Τα Σκόπια κατέθεσαν στη Χάγη υπόμνημα κατά της Ελλάδας
Τρίτη 21 Ιουλίου 2009
TA Σκόπια κατέθεσαν χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το υπόμνημα που περιλαμβάνει την επιχειρηματολογία του κρατιδίου σχετικά με την κατατεθείσα προσφυγή κατά της Ελλάδας για «παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε προσφύγει στη Χάγη τον Νοέμβριο του 2008, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάζοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.
Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
Σχετικά με το χθεσινό υπόμνημα των Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2010.
Η ανακοίνωση του Yπουργείου των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, για το υπόμνημα αναφέρει:
«Σε συμφωνία με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της 20ής Ιανουαρίου 2009, η οποία καθόριζε την 20ή Ιουλίου ως προθεσμία για την κατάθεση των έγγραφων παρατηρήσεων, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” κατέθεσε σήμερα το υπόμνημά της για την προσφυγή που κατέθεσε κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008.
Η Ελλάδα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να καταθέσει το δικό της υπόμνημα. Το Δικαστήριο δεν έχει καθορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά από αυτή την ημερομηνία. Σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαστηρίου, οι έγγραφες παρατηρήσεις παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι την έναρξη των ακροάσεων. Το υπόμνημα κατατέθηκε στο Πρωτόκολλο του Δικαστηρίου από τον πρεσβευτή Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον συνεκπρόσωπο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».
Εν τω μεταξύ, ο συνεκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε σχετικά: «Καλωσορίζουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε το υπόμνημά μας στο Δικαστήριο, ένα όργανο το οποίο σεβόμαστε απόλυτα καθώς είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών». Συμπλήρωσε δε ότι στο επόμενο στάδιο η Ελλάδα θα καταθέσει το δικό της υπόμνημα, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2010. Μετά από αυτή την ημερομηνία το Δικαστήριο θα διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα μέρη και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί
express.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου