Στων Ψαρών την Ολόμαυρη Ράχη...

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα σε έναν απο τους ιερότερους τόπους του Ελληνικού Αρχιπελάγους.

Απο "προσκύνημα" φίλων του ιστολογίου στα ιερά χώματα της Μαύρης Ράχης.



Μαύρη Ράχη .Οι σημαίες ανεμίζουν υπερήφανες

Το γνωστό μνημείο στην Μαύρη Ράχη στέκει μέχρι σήμερα φρουρός...Ω ξείν αγγέλειν..

Στις 21 Ιουνίου 1824, αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ κατέλαβαν το νησί με 140 καράβια και 14.000 γενίτσαρους. Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι σφαγιάστηκαν, ενώ λίγοι κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν το νησί.



Δειλινό στην Μαύρη Ράχη. Στο βάθος τα Αντίψαρα......

Η τραγικότερη ιστορική στιγμή των Ψαρών ήταν το ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης στις 21 Ιουνίου 1822. Η πόλη των Ψαρών έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Όσοι από τους αμάχους πρόλαβαν έφυγαν με τα πλοία. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. Πεντακόσιοι περίπου Ψαριανοί έτρεξαν στο Παλιόκαστρο (Μαύρη Ράχη) και κλείστηκαν στο μικρό φρούριο αποφασισμένοι να μην παραδοθούν αλλά να πέσουν πολεμώντας. Οι γενναίοι υπερασπιστές του φρουρίου, αφού πολέμησαν, έδωσαν και την τελευταία τους πνοή και έγιναν ολοκαύτωμα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Πανοραμική άποψη του νησιού από την κορφή Πρ. Ηλίας στα 528 μέτρα. Στο βάθος η Μαύρη Ράχη και η πόλη των Ψαρών. Η παραλία στα δεξιά κάτω από τις ανεμογεννήτριες. καλύπτεται απο δύο νησάκια :το Αγιονικολάκι και το Δασκαλειό

H «Mαύρη Pάχη» που απαθανάτισε ο Σολωμός, υψώθηκε στη συνείδηση των ανθρώπων σαν σύμβολο θυσίας και ολοκληρωτικής προσφοράς στην υπόθεση της Ελευθερίας

Η Μαύρη Ράχη όπως φαίνεται απο την θάλασσα.Απόκοσμη και άγρια

χωρίς σχόλια...

Τα ξωκλήσια στο ψηλότερο σημείο της Μαύρης Ράχης.


Η βραχονησίδα Δασκαλειό.


Λιτό μνημείο στη βραχονησίδα Δασκαλειό να θυμίζει την υπέρτατη θυσία των υπερασπιστών του. Εδώ όπως και σε πολλά άλλα σημεία οι Ψαριανοί ανατινάχτηκαν μαζί με τους Τούρκους επιτιθέμενους. Το μικροσκοπικό αυτό νησάκι βρίσκεται στην Δ. ακτή του νησιού, λίγα μέτρα από την ακτή.

Η βραχονησίδα Αγιονικολάκι ή Ν. Αγ. Νικολάου. Λίγο πιο νότια από το Δασκαλειό σε μικρή απόσταση. Και εδώ δόθηκαν άγριες μάχες για την κατάληψή του. Αυτά τα δύο νησάκια κάλυπταν την παραλία και προφανώς τα κανόνια τους απέτρεπαν την όποια προσπάθεια για απόβαση.




Κανονοστάσια στην Μαύρη Ράχη όπως φαίνονται από την θάλασσα.

Το ίδιο σημείο από άλλη γωνία. Είναι λυπηρό που έχουν εγκαλειφθεί και δεν γίνεται ούτε ένας απλός καθαρισμός. Αυτά βρίσκονται λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που κάθε χρόνο οι γραβατωμένοι και οι παρατρεχάμενοί τους καταθέτουν στεφάνι στους ήρωες της Μαύρης Ράχης....


Σπασμένο κανόνι (12λιβρο) στο ΒΔ άκρο του νησιού στην Πούντα του Ρούσσου. Στο σημείο που βρίσκεται το κανόνι υπάρχει κανονοστάσι.Μπορεί να έσκασε από κακό γέμισμα.... αλλά το πιο πιθανό είναι να το ανατίναξαν οι Ψαριανοί κατά την υποχώρησή τους προς τα νότια για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.


Φτελιο.Άλλο ένα μνημείο ηρωισμού



Ακρ. Μαρκάκη στο Β. μέρος του νησιού. Αναφέρεται ότι οι Ψαριανοί ανατίναξαν ένα τμήμα του για να αποτρέψουν απόβαση και προώθηση των Τούρκων

Τα Αντίψαρα από το ίδιο σημείο.



Πρόχειρες οχυρώσεις (ταμπούρια) στον όρμο Αμμούδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP