Το πραξικόπημα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την εισβολή και την κατοχή εδώ και 35 χρόνια τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, «η καταδίκη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεχίζεται στην Κύπρο συνιστά αυτονόητη αρχή. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Μπιλντ συμμερίζεται αυτές τις αρχές και αξίες».

«Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο από το 1974, η Διεθνής Κοινότητα τοποθετήθηκε ξεκάθαρα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτές οι αποφάσεις και το Κοινοτικό κεκτημένο αποτελούν τη μοναδική βάση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την προσφυγοποίηση δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων, το μαζικό εποικισμό, την κατ’ επανάληψη και κατά συρροή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «τα γεγονότα στην Κύπρο» πρέπει να τοποθετηθούν και να ερμηνευθούν μέσα στο ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής.

Ο Κ.Μπιλντ υποστήριξε ότι η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκου εάν η δήλωσή του συνιστά απόπειρα δικαιολογίας της σουιδικής προεδρίας για παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λειτουργεί ερήμην της ΕΕ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι η «ποιότητα της απάντησης» της κυβέρνησης είναι ενδεικτική ότι δεν κατανοεί την κρισιμότητα των περιστάσεων.

antinews.gr


1 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2009 στις 9:24:00 π.μ. EEST  

Αυτός δεν είναι που χαρακτήρισε την κατοχή στην Κύπρο "τουρκική παρουσία";

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP