Τα Σκόπια κατέθεσαν στη Χάγη υπόμνημα κατά της Ελλάδας

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

TA Σκόπια κατέθεσαν χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το υπόμνημα που περιλαμβάνει την επιχειρηματολογία του κρατιδίου σχετικά με την κατατεθείσα προσφυγή κατά της Ελλάδας για «παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε προσφύγει στη Χάγη τον Νοέμβριο του 2008, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάζοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.

Σχετικά με το χθεσινό υπόμνημα των Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2010.

Η ανακοίνωση του Yπουργείου των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, για το υπόμνημα αναφέρει:

«Σε συμφωνία με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της 20ής Ιανουαρίου 2009, η οποία καθόριζε την 20ή Ιουλίου ως προθεσμία για την κατάθεση των έγγραφων παρατηρήσεων, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” κατέθεσε σήμερα το υπόμνημά της για την προσφυγή που κατέθεσε κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008.

Η Ελλάδα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να καταθέσει το δικό της υπόμνημα. Το Δικαστήριο δεν έχει καθορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά από αυτή την ημερομηνία. Σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαστηρίου, οι έγγραφες παρατηρήσεις παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι την έναρξη των ακροάσεων. Το υπόμνημα κατατέθηκε στο Πρωτόκολλο του Δικαστηρίου από τον πρεσβευτή Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον συνεκπρόσωπο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Εν τω μεταξύ, ο συνεκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε σχετικά: «Καλωσορίζουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε το υπόμνημά μας στο Δικαστήριο, ένα όργανο το οποίο σεβόμαστε απόλυτα καθώς είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών». Συμπλήρωσε δε ότι στο επόμενο στάδιο η Ελλάδα θα καταθέσει το δικό της υπόμνημα, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2010. Μετά από αυτή την ημερομηνία το Δικαστήριο θα διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα μέρη και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί

express.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP