Προκαλούν οι Τούρκοι με τους λαθρομετανάστες

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Έγκεμεν Μπαγίς: «Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής»

Σκληρή γραμμή υιοθετεί η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά, μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση Μπακογιάννη-Νταβούτογλου στην Κέρκυρα. Ο διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ε.Ε. Έγκεμεν Μπαγίς (φωτό δεξιά) εξαπέλυσε μάλιστα προσωπική επίθεση εναντίον της υπουργού Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις της «εχθρικές και μη σοβαρές».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Μπαγίς έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά την προκλητική διασύνδεση από τον ίδιο της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ δήλωσε ευθέως ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. «Οι διεθνείς συμφωνίες δεν γίνονται με εξαναγκασμούς από αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά», είπε χθες ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος- σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή- απαντούσε σε δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα «Ημερησία», σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ανοίγοντας τα λιμάνια της προς τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να συνεργαστεί στο θέμα των λαθρομεταναστών. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει συνείδηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών της», είπε ο Έγκεμεν Μπαγίς, προσθέτοντας ότι έχει δικαίωμα να αναμένει από τους συνομιλητές της να εκπληρώσουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους, εννοώντας προφανώς την άρση του εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων.

«Για εσωτερική κατανάλωση»
Σύμφωνα με τον Έγκεμεν Μπαγίς, «η Τουρκία δεν έχει ξεκινήσει τις διεθνείς της σχέσεις χάρη στην Ε.Ε. ή με αφορμή την Ε.Ε.». Επισημαίνει μάλιστα ότι «αντίθετα με τους Έλληνες φίλους που έχουν πρώτο και μοναδικό θέμα στην ατζέντα τους το Κυπριακό, στην ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει μόνο το Κυπριακό». Με έναν τόνο ειρωνείας ανέφερε ακόμη ότι «η διπλωματική ιστορία της Τουρκίας ξεκίνησε 1.000 χρόνια πριν από το 1974»! Ο Τούρκος διαπραγματευτής υποστήριξε μάλιστα ότι οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν με στόχο την εσωτερική κοινή γνώμη: «Δεν παίρνουμε στα σοβαρά εχθρικές δηλώσεις οι οποίες γίνονται για να χαϊδέψουν την κοινή γνώμη. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τέτοιες αξιολογήσεις. Αν θέλουν να μας στείλουν μήνυμα, δεν το λαμβάνουμε με αυτές τις μη σοβαρές δηλώσεις. Τις θεωρούμε ως μενού για εσωτερική κατανάλωση. Εμείς δεν προτιμούμε να στέλνουμε μηνύματα μέσω του Τύπου».

ΤΑ ΝΕΑ

[σημ "εν κρυπτώ": και φυσικά η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν στο ίδιο και απαράλακτο "σκληρό μοτίβο"...τους κάναμε την μούτη κρέας κατα το κοινώς λεγόμενο...

«Η Τουρκία -ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός- είναι μια χώρα που έχει συνείδηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών της».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει συναισθηματικά φορτισμένες δηλώσεις, όπως αυτές στις οποίες αναφέρεστε», παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαγίς.

«Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ο κ. Μπαγίς, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, θα έπρεπε να γνωρίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ένωσης, ως υποψήφια χώρα, αλλά και τη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.]

1 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Ιουλίου 2009 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

Έχει μεγάλη καρδιά η Ντόρα. Θα το καταπιεί κι αυτό... Γενικά, όταν είναι από Τουρκία, η Ντόρα καταπίνει χωρίς πρόβλημα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP