Στο φως στοιχεία για δολοφονία Τούρκου συνταγματάρχη το 1997

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

του Σάββα Καλεντερίδη

Βρισκόμαστε στο Νοέμβρη του 1997, περίοδο που αναμένεται η μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Οι δυνάμεις του στρατού κατοχής της Κύπρου διεξάγουν την άσκηση Toros-2, την τελική φάση της οποίας παρακολουθεί το σύνολο της πολιτικής και στρατιωιτκής ηγεσίας της Τουρκίας.
Για την παρακολούθηση της τελικής φάσης της άσκησης, στην οποία εξετάζεται η διείσδυση και προσβολή των πυραύλων S-300 από ομάδες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı), έχει στηθεί παρατηρητήριο-εξέδρα, στην οποία παρακάθηνται όλοι οι επίσημοι.

Στο παρατηρητήριο είναι παρόντες ο διοικητής των δυνάμεων του Στραοτύ Ξηράς της Τουκρίας, στρατηγός Hüseyin Kıvrıkoğlu, ο διοικητής των δυνάμεων κατοχής της Κύπρου, αντιστράτηγος Ali Yalçın, ο διοκητής των δυνάμεων ασφαλείας του ψευδοκράτους, ταξίαρχος Hasan Peker Günal, ο πρέσης της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, Ertuğrul Apakan, ο αντιπρόεδρος του ψευδορκάτους και πρόεδρος της βουλής, Hakkı Atun, ο ψευδοπρωθυπουργός Derviş Eroğlu, ο βοηθός του ψευδοπρωθυπουργού, Serdar Denktaş, ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών, Taner Etkin, ο ψευδοϋπουργός παιδείας, Günay Caymaz, ο ψευδοϋπουργός γεωργίας, Kenan Akın (ο δολοφόνος του Σολωμού)...

Την ώρα που διεξάγεται η άσκηση προσβολής των πυραύλων S-300, μια σφαίρα ξύνει στην κυριολεξία το αυτί του στρατηγού Κιβρίκογλου και τραυματίζει θανάσιμα ο συνταγματάρχης Vural Berkay, που καθόταν ακριβώς πίσω από τον αρχηγό του στραοτύ ξηράς, επόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που διασώθηκε εκ θαύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε δυο συνεχόμενα άρθρα του ο δημοσιογράφος Behiç KILIÇ στην εθνικιστική εφημερίδα Γενί Τσαγ, την ημέρα εκείνη θα έπρεπε να παραβρίσκονται στο παρατηρητήριο, ως είθισται, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ισμαήλ Χακί Καρανταγί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, των οποίων η απουσία δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί σύμπτωση.
Σύμφωνα πάντα με τα άρθρα του εθνικιστή δημοσιογράφου, αλλά και άρθρο του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΙΤ, Μεχμέτ Εϋμούρ, η σφαίρα που σκότωσε τον δυστυχή συνταγματάρχη προορίζονταν για τον Χουσεΐν Κιβρίκογλου, τον μετέπειτα αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η σφαίρα εκτοξεύθηκε από όπλο της μονάδας της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στην άσκηση, η οποία διοίκηση, σημειωτέον, υπαγόταν στον Β' αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Τσεβίκ Μπιρ. Ο Τσεβίκ Μπιρ θεωρείται ότι είναι από τα ηγετικά στελέχη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του Τούρκου δημοσιογράφου, με τη δολοφονία του Κιβρίκογλου επιχειρούσε να γίνει ο ίδιος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια, εκ της θέσης εκείνης, να καθόριζε τη σειρά των επόμενων αρχηγών ΓΕΕΘΑ και τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από την φασισιτκή-τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Μετά το "ατύχημα" έγιναν ανακρίσεις οι οποίες δεν έφθασαν ποτέ στον πραγματικό δράστη, αν και το πόρισμα της έρευνας έλεγε ότι η σφαίρα ανήκε σε όπλο της ομάδας των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχε στην άσκηση προσβολής των S-300.
Το καλοκαίρι του 1998 ο Κιβρίκογλου έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και εκκαθάρισε τον Τσεβίκ Μπιρ και την ομάδα του. Παρ' όλα αυτά η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ συνέχισε τις προσπάθειες ελέγχου του στρατεύματος, φθάνοντας το 2003 να ελέγχει τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, με μόνη αντιπολίτευση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.
Για την ιστορία, εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις προσβολής με ομάδες ειδικών δυνάμεων της βάσης που θα φιλοξενούσε τους πυραύλους S-300.
Ο νοών νοείτο...

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/1997.html

1 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2009 στις 3:49:00 π.μ. EEST  

Ο Μεσούτ Γιλμαζ δεν καθόταν τότε δίπλα στον Κιβρίκογλου;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP