Το ΕΔΑΔ απέρριψε τουρκική πρόταση

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Πολύ σημαντική εξέλιξη θεωρείται από νομικούς κύκλους η απόρριψη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του αιτήματος της Τουρκίας όπως παραπεμφθούν στην Ολομέλεια του Σώματος 12 προσφυγές Ελληνοκυπρίων, για τις οποίες το ΕΔΑΔ έλαβε καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας το χειμώνα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι επιβεβαιώνεται η υφιστάμενη γραμμή του ΕΔΑΔ, ότι δηλαδή η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/κ που έχουν περιουσία ή την κατοικία τους στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι διαδικαστικά, το ΕΔΑΔ θα προχωρήσει στην επιδίκαση των αποζημιώσεων για τη διαπιστωθείσα παραβίαση και αυτό θα γίνει είτε με τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον του Δικαστηρίου, ή με επιπρόσθετα στοιχεία που μπορεί να ζητήσει το Δικαστήριο.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η απόφαση για τις αποζημιώσεις θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι. «Το σημαντικό είναι ότι διαπιστώθηκε η παραβίαση και διαπιστωμένης της παραβίασης η Τουρκία έχει ευθύνη να την σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι κανονικά η Τουρκία πρέπει να αφήσει τα άτομα αυτά να επιστρέψουν στις περιουσίες τους», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι εάν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας για παραπομπή των 12 υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ, αυτό θα σήμαινε επανεκδίκαση των υποθέσεων. «Επειδή οι 12 δεν παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια, η διαπίστωση της παραβίασης παραμένει και προχωρά τώρα το Δικαστήριο να επιδικάσει αποζημιώσεις», πρόσθεσε.Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι στις 18 Νοεμβρίου έχει οριστεί η ακρόαση για τις οκτώ πιλοτικές υποθέσεις, τις οποίες το Δικαστήριο έχει καταδείξει ως πιλοτικές για το θέμα της «επιτροπής αποζημιώσεων».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Δικαστήριο απέρριψε ακόμη ένα αίτημα της Τουρκίας, η οποία ζητούσε να μην προχωρήσουν οι 20 ε/κ προσφυγές, οι οποίες κηρύχθηκαν ήδη παραδεκτές από το ΕΔΑΔ, με το δικαιολογητικό ότι πρέπει να αναμένεται πρώτα η εκδίκαση των οκτώ πιλοτικών υποθέσεων.
Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένους από τους αιτητές, εξέφρασε αισιοδοξία για την απόφαση του ΕΔΑΔ σε σχέση με τις 20 αυτές υποθέσεις.
«Το Δικαστήριο μάς πληροφόρησε ότι θα προχωρήσει να εκδικάσει τις άλλες 20 υποθέσεις που έχουν ήδη κηρυχθεί παραδεκτές και θα προχωρήσει στην εξέταση της παραβίασης. Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες είναι πολύ καλές δεδομένης της νομολογίας του Δικαστηρίου, όπως επιβεβαιώνεται με αυτή την απόρριψη»
, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης στο ΚΥΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ακόμη η εκτέλεση της απόφασης Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, στην οποία επιδικάστηκαν 890.000 ευρώ, αλλά και η απόφαση για την υπόθεση Δημάδη, για την οποία επιδικάστηκαν 830.000 ευρώ. Εκκρεμούν τόσο η καταβολή των αποζημιώσεων όσο και το θέμα της αποκατάστασης, της μεν Αρέστη στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, στο δε Δημάδη για το παραθαλάσσιο σπίτι που κατέχει στην Κερύνεια, σε περιοχή η οποία σήμερα είναι στρατιωτική ζώνη.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP